Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 4 decembrie 2013

Tehnici de presiune, intimidare , sfidare, si insulta

O lozinca oribila auzita la televizor in insangeratul decembrie 1989 dar  pe care nici un om civilizat nu o putea accepta  , suna textual  :


" Iliescu de Craciun , este porcul cel mai bun ! "


Singura explicatie pe care am gasit-o atunci a fost aceea ca numai inconstientul celor care au fost in stare sa planuiasca cu sange rece  executia oribila a lui Ceausescu (  poate va mai aduceti  aminte de la transmisiunea TVRL de atunci  ca la "procesul lui Ceausescu" ,  in sala unde era luata hotararea , unul dintre conspiratori , cu un aer foarte preocupat, isi pilea unghiile ...) si in afara oricaror norme de drept ,  ar fi putut  genera asemenea "scenarii" aberante care aveau rolul de a victimiza subiectul si de a coaliza cetatenii in jurul lui. 

La mai mult de doua decenii de atunci si dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana , asistam acum la comportamentele unor actori politici si sociali  care sfideaza orice norme sociale , norme civilizate daca nu si norme de drept.  Aici nu mai este vorba de "jocul politic " , ci de o lupta pe viata si pe moarte intre cei care vor sa fie aplicate normele statului de drept , normele democratice si normele unui stat civilizat , si cei care vor cu orice pret sa le incalce pe toate la un loc. Problema este ca  fara respectul fata de legi, norme, institutii si persoane nu putem avea cu adevarat un stat de drept, democratic si european. 

In cazul de fata, lupta politica, conflictele personale , interesele personale , si ura viscerala au prioritate intr- tara in care institutiile statului se lupta de intre ele deoarece statul a devenit un camp de batalie pentru interese de grup deoarece interesele cetatenilor platitori de impozite nu mai intra deloc in calcul. 
Declaratia de mai jos a unui oficial roman ( senator ) despre presedintele Romaniei incalca toate normele in uz existente intr-un stat de drept , european si civilizat  : 




ILIE SÂRBU

 Ilie Sârbu,
senator PSD,
Foto : EVZ


"E iresponsabil. Dincolo de faptul că e sau nu iresponsabil, aruncă ţara în haos. Poate asta vrea, să dea foc României. Şi nu cred că trebuie să-l lăsăm"."A ajuns în pragul falimentului mental. Să găsim o formulă să îl aducem la realitate pe dl Băsescu. A atins la ora actuală culmea demenţei  Ilie Sârbu,senator PSD, socrul lui Victor Ponta

Conform principiului dominoului , declaratia acestui oficial are un precedent la fel de toxic , si la nivel inalt , deoarece purtatorul de cuvant al Guvernului acestei tari isi permite,  tot in spatiul public ( respectiv pe o retea sociala ) sa-si insulte tot propriul presedinte, respectiv presedinte Romaniei, apeland la limbajul de maidan :






In cazul de fata , persoana aparata in mod oficial chiar de catre seful ei direct (http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ponta-nu-l-demite-pe-palada-ci-il-apara-319144.html ) , este la fel de reala ca si declaratiile ei publice  :


Ca sa lamurim lucrurile , aici nu este vorba despre persoanele in sine ( prea putin importante in acest caz ! ) , ci de stat ,  institutiile si reprezentantii lui , si lor,  a caror functionare , respectiv comportament , asigura normalitatea climatului social .
In mod normal , orice stat modern  functioneaza pe baza de legi si/sau norme. Din acest motiv cetatenii lui obisnuiti raspund legal , material, civil si penal pentru actele si faptele lor , dar acest lucru ar trebui sa fie la fel de valabil si pentru oficiali si reprezentanti ai statului. Ar trebui.
Pe de alta parte, normalitatea sociala este posibila numai in conditiile in care componentele statului isi respecta propriile norme de functionare , iar reprezentantii lor " fisa postului".

Aici e marea problema . Statul a devenit de fapt un camp de batalie pentru interese de grup si ne-a adus  in situatia absurda in care  Presedintele Romaniei trage intr-o parte,  iar Guvernul Romaniei  trage in alta parte desi ambele institutii actioneaza ( teoretic) in acelasi stat si in aceeasi societate .
Intrebarea este cum am ajuns in aceasta situatie si de unde provin aceste comportamente care sfideaza ordinea de drept si ordinea de fapt dintr-o societate normala si civilizata .
Daca analizam aplicarea tehnicii cunctaţiei ( amanarii ) cunoscuta inca de latini si descrisa pe larg  mai jos , putem vedea ca dispretul fata de  norme, institutii si persoane si sfidarea ordinii de drept si de fapt din societatile civilizate, se practica  la nivele mult mai inalte :



    Întârzierea lui Vladimir Putin la poza de grup de la summitul G20. FOTO: AFP   

" Problematica legată de "întârzierile"(s.n.)  lui Putin au reapărut în atenţia publică mai ales după ce l-a lăsat zilele trecute pe Papa Francisc să-l aştepte timp de 50 de minute înainte de a ajunge la întâlnirea de la Vatican, potrivit BBC. Echipa care se ocupa cu protocolul la Vatican a aşteptat afară, în frig, pe liderul rus care a susţinut că a întârziat deoarece a fost ţinut pe loc de femeile care protestau în faţa hotelului unde era cazat, în semn de sprijin pentru membrele trupei Pussy Riot, arestate în Rusia. Putin lăsat-o să aştepte şi pe preşedintele Coreei de Sud, Park Guen-hye, timp 30 de minute într-o întâlnire programată la Seul, tot în luna noiembrie, gest sancţionat de presa asiatică. În mod ironic, un site rusesc, slon.ru, a postat un articol în care le răspundeau coreenilor că nu ar trebui să fie supăraţi pentru întârzierea de doar o jumătate de oră a lui Putin, aceasta fiind „ un semn de profund respect”.
Sursa : adev.ro/mx7r18

1. Întârziere de 14 minute la întâlnirea cu Regina Elisabeta a II-a în 2003.  
2. 40 de minute întârziere la întâlnirea cu cancelarul Angela Merkel în 2012   
3. Întârziere de aproape trei ore la întâlnirea cu secretarul de stat american, John Kerry, pentru a discuta despre situaţia din Siria, în 2013.   
4. La întâlnirea pentru discutarea problemei gazelor cu Viktor Ianukovici din 2012, Putin a întârziat patru ore deoarece s-a oprit să discute cu un prieten. 
Citeste mai mult: adev.ro/mx7r18

 "... întârzierile lui Putin sunt o reflecţie a modului în care vrea să fie perceput, faptul că „ocupă locul unui ţar”  în lumea politicii mondiale, la fel ca liderii din perioada Imperiului Ţarist." 
Dmitri Abramov
comentator politic
http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/vladimir-putin-presedintele-cleptoman-cum-actioneaza-si-cine-il-acopera-305259.htmlhttp://incomemagazine.ro/articole/vladimir-putin-a-furat-inelul-campionilor-americani

Problema este ca Romania , intrata deja in Uniunea Europeana,  se comporta inca dupa normele de tip bolsevic  respectiv se saboteaza singura prin comportamentul unor institutii si oficiali de-ai sai care incalca si normele constitutionale , si normele europene si civilizate, revenind la tehnicile de control psihosocial si de stigmatizare a adversarilor politici  folosite de catre Beria inca din 1936  :



" Psihopolitica presupune sarcini înalte. Prin ea îi puteţi elimina pe duşmani ca pe nişte insecte. Puteţi submina eficienţa liderilor introducând insanitatea în familiile lor cu ajutorul drogurilor. Ii puteti elimina prezentând dovezi în favoarea susţinerii tezei că ar fi dezechilibraţi mental. Când par să fie foarte rezistenţi, le puteţi provoca starea de insanitate folosind tehnologiile noastre." 
http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/grosu/spcreier/

Din nefericire, si prin puterea exemplului,  comportamentul unor politicieni si unor oficiali devine volens-nolens un model preluat in mod reflex si propagat la scara sociala.  Daca la aceasta situatie mai adaugam si faptul ca  dupa mai mult de doua decenii de tranzitie nu numai spatiul politic,  ci chiar si mediul nostru universitar este inca refractar la ideea de comportament etic , principii morale si respect pentru celalalt :


 Dacă le vorbeşti oamenilor despre coduri etice, îşi fac cruce 
Prof. Valentin Mureşan, director al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată,Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucuresti (adev.ro/muvik1)


realizam de fapt cat de grav stau lucrurile in realitate intr-o societate " fara morala si fara prinţipuri" ( respectiv ceea ce in alte culturi se numeste " moral insanity " ) in care ne confruntam practic cu o suspendare a codurilor morale si deontologice.
Altfel spus, intr-o lume fara reguli,  "adevarat"si "fals" au acelasi drept de existenta iar principiile logicii sunt abolite.  Nu trebuie sa ne mai miram atunci ca un medic poate inventa cu nonsalanţa un diagnostic de cancer ( cazul Omar Hayssam ), ca un politist este trimis 6 luni la psiholog pentru probleme de comportament inventate (http://www.evz.ro/detalii/stiri/dupa-ce-si-a-recastigat-onoarea-in-justitie-politistul-umilit-de-sefi-si-a-dat-demisia-1059776.html ) ,  sau ca unui pensionar i se insceneaza un accident auto ca sa i se poata cere in instanta executia silita a casei ( http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/cazul-care-a-dus-justitia-pe-culmile-absurdului-incredibila-condamnare-a-unui-pensionar-care-a-renuntat-la-suedia-pentru-romania-297273.html).
La aceasta precaritate a codurilor morale si deontologice putem sa mai adaugam si extrapolarea gratuita si nepermisa  a sindromului de stress postraumatic ( "Sindromul NU" )   existent sau nu in armata romana si in conditii de razboi , si a traumelor in general, ... la adresa intregii populatii a Romaniei ( ?!)  :

Românii şi traumele lor
Într-o ţară în care aproape 70% din populaţie nu a fost niciodată la psiholog, în care, deşi tot mai mulţi dintre noi avem probleme psihologice, apelăm în continuare la vrăjitoare, vraci şi bioenergeticieni, cât ştim şi cum ne raportăm la traumă?, o întrebăm pe Diana Vasile.
„Noi suntem un popor agresiv, pentru că noi suntem un popor cu multe răni – atât la nivel personal, cât şi la nivel social, dar şi la nivel naţional. Şi noi negăm încă acest lucru sau încă nu suntem pregătiţi să ne uităm la ceea ce ni s-a întâmplat cu adevărat, ca să ne eliberăm de această forţă, chiar şi a revoltei."" Dincolo de şocul războiului, sunt accidentele de circulaţie – una dintre marile probleme ale României -, sunt decesele în familie, divorţurile, bolile grave, violurile. Toate acestea sunt traume care pot să conducă la instalarea stresului posttraumatic (TSPT sau PTSD, în abrevierea de limbă engleză), o tulburare care, netratată, ne va schimba restul vieţii şi se va răsfrânge asupra celor din jurul nostru."" Situaţia nu este diferită nici în civilie, însă, susţine Diana Vasile. La nivel de diagnostic, România suferă de Sindromul NU." http://www.gandul.info/interviurile-gandul/sindromul-nu-romanul-si-cojile-lui-suntem-un-popor-cu-multe-rani-interviu-cu-presedinta-institutului-de-trauma-video-11286154?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BCitesteSi+200&utm_campaign=CitesteSi%2Bgandul

De aici si pana la psihologizarea si psihiatrizarea vietii spatiului public , sau chiar pana la prezumtia de insanitate mentala aplicata romanilor , nu mai este decat un pas. Mai exact , asistam  la o degradare alarmanta a climatului social  :

 " ...in actualul climat social de la noi axat pe cultura invectivei , atacul la persoana,  suspendarea codurilor morale si deontologice , si la nivelul de competenta sociala atins de politicienii si intelectualii momentului, este de asteptat o crestere a psihologizarii si psihiatrizarii spatiului public *****) , a "diagnosticelor" psihologice si/sau psihiatrice de ocazie  aruncate cu nonsalanta si la intamplare in spatiul public de catre actorii politici si sociali ( recent , un post TV analiza profilul unui politician pe baza limbajului...non-verbal ) " http://sergiusimion.blogspot.ro/2013/10/mic-tratat-despre-teoria-si-practica.html

Daca aceste tendinte anomice si care incalca principii fundamentale ale Constitutiei nu vor fi stopate, in pericol va fi nu atat presedintele Romaniei, cat cetatenii ei obisnuiti a caror singura pavaza impotriva abuzurilor a fost si ramane Constitutia Romaniei , dar numai in masura in care aceasta este respectata chiar de catre cei care au scris-o si au adoptat-o.
Pana atunci, valorile normalitatii sociale raman in continuare minoritare si marginalizate , diferenta de opinie este puternic taxata, iar dialogul social ramane blocat.

Niciun comentariu: