Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 15 septembrie 2009

De la "elitismul de fițe" la " revolutia de "fițe"




In loc de introducere

Cu ceva vreme in urma, pe platoul unui post TV de la noi se putea urmari o foarte bizara dezbatere in care o eleganta domnisoara asezata pe un scaun, cu o fusta mini si picior peste picior , discuta despre Freud si psihanaliza, in direct si fata in fata cu un academician de peste 80 de ani ( si cu vasta informatie acumulata in domeniu ) , contrazicandu-l vehement ca sa nu spunem ca il lua peste picior ( la figurat, bineinteles ). Academicianul, desi putea sa reduca la tacere persoana in cauza cu numai cateva propozitii, accepta resemnat o situatie care pentru o parte a publicului reprezenta probabil un deliciu ( peste cateva luni, va aparea si explicatia comportamentului academicianului nostru... ).
Cine erau protagonistii acestei bizare scene ?
Academicianul luat peste picior era Constantin Balaceanu Stolnici. Cu toata eruditia incontestabila, statura lui morala era mai mult decat dubioasa ( turnator platit al Securitatii si se pare vinovat moral in cazul unui asasinat de la postul de radio Europa Libera - prin oferirea planului sediului de acolo, Securitatii de aici ) dar atunci acest fapt nu era cunoscut inca marelui public.
Domnisoara devenita brusc specialista in Freud era Floriana Jucan ( a carei ruta sociala poate deveni usor subiect de roman psihologic ) , initial jurnalista, ulterior absolventa de psihologie si , dupa propria-i declaratie, a Universitatii Nationale de Aparare "Carol Davila". Bizara dezbatere poate fi considerata ca emblematica pentru distorsionarea totala a sistemului de valori din Romania pe toate palierele sistemului social.




1. "Scrisoare catre liceeni"

Spiritul "Pietei Universitatii" din 1990 a murit de mult si odata cu el, se pare, si speranta de normalizare a societatii romanesti. Cel mai elocvent exemplu al degradarii pana la caricatura a aspiratiilor utopice din acei ani il reprezinta ceea ce poate fi considerat drept un manifest al tinerei generatii :

"Scrisoarea catre liceeni" a lui Tudor Chirila solistul de la Vama Veche
( http://tudorchirila.blogspot.com/2009/03/scrisoare-catre-liceeni.html).




Intr-un fel de "invataturi ale lui Tudor Chirila catre tinerii liceeni" , din lupta crancena a anilor 90 a mai ramas doar o lunga lamentare :

"Salvati-va! Salvati-ne! Este o singura cale! Lupta cunoasterii!! Si cand veti fi castigat lupta cunoasterii, de-abia atunci veti cunoaste sa luptati cu adevarat!!!
Nu va amagiti cu prezentul... Salvati-va in viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceti?
"






Pe post de pedagog al tinerei generatii, artistul initiaza tinerii in tainele socializarii pregatindu-i pentru munca si viata :


"Banii parintilor vostri nu va reprezinta. Va reprezinta doar ceea ce puteti scoate pe gura ( s.n.). Aveti grija ce scoateti pe gura. Vremea pumnului si a bodiguarzilor a trecut. O sa calatoriti, iar copiii francezi invata carte, englezii la fel. Va confruntati cu o lume care acum e mai deschisa decat oricand."


Intr-o viziune proprie ,Tudor Chirila devoaleaza succint si didactic ceea ce considera a fi mecanisme ale vietii sociale contemporane :


"Nu va mai luati dupa ziare. Nu dau doi bani pe generatia voastra, nu va dati seama? Pentru ei, cu cat sunteti mai prosti, cu atat le va fi mai usor sa va vanda orice c...t.( s.n. ) Iar c.....l pe care il veti cumpara va fi obtinut de la prosti, platiti pe masura. Adica prost. Eleva porno este un exemplu.".


Dupa acest limbaj "pedagogic" dar considerat de unii sociologi invocati de un alt pedagog social ( Sebastian Bodu fost sef ANAF , cu celebrul lui mesaj catre tineri : "S-o facem legal" ) drept percutant pentru tanara generatie , nu putea lipsi nici lectia de morala ad-hoc a lupilor tineri cu referire la fauna prezenta dintotdeauna in cluburile de fite din Bucuresti si la naravurile specifice acestora :


" Nu va faceti modele din baietii de bani gata, din baietii de oras. Dupa treizeci si noua de ani le va ramane doar o lista lunga de femei. Or trofeele astea sunt trecatoare. Cand imbatranesti si trofeul tau va fi o baba. Dupa asta vine singuratatea. ".
" E timp si pentru iarba ( iarba este argoul pentru un drog - s.n. ), e timp si pentru tequilla. Acum insa trebuie sa invatati, pentru ca in curand nu va mai fi timp pentru asta, caci veti intra in viata adanc de tot, si e mai rau ca in jungla. Animalele au reguli nescrise. Oamenii au legi scrise."


Solutia artistului este una utopica si de inspiratie biblica in acelasi timp :


"Dati scrisoarea asta mai departe. Deveniti buni, mai buni, cei mai buni si raspanditi-va precum lacustele."


Pe scurt, cam atat a mai ramas acum din farmecul liceului si liceenilor de alta data si din revolutia morala preconizata utopic in anii `90.



2. "Revolutia morala ( ? ) pe Facebook"

Manifestul generatiei Facebook
http://standard.money.ro/articol_105585/manifestul_genera__iei_facebook___trezi__i_va__asta_nu_e_romania_noastra.html




Sursa  : Business Standard




Sub imaginea unei " tinere de 30 de ani " , eleganta domnisoara Alexandra Svet ( un simbol pentru o anumita parte a tineretului ca si eleganta doamna Elena Udrea pentru o anumita parte a Ministerului Turismului ) ne prezinta drept din fata unui zid de caramizi, ceva ce se doreste a fi "o noua revolutie sociala" . " Manifestul generatiei Facebook " , ne ofera un adevarat regal al mentalitatii "tinerei generatii" . Mai intai , autoarea ( sau autorii textului) , dupa celebrul aforism al lui Napoleon ( "daca vrei sa conduci un grup de oameni nu trebuie sa faci nimic altceva decat sa observi cu mare atentie directia in care vrea sa mearga si apoi sa te asezi drept in fruntea lor ! ") coaguleaza atent o stare de spirit prezenta cam pe toate forumurile si de fapt arhicunoscuta in Romania de peste 20 de ani :



DOUĂ ROMÂNII ! NU SE MAI POATE AŞA! SUNTEM MILIOANE DE ROMÂNI DEŞTEPŢI!!!

La aceasta situatie si stare de spirit, formuleaza si o alternativa mobilizatoare :

PENTRU O ROMÂNIE DE VULTURI, NU DE STRUŢI!



Toate acestea pornesc de la o realitate la fel de cunoscuta :


"Suntem blocaţi, inerţi, paralizaţi, privind la două Românii: România LOR - hoţii, corupţii, agramaţii, tupeiştii - şi România NOASTRĂ - a oamenilor cinstiţi, muncitori, pregătiţi, integri, capabili, tineri şi deştepţi."


Pe de alta parte, cei " cinstiţi, muncitori, pregătiţi, integri, capabili, tineri şi deştepţi" in viziunea Ioanei D Arc de pe Facebook ( cum o numeste Bussiness standard ) , sunt in primul rand " creierele vanate de marile companii multinationale", "cosmopoliţi, ştiu să negocieze/să muncească /să comunice într-un mediu internaţional, într-o piaţă globală " respectiv cei care se lupta cu " taskuri, deadline-uri, traininguri, clienţi dificili, bugete de mii de euro sau de milioane, previziuni, team buildinguri, PowerPointuri, şedinţe, stress ".
In al doilea rand, sunt " contabili, avocaţi, oameni din bănci, din agenţii de publicitate, din agenţii imobiliare, din agenţii de turism, din comerţ, din presă,întreprinzători privaţi, artişti, medici, scriitori ".


Pe cale de consecinta, solutia propusa de domnisoara in cauza este una radicala, de tip elitist ar zice carcotasii de serviciu daca nu cumva se gandesc direct la " guvernul de unicate" din 1991 al "tehnocratilor" domnului Petre Roman :


" Este nevoie de o mişcare a oamenilor deştepţi, tineri, cu atitudine, experţi în domeniul lor. "


Din nefericire, ceea ce domnisoara ne da generos cu dreapta , ne ia la fel de generos cu stanga , lasandu-ne complet in ceata cu privire la natura adversarului respectiv sistemul impotriva caruia ne chemase sa luptam :


" Dar cei mai mari duşmani pe care îi avem suntem noi înşine, nu sistemul contra căruia dorim să acţionăm ( sic ! ) "


Dupa impacarea cu sistemul impotriva caruia trebuia sa luptam , urmeaza prezentarea alternativei la situatia pe care de fapt nu vrem sa o schimbam :


"Avem un plan de organizare, avem un plan de finanţare, avem uşi deschise către marile centre politice şi financiare care caută în România un interlocutor nou "


Dupa acest moment al contemplatiei, cu o asemenea tactica si strategie de-a dreptul militara , se poate trece direct la actiune prin reactivarea demnitatii si barbatiei nationale. Intr-o maniera considerata fireasca pentru domnisoara in cauza, socanta pentru sensibilitatile culturale de alta data , dar ( se spera ) percutanta pentru tineretul caruia i se adreseaza , domnisoara formuleaza , fara prejudecati , o chemare foarte "virila" la lupta :


" Trebuie să facem o schimbare, este nevoie de o Mişcare a românilor cu balls şi cu coloană vertebrală! "
( din respect pentru sensibilitatile culturale de alta data nu putem traduce termenul englez... )


Scenariul de rezerva alocat celor care nu au aceste calitati ( si la limita tuturor romanilor vazuti drept struti ) ne arata ca domnisoara este in egala masura o admiratoare a pictorului Hieronymus Bosch ( "Gradina deliciilor" ) si o cititoare asidua a lui Freud ( studiile despre caracterul anal ) dar menajand in egala masura sensibilitatea celor care nu au aceste gusturi :


" Pentru o Românie de vulturi, nu de struţi (am ajuns nişte struţi, cu capul în nisip şi posteriorul la dispoziţia tuturor analfabeţilor - sper să nu vă simtiţi jigniţi de exprimarea plastică, este doar realitatea! )"


In consens cu noul trend din mass-media , imaginatia fara limite si fara inhibitii a domnisoarei trece de la particular la general si ne prezinta apoteotic intr-o " exprimare plastica " si intr-un limbaj democratic , respectiv accesibil tuturor categoriilor sociale (de exemplu : cetateni,politicieni, militari, politisti, interlopi, pesti,etc.) dezideratele acestei miscarii sociale vazuta ca o emancipare sexuala a Romaniei in mijlocul Europei :


"Pentru o Românie care să fie un player internaţional, nu c..va de centură a Europei".


Apoteotic, domnisoara confunda Romania si Internetul cu o cazarma sau cu un bordel iar cetatenii ,cititorii si potentialii ei sustinatori cu militarii sau clientii lor :


" Refuz să mai finanţez politicieni imbecili şi amante care sfidează o ţară întreagă. Nu aş avea nimic împotriva doamnelor apropiate preşedintelui ţării, dar când ele beneficiază de bugete de milioane de euro, printre care sunt şi banii mei, banii părinţilor mei, banii angajaţilor mei, am o mare problema. E un blowjob mult prea scump! "
( din respect pentru sensibilitatile culturale de alta data nu putem traduce termenul englez selectat de domnisoara Svet...)


Dupa acest limbaj absolut elevat domnisoara in cauza ne prezinta si proiectul ei managerial . "Idola forum" pentru domnisoara Svet in acest caz , sunt persoane ca cele de mai jos :







Problema cu adevarat hazlie este ca tinerii carora li se adreseaza aceast "manifest" vad si prin el , si prin domnisoara Svet, si prin idolii propusi , mult mai mult decat s-a estimat in proiectul acesta gandit "managerial" si prezentat intr-un limbaj de tip suburban , ca sa nu spunem XXX. Pentru ca domnisoara Svet primeste o replica naucitoare din partea Rezistentei Urbane ( un site cu nume parca predestinat ), respectiv de la un tanar , anonim din pacate, pentru ca spatiul oficial , din motive evidente, este deja confiscat :


"...grupul ei de Facebook avea 2000 de useri cand l-am accesat.

Intre timp, domnisoara a fost pe la 3 trusturi (Realitatea/Money Channel + ziarele trustului, Antena 3 + Jurnalul, B1 TV) si grupul de Facebook s-a marit la aproape 8000 de oameni.

Considerand ca in preajma alegerilor nimeni nu are loc la TV in prime-time, dar nimeni, chiar daca stai in cap in mijlocul Bv. Magheru, nu pot sa ma intreb decat cine i-a aranajat aparitiile.

Iata pe ce ma bazez.

1. La Realitatea-Catavencu a primit acoperire pe toate fronturile (Cotidianul, Realitatea TV, Catavencu, Money Chanel, si alte publicatii). Acolo si-a tinut discursul demagogic, inaltator si gol de continut. Singurul care a oferit o informatie despre ea a fost Costi Rogozanu, separat, pe blog.

2. La Antena 3 a aparut la sinteza zilei. In formatie completa, Ciutacu, Badea, Gadea si Stan s-au abitnut, vizibil jenati, sa taca in fata unor afirmatii pe care le-ar fi facut praf. Iarasi, singurele informatii reale despre tipa sunt la Ciutacu pe blog.

3. Pe grupul de Facebook se tot vorbeste despre crearea unui site platforma, pe care "cineva" il construieste si va fi o adevarata surpriza pentru "voi", sustinatorii. Insa sustinatorii nu stiu cine construieste site-ul. Iarasi, fenomen repetat aici.

Trebuie sa facem o paranteza pentru a detalia cine e Alexandra Svet. In varsta de vreo 30 de ani lucreaza ca PR-ista la Q Magazine, revista pentru High-Life-ul romanesc, si mai lucreaza si ca General Manager Pheonix Relocation Services care aduce expati inapoi in tara. In acceasi cladire cu Q magazine, avand, din cate stiu, acelasi actionariat.

Initial in manifestul ei propusa petru presedinte era, printre altii, si Floriana Jucan, director la Q Magazine si fosta iubita al "omului de afaceri" Gigi Kent. Floriana Jucan este bineinteles si sefa Alexandrei Svet.


4. No, acum vine partea interesanta. Uitati un citat din manifest:

Avem un plan de organizare, avem un plan de finantare, avem usi deschise catre marile centre politice si financiare care cauta in Romania un interlocutor nou. – este nevoie doar de oameni integri si capabili, dornici sa ia initiativa.


"Avem"? Cine, ea si Jucan? "Un plan de finantare"? "usi deschise catre marile centre politice si financiare"? Toate astea suna ciudat, dar mai putin ciudat daca citim un editorial din Ianuarie 2009 al Florianei Jucan din Q Magazine:


Se pregăteşte un nou partid? Cotidianul - 27 Ianuarie 2009
"

Sursa : http://www.rezistenta.net/2009/09/cine-e-in-spatelealexandrei-svet-se.html


" Solutia finala " propusa de domnisoara Svet este una logica in context dar care duce la ultimele consecinte exact ceea ce initial a criticat . Romania este privita ca o ...afacere si ca orice afacere trebuie condusa de "oamenii de afaceri" ( cu sau fara grade ...) , care , fie vorba intre noi , incepand cu "tehnocratii " domnului Roman , au adus-o exact unde este acum :


" Propun infiintarea unei Miscari a Corporatilor - oameni din banci, industrie, finante, firme de avocati, experti PR,intreprinzatori privati care au calitatile necesare sa scoata tara din criza "


Si ca dovada ca tinerii nu dorm, urmeaza si o replica a lor in alt registru :

"Asta nu e România voastră!

Replica la manifestul viral "Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA!"

Sursa : http://redpelikan.blogspot.com/2009/09/asta-nu-e-romania-voastra.html



3. O vesela realitate ( pentru unii...). Si concluziile ei tragice ( pentru altii...).

Pentru un observator extern, realitatea romaneasca este una fascinanta . Am cunoscut cazul unui canadian ( relocat temporar ) care a venit la noi blazat, plictisit, asteptandu-si resemnat iesirea la pensie. In realitatea noastra , i-a revenit totul, inclusiv pofta de viata( "am trait la voi 2 ani si am intinerit cu 5. Aici fiecare zi si totul este o permanenta lupta si o permanenta aventura ! "). Dar, ca si in cazul teoriei relativitatii, pentru un observator intern sistemul de referinta are cu totul alte conotatii. Este un fapt trist , dar incontestabil, ca asistam la o adevarata deflatie a sistemului de valori al societatii romanesti. O tranzitie halucinanta spre nicaieri a instaurat starea de parabioza in intreg corpul social. Ceea ce trebuia sa aduca anul 1989 si ceea ce a incercat sa afirme miscarea din Piata Universitatii in 1990 se poate spune fara exagerare ca nu mai supravietuieste decat pe bloguri. Toate incercarile de normalizare a societatii romanesti au fost stopate si toate miscarile contestare au fost deturnate de la scopurilor lor initiale , pulverizate sau pur si simplu confiscate ceea ce ne-a dus din nou ( eterna reintoarcere !) la halucinantul nostru Caragiale cel ce visa in gluma o societate a tradarii generalizate care "iubeste tradarea dar uraste pe tradator " fara sa-si imagineze vreodata ca ceea ce a fost gluma unuia in aceasta zona crepusculara , poate deveni intr-o buna zi cosmarul tuturor.


Niciun comentariu: