Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 5 septembrie 2013

Despre pseudorevolte

Comentariu  publicat la articolul : 


Vladimir Tismaneanu -Rosia Montana, Piata Universitatii si febra revoltei


Sergiu Simion spune:
Pozitia adoptata in acest articol este una surprinzatoare. In primul rand , este foarte adevarat ca Piata Universitatii poate fi definita ca un loc de memorie, spatiu al traditiei anticomuniste si depozit al sperantei democratice, dar de aici nu rezulta in nici un fel ca acest spatiu al memoriei sociale valideaza automat toate miscarile care au avut sau au loc acolo ( cand oamenii colonelului Dogaru erau postati in iarna trecuta exact in acel spatiu, aveau cu totul alte obiective ) .
A doua remarca este aceea ca folositi tehnica plasei de siguranta prin utilizarea ambiguitatii mai exact ca ceea ce afirmati initial in acest articol , puneti sub rezerva la finalul acestuia : “Acest articol nu se doreste a fi o analiza exhaustiva a unui fenomen in plina derulare. Este doar un execitiu de gandire politica.”
Sa incercam un asemenea exercitiu de gandire politica. In acest caz de exemplu , ati definit urmatoarele caracteristici ale fenomenului in plina derulare :


„Primul lucru care se impune notat este caracterul lor non-violent. Protestul, contestatia, nesupunerea civica pasnice sunt elemente ale jocului democratic. Doi, constat eterogeneitatea inerenta unor asemenea revolte. Trei, observ ambiguitatile ideologice si agendele diferite ale participantilor. Este o revolta anti-Establishment, cu doza de utopism proprie unor asemenea miscari. Cum Establishment-ul actual este Guvernul Ponta si coplesitoarea majoritate USL in Parlament, este, prin implicatii, o revolta impotriva USL.”
Este adevarat ca o miscare sociala poate fi analizata si prezentata din diverse unghiuri dar intotdeauna este important nucleul ei si nu deturnarile sau incercarile periferice de destabilizare . In acest caz, o exista o excelenta prezentare a nucleului ei central dar si a filiatiilor ascunse ale acesteia : Costin Andries – Totul despre “revolutia” Rosia Montana (http://inliniedreapta.net/insemnare/totul-despre-revolutia-rosia-montana/ ) care ne arata cam cine si cam ce sta de fapt la baza acestor manifestari si in ce masura sunt ele “anti-Establishment”. Mai exact , si aici intervine simtul umorului , ele sunt „anti-Establishment” exact in aceeasi masura in care doamna Daciana Sarbu de exemplu doreste „ sa se lege cu lanturi la Rosia Montana” (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ADSVv_N-G2M) , chiar daca sotul dumneai este prim-ministru si voteaza impotriva propriului guvern ( !) , sau poate tocmai de aceea.
Dupa experienta celor doua decenii care au trecut deja peste noi, solidaritatea reala pentru o cauza comuna este veriga sociala care ne lipseste. Intr-un discutie particulara, cineva a pus o intrebare care ne-a lasat pe toti pe ganduri : „Ce-i mai mai uneste de fapt pe romani ?! ” Cum sistemul social de valori de la noi este aproape complet destructurat , actorii sociali ai momentului nu se pot ridica la inaltimea acestei sarcini iar miscarile politice si sociale sunt fie confiscate si deturnate , fie autosabotate prin clasica incalcare obiectivelor si promisiunilor initiale si prin comportamantul liderilor, ceea ce creeaza sentimentul zadarniciei si genereaza de fapt apatia civica.
In acest sens , un cititor de pe Contributors.ro face o observatie foarte interesanta legata de lipsa empatiei si solidaritatii umane care arata ca de fapt nu poate exista o solidaritate sociala reala daca nu exista solidaritate umana in fata suferintei altora sau chiar in fata mortii semenilor :

john70 spune:03/09/2013 la 14:38Anul trecut au fost muscate de caini 16,000 de persoane. Zeci de oameni au murit in ultimii 20 de ani muscati de caini. Si totusi se protesteaza impotriva proiectului de la Rosia Montana, care n-a omorat si, foarte probabil, nu va omori pe nimeni.
Rezulatul final este acela ca la noi spiritul civic se canalizeaza prea usor ( sau este deturnat ) catre false probleme si un exemplu recent este elocvent :


” Spiritul civic al românilor se canalizează prea uşor către false probleme. Zilele acestea ministrul Dan Şova a anunţat că deocamdată nu poate desecretiza contractul cu firma americană Bechtel întrucât originalul nu mai este de găsit. Paguba României este de 1.4 miliarde de euro. Într-o ţară normală, ministrul ar fi simţit imediat presiunea cetăţenilor indignaţi de o asemenea scuză penibilă. În România, declaraţia a trecut aproape neobservată. Cetăţenii erau ocupaţi să salveze urşii şi să-l înjure pe un scoţian anonim care a îndrăznit să scrie pe internet că suntem o ţară de doi bani.”adev.ro/mqwqyu
Cu titlu de opinie personala, nu vad nici un fel de viitor al protestului ( eclectic sa-i spunem ) pentru Rosia Montana , etc. si tras la indigo dupa altele la fel din iarna trecuta in care exista discrepante intre scopurile declarate si cele reale, respectiv al acestui tip de pseudo-revolta in care manifesteaza impotriva guvernului dar de fapt se striga inclusiv „Jos capitalismul!” (http://static.inliniedreapta.ro/wp-content/uploads/2013/09/1175757_10152169544643079_1976048899_n1.jpg ).
In schimb, cred ca genul de miscare civica de tip punctual initiata de exemplu de catre Ciprian Ciucu chiar pe aceasta platforma (http://www.contributors.ro/fara-categorie/nu-mai-suport-sa-traiesc-intr-un-oras-cu-copii-sfasiati-de-caini-imi-e-frica-am-niste-idei/) , desi nu are nici un fel de gand declarat sa lupte cu sistemul , uneste oamenii in ceea ce este omenesc, , are un potential civic mult mare iar prin acesta ar putea germina miscari si pe alte planuri ( maine seara in Bucuresti va fi un asemenea test pentru solidaritatea umana si spiritul civic ).

Niciun comentariu: