Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 27 august 2013

De la revista " Nature" de acum, la propaganda antiimperialista de altadata

Comentariile de mai jos au fost postate la un articol aparut recent pe Contributors.ro



Rasvan Lalu - Revista " Nature " despre sclavia ce-i asteapta pe romani 




Sergiu Simion spune:
In esenta, articolul dvs semnaleaza un „fapt social” cunoscut de cel putin doua decenii ( a fost nevoie sa apara un articol din „Nature” ca sa ne spuna ce stiam deja … ) pentru ca este un truism sa spunem la noi ca cercetarea si invatamantul sunt „  subfinantate… parazitate clientelar şi mâncate structural de impostură  ”. Ambele au varfuri ( exact ca cei cativa olimpici de nivel mondial produsi de scolile noastre ) dar baza este sub orice critica datorita managementului deficitar ca sa ne exprimam elegant. Ori de la articolul citat si tradus ( excelent , dar numai atat ?) treceti direct la lozincile de altadata ( „fără imperii coloniale şi exploatarea omului de către om…. destinul de popor de sclavi, trudind necalificat în străinătate ori muncind ieftin în ţară pentru firme străine”) :
„ Ţări ca Finlanda ori Coreea de sud au făcut spectaculosul salt spre prosperitate prin educaţei şi cercetare, fără imperii coloniale şi exploatarea omului de către om, cum ne mai place să le reproşăm ţărilor avansate, de-acolo, din fundul gropii noastre.
Cu cercetarea ştiinţifică nefinanţată, parazitată clientelar şi mâncată structural de impostură avem toate şansele să ne consolidăm şi pentru generaţiile viitoare destinul de popor de sclavi, trudind necalificat în străinătate ori muncind ieftin în ţară pentru firme străine. ”
Daca vorbim de simtul umorului in cazul acestor lozinci este perfect , dar daca ele exprima doar opinii sincere si nu identificam nici o solutie, ne intoarcem exact de unde am plecat.
Poate ca cea mai grava problema o identificam nu la nivelul statului, politicienilor sau functionarilor corupti sau incompetenti ( probleme arhicunoscute !) ci in „schimbarea la fata” din randul intelectualilor ( lideri de opinie ) care in vara trecuta si-au schimbat brusc sistemul de valori morale , dupa cum foarte multi au acum un sistem de valori complet schimbat in raport cu cel din anii `90 iar altii au inceput sa sustina fara jena chiar teze de tip securist.

Sergiu Simion spune:
@ Nautilus
” 1. Niciunuia dintre partidele care s-au perindat la putere nu i-a păsat;
2. Nici “cerşetătorilor” nu le-a păsat câtuşi de puţin, şi au suportat consecinţele :) ”

Corect. Tara de fapt nu este condusa de partide ci de clanurile infiltrate in partide al caror scop este acapararea banului public din borcanul cu miere al statului. Daca politicienilor nu le poti cere constiinta decat in cazuri infinitezimale , ne-am astepta sa o gasim totusi la cei care au competente si pretind ca o au . Eroare. Ceea ce lipseste la noi nu este mintea, ci constiinta . Cine doreste instant un moment de relaxare nu are decat sa parcurga lista proiectelor POSDRU ( numai tilturile !) disponibila pe Internet ca sa vada pe ce se toaca uneori banii europeni si se va inveseli subit la inceput dar nu se stie daca ramane la fel pana la final . Asa ca inainte de a discuta despre cercetare si cercetatori ar trebui sa discutam despre obiectivele si institutiile care ar trebui sa asigure un suport financiar, tehnic, administrativ actiunii umane. Alta eroare . Institutiile de stat care ar trebui sa asigure suportul cercetarii cum ar fi Ministerul Educatiei si Cercetarii ( predestinat nume !) actioneaza cu toate motoarele exact in sens invers si dupa o mentalitate de tip “pradator” respectiv dupa principiul “daca nu ajung banii europeni de exemplu in buzunarele unora , atunci sa moara caprele tuturor romanilor !” ( si fara sa pateasca nimeni de acolo nimic desi comportamentul celor de acolo afecteaza viitorul unor generatii ) :
” La sfarsitul lunii iulie, Stirile ProTV va aratau cum institutia ar fi vrut sa dezvolte proiecte “cu dedicatie”, doar cu anumite firme. Dar, cand la licitatie a putut depune oricine oferte, ministerul a preferat sa anuleze cu totul proiectul. ”
http://stirileprotv.ro/stiri/social/educatia-romaneasca-a-pierdut-150-de-mil-de-euro-nerambursabili-cum-explica-autoritatile-esecul.html




Roman din afara spune:
Si eu sunt roman din afara. Am ajuns la gradul de Assistant professor, supa 10 ani de studii (research assistant, doctorat, postdoctorate in 3 tari…in sfarsit). Am peste 15 articole ISI, impact peste 3. Nu asta este important…important este ca atunci can am mers la fosta mea univesristate din Romania, decanul m-a privit de parca eram extraterestru. Era clar ca nu ar avea NICIODATA nevoie de cineva ca mine pe acolo. In principiu, dupa legea Funeriu indeplineam conditiile de “full professor”. Ei imi vorbeau de suferinta catorva ani pe pozitia de asistent (nici macar lector) si pe urma vom vedea ce si cum. Nu voi descrie aparenta faciala a indivizilor atunci cand vorbeau cu mine. In concluzie, parerea mea este ca univesitatile romanesti sunt o cloaca de comunistoizi politizati in proportie de 90%. Cei 10% au ales tacerea, marginalizarea, neputinta.
Da, si eu, unul din afara nu pot considera un profesor sau un doctor din Romania la nivelurile corespunzatoare dintr-o Univesritate de top 500. Si il inteleg forte bine pe Funeriu. Si eu asa fi schimbat sistemul (nu din frustrare ci din dorinta de schimbare radicala, din taiat raul de la radacina) astafel incat specimene scolite la Stefan Gheorghiu si fosti strungari convertiti in lectori sa dispara pentru totdeauna din sistemul universitar.
Cred ca daca ati fi in situatia mea, ati gandi la fel.
  • Sergiu Simion spune:
    @ Roman din afara
    Un diagnostic absolut corect, dar cinic pentru cei care judeca situatia numai prin patriotismul demagogic de mucava sau prin lozincile de altadata importriva “imperialistilor”.
    Ar mai fi de spus numai atat .Ati uitat sa mentionati ura biologica (inconstienta) cu care ati fost privit . Dar daca v-ati fi intors si ati fi ramas, nu numai decanul , ci toata facultatea , etc. v-ar fi privit ca un extraterestru ( s-ar fi mobilizat exemplar – este de fapt o reactie biologica, nu este nici o gluma , prejudecatile conduc la reactii biologice ) si ramaneau in fibrilatie …pana scapau de intrus si isi vedea ei boii la car si sacii in caruta. Poate un exemplu este edificator . O profesoara de la noi care a a reusit sa duca 30 din elevii ei la NASA , plateste acum pretul ( din momentul certificarii ei internationale , numarul de reclamatii, sicane, controale,etc. generate de ura ,rautate, invidie , si prostie, nu scade ci creste in mod constant !) .
    P.S. O propunere generala, nu vizeaza o persoana anume. Nu v-ati gandit niciodata ca cei ca dvs , cu atatea atu-uri si fara sa fie prinsi in dependentele politice, economice si sociale de aici, ati putea crea o organizatie stiintifica externa, transparenta, fara functionari de stat de aici, activisti si “acoperiti” de pe-aici, care sa-si spuna punctul de vedere stiintific si sincer patrotic asupra unor chestiuni ca cea din acest articol ? Ce v-ar costa , sau ce riscuri ati avea , daca ati face-o in nume propriu ? :)) Dupa douazeci de ani de teorie, lozinci si demagogie din interior, si de despicat firul in patru si cu rezultatele cunoscute , tare se mai simte nevoia si de altceva ….

Niciun comentariu: