Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 21 august 2013

Formarea reprezentarilor mentale la romani si la americani


" Ziarul este imaginea lumii "

Paul Miclau , Semiotica lingvistica, 1977



In anii studentiei  cand am citit cartea amintita mai sus , ma intrebam ce fel de imagine asupra lumii isi puteau forma romanii cand cei mai multi aveau la dispozitie drept surse de prima mana doar "Scanteia", "Flacara", "Lumea", Magazin istoric", etc.
Tot atunci am observat ca cele mai concrete tehnici si metode de cercetare din stiintele sociale despre care am aflat in facultate ,  erau predate in asa fel incat nici sa nu poata fi cu adevarat insusite,  si nici aplicate cu adevarat . Una din tehnicile elementare despre care am invatat inca din anii  1978-1979  la sociologie si care ar fi fost de mare ajutor si societatii si cetatenilor  in cele doua decenii care au trecut deja,  a fost analiza de continut ale carei principii de baza le cunoaste de fapt orice student de la sociologie sau psihologie . Si cu toate acestea, timp de mai bine de doua doua decenii , nici un institut de cercetare de la noi ( si slava Domnului, sunt destule, si pe bani publici  !) nu a gasit acest ragaz pentru ca nu a existat interesul de a arata ce fel de reprezentare a lumii ( respectiv a societatii si valorilor ei ...) ofera mass-media cetatenilor aflati in contact cu aceasta.
Exista totusi un feed-back foarte interesant care arata rezultatul acestei politici sociale de tipul : " ni vu, ni connu" ,  respectiv a politicii strutului cu capul in nisip.
Dupa mai mult de doua decenii de tranzitie , Consiliul National al Audiovizualului a descoperit oficial  abia acum ca minorii nu sunt de fapt ocrotiti in Romania :

http://www.revista22.ro/cna-noi-reglementari-n-codul-audiovizual-pentru-protejarea-minorilor-23961.html


Am considerat ca prezentarea a numai doua exemple punctuale este suficienta pentru a face diferenta intre doua maniere complet antagonice de formare a "imaginii lumii" in termenii amintiti mai sus.
Am analizat mai intai un singur numar , dintr-un singur ziar  romanesc si din urma cu mai multi  ani ( Evenimentul Zilei , anul 1998)   cules la intamplare de pe Internet ca sa nu fie probleme legate de prezent :





Evenimentul Zilei - 17 iulie 1998


Acest numar  l-am reprezentat procentual si in termenii de baza ai analizei de continut (marime  imagine / marime  titlu ) in raport cu suprafata ziarului . Rezultatul este cel de mai jos :







Acum putem sa comparam pur si simplu ziarul romanesc  de mai sus si reprezentarea  lui in termenii analizei de continut,  cu ziarul american prezentat  mai jos luat la intamplare din prezent  si reprezentat de asemenea in termenii analizei de continut :






http://www.boston.com/globe/acrobat/today.pdf


Boston Globe, 14 iulie 2913 ( Analiza de continut ) 





Consider ca exemplele punctuale de mai sus sunt atat de elocvente dupa forma si continut in ceea ce priveste tipul de valori sociale promovate in cele doua reprezentari atat de diferite  , incat fiecare cititor poate sa-si formeze propria lui opinie despre acestea.

In loc de concluzii , prezint doar doua puncte de vedere care rezuma situatia in care ne aflam ca tara, guvernanti,  societate, cetateni , oameni de presa si/sau televiziune  : 



" Spiritul civic al românilor se canalizează prea uşor către false probleme. Zilele acestea ministrul Dan Şova a anunţat că deocamdată nu poate desecretiza contractul cu firma americană Bechtel întrucât originalul nu mai este de găsit. Paguba României este de 1.4 miliarde de euro. Într-o ţară normală, ministrul ar fi simţit imediat presiunea cetăţenilor indignaţi de o asemenea scuză penibilă. În România, declaraţia a trecut aproape neobservată. Cetăţenii erau ocupaţi să salveze urşii şi să-l înjure pe un scoţian anonim care a îndrăznit să scrie pe internet că suntem o ţară de doi bani."
Cristian Delcea, Mihai Voinea (  adev.ro/mqwqyu )

“Nu mă interesează a cui e poza sau cine apare în ea. Eu nu sunt şoarece de internet să stau să caut de unde e luată poza. Nu sunt nici jurnalist şi nu trebuie să respect vreun cod deontologic. Eu am doar o emisiune la TV şi una la radio, nu sunt angajat ca jurnalist. Eu l-am făcut bou pe George Elliott, nu ştiu dacă era el sau nu în acea poză. Poza aia era pe Facebook, conţinea violenţă, nu e treaba mea să verific de unde e luată”
Mihai Morar, realizator emisiuni radio-tv ( adev.ro/mqwqyu ) 


Niciun comentariu: