Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 3 iunie 2010

“Proiectul pentru România-Dr. Constantin COJOCARU”

Am primit un mail foarte interesant cu privire la “Proiectul pentru România-Dr. Constantin COJOCARU” (http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=223) . Este al doilea proiect pentru Romania de care am aflat in ultima vreme . Mai exista un proiect care incerca sa propuna tot o solutie ( utopica ) alternativa pentru Romania : “ Modelul de tara – prof. Florian Colceag “ ( http://www.certitudinea.ro/fisier/file/MODEL%20DE%20TARA%20de%20Florian%20Colceag.pdf ).

Realizarea proiectului propus ar fi de o importanta majora pentru Romania . Dincolo de aspectele strict tehnice , diagnosticul domnului Dr. Cojocaru este absolut corect si cred ca acest lucru il stim si il simtim cu totii intuitiv si instinctiv ( inclusiv guvernantii ! ) :

Este o economie parazitară, în care averile nu s-au acumulat prin crearea de avuţie, ci prin însuşirea şi consumarea avuţiei productive creată înainte de 1989, prin corupţie şi jaf. Este o economie bolnavă, care a creat şi susţine o societate bolnavă.

Insist numai asupra unui aspect din final : “Este o economie bolnavă, care a creat şi susţine o societate bolnavă”.

Imi declin competenta in domeniul economic dar indraznesc sa formulez o opinie alternativa . Romania este acum in criza economica ( dar de fapt a fost tot timpul ! ) , solutia propusa poate rezolva aceasta criza economica, dar problema principala a Romaniei nu este criza economica si cred ca si acest lucru il stim cu totii. Voi reveni asupra acestei idei.

In sfarsit , solutia propusa este in acord cu asteptarile cetatenilor onesti din aceasta tara :

Vom adopta LEGEA COJOCARU, prin care vom constitui un Fond Naţional de Despăgubiri şi Investiţii (FNDI), alimentat din: resursele financiare încasate de statul român prin vânzarea şi administrarea capitalului care se mai află, încă, în proprietatea sa; sumele încasate prin instituirea unui impozit progresiv pe avere (terenuri şi clădiri), alte surse stabilite prin lege.”

Intrebarea esentiala este :

Cum ?

Am inteles ca vor fi deschise liste de semnaturi . De asemenea ca se doreste infiintarea unui nou partid politic care sa castige alegerile.

Ambele masuri sunt absolut necesare dar trebuie sa ne intrebam daca sunt si suficiente. De 20 de ani au tot fost depuse sute de liste de semnaturi in sprijinul unui idei , unui proiect ,etc. Intrebarea este cate au reusit ( sau nu ) si de ce. La fel si cu partidele politice. Dupa hiperinflatia de partide politice ( perdeaua de fum a anilor `90 ) , s-a ajuns la situatia in care in actualele “partide “ regasim indivizi care si-au schimbat si isi schimba partidul si/sau ideile politice sau conceptiile cu aceeasi nonsalanta cu care isi schimba militarii caschetele.

Pe de alta parte, trebuie sa fim realisti. Actualul Parlament nu va adopta o astfel de lege nici pus in fata plutonului de executie ! In sfarsit, monopolul si controlul din mass-media , manipularea si destabilizarea politica , sociala si psihologica a populatiei prin cultivarea directa sau indirecta a violentei verbale si sociale ( intoleranta, agresivitate, sex , pornografie si grotesc ) scad din start sansele ca un asemenea mesaj sa fie receptat altfel decat “vatuit” iar sansele unui partid politic nou se vor lovi chiar de rezistenta populatiei care , dupa 20 de ani de “ciorba politica” , va sufla si in iaurt.

Problema principala a Romaniei pare acum criza economica dar aceasta este numai o consecinta a altei crize infinit mai grave ( politica, sociala si morala ) . In realitate, dupa 20 de ani , populatia pare ca si-a pierdut increderea in capacitatea institutiilor statului ( guvern, politie, justitie, administratie, presa, etc. ) de a rezolva problemele acestei nefericite tari , si ca sa fim foarte sinceri, si-a pierdut si speranta. O societate care nu are nici un respect pentru viata oamenilor nu poate avea nici o consideratie pentru valorile democratice si umaniste si cu atat mai putin pentru drepturile lor economice . ( http://sergiusimion.blogspot.com/2010/05/pierderea-reperelor-morale.html ). Acest din urma fapt este cel mai inspaimantator aspect al societatii romanesti in care am ajuns ,de exemplu, pe locul II in lume la violenta din scoli...De aceea, fara o renastere morala a acestei tari ( si pentru asa ceva nu este nevoie acum nici de sfinti, nici de martiri, nici de demagogi, ci pur si simplu de onestitate, solidaritate umana , sociala si profesionala ), nici un mesaj nu poate fi percutant pentru ca pierderea sperantei este limita conditiei umane.

Intrebarea finala ar fi cum va aborda proiectul propus de domnul Dr. Cojocaru aceste probleme, cum va discerne intre sistemele morale diametral opuse , respectiv cum va discerne intre adeptii lor , pentru ca nu se poate edifica o economie de piata cu ajutorul coruptilor si nici nu pot fi respectate drepturile cetatenesti cu ajutorul celor ce le-au incalcat timp de decenii. Tot de decenii se stie ca mobilizarea si coalizarea infractorilor , coruptiei si mafiei sunt exemplare, in timp ce mobilizarea si coalizarea constiintelor morale si a cetatenilor onesti sunt , prin traditie , total ineficiente datorita descurajarii politice si sociale sistematice. Altfel suntem condamnati sa repetam istoria recenta in care ( „ eterna reintoarcere ! ” ) avem mereu ”alte masti , aceeasi piesa”.

Sergiu SIMION

Niciun comentariu: