Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 19 octombrie 2012

Absenta culturii dialogului


Cultura dialogului nu prinde sub nici un chip rădăcini în societatea românească, ce se afundă tot mai mult în tenebrele resentimentului şi urii .
George Arun

Un articol publicat recent in Revista 22 de catre  George Arun - Valorile la stalpul infamiei  , aduce in discutie climatul aproape insuportabil in care a ajuns sa traiasca societatea romaneasca . Comentariul de mai jos trimis revistei se refera la aceasta problema : 



Semnalul dat de acest articol este de fapt unul extrem de grav si in acelasi timp  extrem de tardiv.  In realitate, la noi  cultura dialogului a fost substituita inca din anii `90 de catre o adevarata cultura a invectivei  si la acest demers au contribuit constant chiar unii lideri de opinie si unii intelectuali care,  direct ( prin initiative personale ) sau indirect ( prin pasivitate ) , au contribuit la degradarea generala a limbajului din spatiul public romanesc.
Cand  in urma cu cativa ani,  un fost ministru al culturii folosea, din proprie initiativa si fara nici o justificare ( culturala) limbajul buruienos in spatiul public (http://www.evz.ro/detalii/stiri/nota-lui-basescu-catre-securitate-vazuta-de-andrei-plesu-907350.html) , sau cand un fost presedinte al unui institut de cultura se adresa unui comentator cu :  „ Imi parazitati textele ( s.n.), fara a aduce un spor de cunoastere, dar punindu-va intr-un mod indecent in lumina ” (http://www.romanialibera.ro/timpul-liber/timp-liber/din-santierul-lui-horia-roman-patapievici-110114-pag1-order0-redactie0.html
 ) , vina pentru coborarea stachetei din spatiul public , violenta verbala si absenta dialogului nu poate fi reprosata numai cetateanului de pe strada .
Pe alta parte , este foarte grav ca la peste doua decenii de la caderea comunismului , unul dintre cei mai valorosi  scriitori romani este linsat mediatic si atacat prin metode de tip securist  care tin de tehnicile de compromitere si denigrare a persoanei. Daca atacul la persoana era un curs special predat odata  la Academia Stefan Gheorghiu , „asasinatul administrativ ” (  „moartea civila” ) ,  descris pe vremuri la postul de radio „Europa Libera”, era metoda aplicata de Securitate cu predilectie  in cazul disidentilor pentru a compromite total „tinta”  si reputatia ei sociala , profesionala si morala in toate anturajele si mediile din care facea parte.
Ori daca si acum dupa ce am intrat in Uniunea Europeana sunt aplicate exact aceleasi metode , nu este de loc exclus ca acestea sa fie aplicate exact de catre aceeasi agenti, pentru ca „ pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti ” ,si nu exista nici o certitudine ca lucrurile ar sta acum altfel. Pe scurt, Romania se invarteste  inca in acelasi cerc de creta  trasat inainte de 1989 . Este un cerc pe care intelectualii autentici nu reusesc sa-l stearga  pentru ca nu au gasit un limbaj comun in primul rand intre ei , si in al doilea rand nu au gasit inca un limbaj comun  cu cetatenii onesti ai acestei tari. E drept, nu este numai vina intelectualilor, dar si lipsa lor de reactie  este o vina care trebuie sa aiba totusi o cauza si o explicatie . In sfarsit, absenta solidaritatii lor umane , sociale si culturale este mai mult decat o crima, este o gresala.

Niciun comentariu: