Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 30 iulie 2013

De la dreptul de libera exprimare la dreptul de etichetare

Acest comentariu a fost postat la un articol aparut recent pe Contributors.ro :



Sorin IonitaCazul Domnita Daca , sau cand nici scoala nu mai ajuta la nimic



Sergiu Simion spune:
De la dreptul de libera exprimare la dreptul de etichetare
Si totusi, care a fost scopul acestui fascinant articol ? Initial nu i-am acordat atentie pentru ca domnul Ionita , expert in politici publice si autor al unor articole de referinta in domeniu si de o logica si claritate impecabile , nu este la prima tentativa de a face concesii aparent inexplicabile unui anumit gen de public, unui stil balcanic pentru a folosi un eufemism respectiv unui anumit limbaj („ toanta charismatica ”, „ loaze ”, „ presa e deja cazuta in limba dupa ea ”,etc. ) si unui anumit eclectism („Tartaria, Pavel Corut si Radu Gyr” ) care intriga si atrage atentia deoarece amesteca in aceeasi ciorba artefactele trecutului , victimele si reprezentantii intelectuali sa spunem ,ai prigonitorilor lor.
Mai greu de inteles este daca scopul articolului a fost numai acela de a ataca tendintele national-comuniste si patriotismului securist de care , trebuie sa recunoastem, mediul virtual nu duce lipsa deloc.
Avem o adevarata inflatie de asemenea initiative „ spontan-organizate” care uneori starnesc pe drept cuvant rasul ca aceasta poza antologica care ne arata cum aratau dacii dupa ce li s-a terminat vinul (http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2012/12/01/50b936d27c42d5a663a8a17e/646×528.jpg). Ca sa redevenim totusi seriosi , autorul nu face o analiza complexa ca aceasta (http://www.contributors.ro/dezbatere/emanatia-lui-zamolxe/) unde vedem ce se poate ascunde de fapt dupa sigle, devize si lozinci si prefera sa inceapa si sa termine articolul atacand numai ambalajul , respectiv sarmana marioneta , de unde dusmanii de clasa ar putea trage concluzia perversa ca domnul Ionita simte o placere intelectuala agresand ( e drept , numai verbal ) liceenele si studentele care n-au de lucru si scriu pe Facebook.
Pe de alta parte, daca domnul Ionita ar fi dorit sa ne vorbeasca cu adevarat despre faptul ca „cei ce pleaca acum in Vest nu mai sunt crème de la crème, ca in trecut, ci mult mai eterogeni ca motivatie si aptitudini ” ( „Asta voiam sa zic si mi se parea important, ca fenomen general.” ) ar fi dezvoltat in mod argumentat subiectul „geniilor neintelese” care emigreaza sau nu, fie intr-o maniera filosofica asa cum o face aici domnul Gabriel Marin (http://www.contributors.ro/editorial/omul-fara-identitate-sau-strainul-care-vrea-sa-schimbe-lumea/) , fie intr-o maniera sociologica asa cum o face aici doamna Laura Visan (http://www.contributors.ro/dezbatere/despre-inteligenta-civica-in-romania-%E2%80%93-cateva-intrebari/#comment-141402 ) .
Cum excludem din start ipoteza absurda ca acest articol sa fie o concesie facuta unui anumit gen de public si un fel de sugestie subliminala de genul „ baieti, lasati argumentele , liber la insulta , pe ei si pe mama lor… ,” , ramane atunci altceva. Domnul Ionita stie sigur , dar cum nu doreste sa ne spuna , trebuie sa ne descurcam numai cu ceea ce avem la fața locului si aici putem constata ceva interesant.
Inainte de a apare acest tip de articol si cu acest stil aparte , pe Contributors.ro exista o anumita ierarhie a articolelor. Dupa ce a aparut acest tip de articol care in mod evident este oarecum in contradictie cu statutul, pozitia si competentele autorului , la fel ca in cazul articolului precedent cu „bentita tricolara”, ierarhia articolelor s-a schimbat complet . Incontestabil , acest articol a trecut pe primul loc indiferent daca autorul a urmarit sau nu acest scop si indiferent de mijloacele folosite . Deci chiar daca nu putem afla care a fost scopul real al acestui articol , putem vedea in mod cert rezultatul lui :
• Cazul Domnita Daca: cand nici scoala nu mai ajuta la nimic – 5,621 Vizualizari
• Why I Love Bucharest – 4,672 Vizualizari
• Cui i-e frica de Ion Mihai Pacepa? (Updated) – 3,851 Vizualizari
• Omul fara identitate. Cel ce vrea sa reinvie lumea cand Dumnezeu e mort – 3,082 Vizualizari
• Marșul lui Viktor Orban și “greutatea” geopolitică a Ungariei – 2,641 Vizualizari
Concluziile va apartin.

Niciun comentariu: