Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 9 august 2012

Principiul ratiunii insuficiente



România e și casa noastră, nu doar a voastră, stimați politicieni. Pentru a mai avea și mâine o țară, trebuie ca voi, astăzi, să acceptați că există limite, că ele trebuie respectate, că e important și cum câștigați, nu doar să câștigați. Ați stricat suficient. Trebuie să vă opriți.
Laura Stefan - Minte limpede in vremuri tulburi

Acest impresionant apel la ratiune adresat politicienilor romani l-am citat dintr-un articol aparut pe Contributors.ro. Apartine unui  adevarat lider de opinie din noua generatie care a initiat de facto o miscare a normalitatii sociale unde echilibrul, talentul , competenta si excelenta profesionala se impletesc in mod admirabil cu onestitatea si fair-play-ul , pe scurt , veriga lipsa din spatiul nostru social .  Comentariul care urmeaza analizeza raporturile dintre politica si realitatea sociala : 


Sergiu Simion spune:

Un articol superb ( si in acelasi timp foarte trist ) care semnaleaza fractura sociala enorma existenta intre gandirea cu adevarat europeana a tinerei generatii si mentalitatea de buncar in care traiesc altii, intamplator exact cei ce guverneaza acum o tara . In cazul celor din urma conduita se ghideaza dupa un stravechi proverb conform caruia „vorba este data ca sa ascunda gandul” , de aceea apelul la ratiune sau la constiinta lor , este unul utopic din start :
România e și casa noastră, nu doar a voastră, stimați politicieni. Pentru a mai avea și mâine o țară, trebuie ca voi, astăzi, să acceptați că există limite, că ele trebuie respectate, că e important și cum câștigați, nu doar să câștigați. Ați stricat suficient. Trebuie să vă opriți.”
Dupa doua decenii , ne-am convins cu totii ca acest limbaj nu il pot intelege pentru ca le este total strain . Nu cred ca se vor opri singuri , ar fi ceva impotriva firii . Acestor oameni crescuti in cultul ierarhiei , functiei si ordinelor , si in detrimentul tolerantei unor opinii diferite, le lipseste in mod funciar increderea in semeni, fiind pur si simplu incapabili de sinceritate, comunicare , colaborare si deschidere in sens european. Nu pot fi sinceri nici cu ei insisi , si nici cu altii , iar ca prizonieri ai suspiciunii si scenariilor nu cunosc decat limbajul indelung exersat al urii , fiind incapabili sa articuleze corect raportul dintre vorbe si fapte.
Dupa o veche traditie de sistem , ei considera adevarul ( politic,economic, social, etc. ) exclusiv o problema de interes si/ sau conjunctura , de aceea in aceasta constelatie particulara nu li se poate aplica o grila clasica pentru taria de caracter a unor oameni din alte constelatii sociale :
Cred că tăria de caracter se vede în momente grele, atunci când adevărații oameni de stat rezistă presiunilor la care sunt supuși și fac ce trebuie pentru țară. Stau și își fac treaba, nu pleacă învinși de sistem ”.
Regula de aur a sistemului si ratiunea lui de a fi , a fost aceea ca oamenii din sistem sa nu reziste la presiunile sistemului, ca atare in cadrul lui notiunile de morala , caracter , demnitate, respect, spatiu personal, etc. constituie variabile fara obiect . Singura optiune posibila ramane resetarea sistemului ceea ce pune tanara generatie in fata unei provocari cu adevarat uriase.
Romania este de zeci de ani un poligon de incercare pentru rezistenta societatii si a cetatenilor ei la absurd, ambiguitate, nestructurare , nedeterminare , incertitudine si la situatiile  de imposibilitate care abunda in mod inexplicabil. Perceptia externa asupra acestei situatii ar fi trebuit demult sa provoace cosmaruri factorilor responsabili din aceasta tara , dar o mana spala pe alta si amandoua fata :
Românii sunt în derivă, în căutarea unor repere şi a lor înşişi. Situaţia din ţară este caracterizată de lipsa totală a valorilor, de clivajul incompetenţelor şi de domnia intoleranţei ” ( Courrier International ).
In aceste vremuri tulburi , singura sansa reala ramane mintea limpede a tinerei generatii, singura entitate capabila sa sparga inertia sociala actuala si sa salveze o tara aflata in deriva si ai carei cetateni par ca nu prea mai au nimic in comun .


Comentariu aparut la articolul :

Laura Stefan - Minte limpede in vremuri tulburi
http://www.contributors.ro/editorial/minte-limpede-in-vremuri-tulburi/ )

Niciun comentariu: