Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 30 iunie 2013

Reprezentari mentale ale romanilor


Probabil ca unii  dintre noi isi pun de multa vreme intrebarea cu privire la directia in care se indreapta societatea romaneasca si implicit la modul in care va decurge viata oamenilor in aceasta societate.
In alti termeni, cum se raporteaza romanii la societatea in care traiesc ? Cu ce se confrunta ? Care sunt problemele lor ?
O  statistica gratuita si aflata  la dispozitia tuturor  pe site-ul PetitieOnline.ro *),  atrage atentia prin cuvintele - ancora din cadrul ei.
Reprezentarea simpla a lor pe baza frecventei asociate ( Figura 1 ) contureaza profilul unei societati ineficiente si ostile care genereaza comportamente revendicative prin care institutiile centrale si locale sunt practic asaltate de nemultumirile , solicitarile si revendicarile cetatenilor.
O simpla grupare a acestora arata ca sunt vizate in egala masura :



a) Institutiile centrale ( Guvern, Ministere) , in egala masura si Bucurestiul 
b) Puncte critice ( cheie)  in orice sistem social ( "dreptul, publice , tuturor") . Pe de alta parte este evidenta referirea la tara dupa cum referirea insistenta la "timp" poate avea o semnificatie aparte in context.  
c) Relatiile dintre cetateni  si administratiile locale 
d) Setarile generale ale sistemului social actual  ( "stat, lege, parte, zona , cauza , cazul ,public, cadrul ,etc. ")  interdependentele angrenate si impactul lor asupra petentilor ( "viata, nevoie, timp").




Pe de alta parte, desi participarea cetatenilor  la viata civica este aproape la fel de anemica ca participarea la participarea viata politica , cele mai active petitii online de pe acelasi site **) (http://www.petitieonline.ro/petitii-top-semnaturi.html ) arata o  configuratie incipienta a spiritului civic cu o anumita efervescenta si  conforma cu nemultumirile cetatenilor , dar care impune un sistem de valori mult mai aproape de o normalitate sociala si complet diferit decat cel vehiculat intens in mass-media de la noi. 
Fractura sociala existenta intre eficienta institutiilor, valorile impuse de catre mass-media si asteptarile si revendicarile cetatenilor, este cel mai bine ilustrata de un paradox respectiv comportamentul unei institutii .
Intre petentii listei de mai jos se afla in mod surprinzator nu un grup de cetateni , ci chiar o onorabila institutie ( CNA ) care prin statutul ei ar trebui sa vegheze  la respectarea unui sistem normal de valori sociale  , dar care intr-un fel isi critica de fapt propriul obiect de activitate ( " spaţiul audiovizual românesc devine din ce în ce mai viciat") si initiaza o petitie prin care cere sprijinul benevol al cetatenilor.
http://www.petitieonline.ro/petitie/interesul_public_mai_presus_de_gustul_publicului-p57870154.html).

Problema este ca aceasta onorabila institutie are brusc o criza tardiva de constiinta morala si face ceea ce in alte state civilizate se face de decenii respectiv isi aduce aminte abia acum ca in tara exista si minori care ar trebui protejati (http://www.revista22.ro/cna-noi-reglementari-n-codul-audiovizual-pentru-protejarea-minorilor-23961.html ) si tot acum  CNA  " a mai aprobat şi intervale orare în care se pot difuza programe cu violenţă extremă, fizică sau de limbaj, scene de sex sau comportament obscen si a impus conditia ca programele pentru vârsta de peste 18 ani sa fie pot fi incluse în oferta distribuitorilor de servicii numai dacă respectă mai multe condiţii . " 
Totusi , mai bine mai tarziu decat niciodata , pentru ca aceasta initiativa sociala reparatorie , asteptata de ani de zile ,este o recunoastere implicita , desi tardiva , a crimei sociale comisa cu sange rece timp de peste doua decenii de catre mass-media exact impotriva propriilor cetateni chiar daca acest lucru este trecut sub tacere si acum ( nu exista nici o cercetare oficiala care sa compare mass-media de la noi si toxicitatea ei cu cea din alte tari europene , si nici o institutie abilitata nu a exprimat vreodata o opinie oficiala in acest sens )

In sfarsit , unele din revendicarile cetatenilor prezente in aceste petitii ( mentinererea programelor gen TVR Cultural, Discovery, etc. ) care desi raportate la intrega populatie a Romaniei par ale unei minoritati ,  sunt in totala contradictie cu afirmatiile oficiale ale unor instante cinice  care spun ca programele TV sunt dictate de "gustul publicului". Mai exact, din aceste mici esantioane , se poate presupune ca  "gustul publicului " si reprezentarile mentale ale romanilor nu sunt  inca complet alterate, chiar dupa mai mult de doua decenii de activitate intensa si frenetica care , cu intentie sau nu , a urmarit exact acest scop.



Note

*) http://www.petitieonline.ro/petitii-cuvinte-cheie.html :


**)

Cele mai active Petitii Online




Petitie, Destinatar                                                        Semnaturi

1.
65.399
2.
60.554
3.
59.956
4.
36.892
5.
Noi spunem NU abuzului sexual fata de minori! 
Subcomisia de Cod penal şi Cod de procedură penală
25.759
6.
25.511
7.
22.469
8.
Petitie pentru modificarea Legii Nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap 
Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap, Parlamentul Romaniei, Guvernul Romaniei
18.308
9.
Petiție Antena 3 pentru modificarea legii electorale 
Adresată celor trei preşedinţi ai partidelor politice care compun Uniunea Social Liberală, Preşedintelui Camerei De...
17.146
10.
STOP Legii dublarii filmelor Victor Socaciu 
Comisia de cultura din Camera Deputatilor şi deputatului VICTOR SOCACIU
15.861
11.
Opriti FRAUDAREA ALEGERILOR 
Biroul Electoral Central
15.424
12.
Fara imprumut la FMI si Banca Mondiala 
Romanilor si Guvernul Romaniei
15.229
13.
NU Tichetelor de Sanatate 
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac
13.343
14.
13.111
15.
13.063
16.
12.805
17.
12.264
18.
11.858
19.
Petitie catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei / Petition to the Parliamentary Assembly of the Council... 
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei / Parliamentary Assembly of the Council of Europe
10.595
20.
10.259
21.
Spune STOP actiunilor SC Pro TV SA impotriva site-urilor de filme si seriale online 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, SC Pro TV SA, CNA,, Guvernul Romaniei,
10.253
22.
9.414
23.
9.066
24.
Voteaza impotriva eutanasierii cainilor fara stapan 
Parlament, Prefectura Capitalei
8.366
25.
8.096


(http://www.petitieonline.ro/petitii-top-semnaturi.html )

Niciun comentariu: