Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 11 septembrie 2012

Cinismul politic si social

La doua decenii de la caderea regimului comunist si dupa publicarea unui raport oficial care condamna acel regim , lupta impotriva Securitatii de alta data se reduce acum , dupa unii jurnalisti romani,  la lupta impotriva fostilor informatori identificata si aceasta cu "Dosariada". Pentru Ion Cristoiu ,  demascarea fostilor informatori  pare mai importanta decat demascarea fostilor ofiteri de Securitate , iar lupta impotriva comunismului si Securitatii este considerata acum  "... o isterie antisecurista si anticomunista" ( s.n.). Mai mult decat atat, elucubratiile publicate de fosti ofiteri de Securitate deveniti peste noapte ...scriitori si memorialisti , devin pentru Ion Cristoiu documente de referinta in studierea trecutului societatii romanesti care , chipurile, starneau valva atunci cand publicau in premiera  aceste " dezvaluiri " (*) : 



" Pentru a face faţă discuţiilor stârnite de Dosariadă (campania de „demascare“ a foştilor Informatori), recitesc "Fantomele lui Pacepa", carte scrisă şi publicată de un fost ofiţer DIE sub pseudonimul Gheorghe Ionescu Olbojan.
...Şi pe măsură ce înaintez în lectură, îmi dau seama de unde-l ştiu pe autor. Când am luat cartea din raft eram convins că-l ştiu de la „Suplimentul literar-artistic al Scînteii tineretului”. Confundam – cred – Olbojan cu Rogojanu, un alt colaborator de talent de pe vremea SLAST-ului. Aşa cum el însuşi mărturiseşte în carte, Gheorghe Ionescu Olbojan a debutat la „Expresul” din 1990 de sub conducerea mea. Se cunoştea cu Cornel Nistorescu dinainte de 1989. Adus la subsemnatul, l-am pus la treabă, astfel că, în scurt timp, a stârnit vâlvă, publicând în premieră dezvăluiri despre ramura externă a Securităţii.
Explicabil tărăboiul provocat de serialul său din „Expres”. La vremea respectivă, prin piaţa publică făcea ravagii isteria antisecuristă şi anticomunistă. Daţi la fund, foştii ofiţeri de Securitate nu îndrăzneau să zică nici pâs. E drept, unii se apucaseră rapid de afaceri, ştiind mai mult decât noi, bieţii gazetari, că la orizont crapă de ziuă a Capitalism. Alţii se grăbiseră să se pună în slujba noilor stăpâni, contactând deja pe cei de la DIA, foştii lor duşmani. Într-un asemenea peisaj nevrotic, serialul lui Olbojan picase ca o grenadă cu cuiul scos pe masa de poker a unui club de noapte..."
Sursa : http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/pacepa-sie-die-Securitate-spionaj-historia_0_770322999.html#


Nota  

*) In ziarul "Expres" a debutat si celebrul de acum Pavel Corut care  prin anii `90 , si pe post de ziarist ( cat de usor au devenit unii ziaristi "cu aprobare" ! ),  relata cat de disident a fost , cum a fost urmarit , arestat de catre Securitate  si anchetat (para)psihologic de catre (para)psihologii acesteia care au utilizat metode (para)psihologice de spalare a creierului dincolo de Freud si Jung.
Intr-o tara mereu surprinzatoare , nu ar fi o surpriza sa aflam curand si despre alte asemenea debuturi.

Niciun comentariu: