Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 16 aprilie 2014

Salvarea (numai) prin justitie ?


Comentariul de mai jos a fost facut la un articol publicat  pe Contributors.ro



Valentin Naumescu - Salvarea unei naţiuni prin justiţie. Refondarea politicii româneşti. Reconstrucţia partidelor




Sergiu Simion spune:
Un articol foarte bun, foarte interesant si care vine pe un orizont de asteptare , cu mentiunea necesara ca totusi nu trece dincolo de exprimarea unor generalitati, aspiratii si/sau dorinte legitime ale cetatenilor :

” Abuzurile şi hoţia istorică a conducătorilor şi reprezentanţilor politico-administrativi ai României, la toate nivelurile, au devenit intolerabile, atât pentru cluburile euro-atlantice la care am aderat cât şi pentru poporul român, unul de regulă răbdător, învăţat să suporte aroganţa şi privilegiile „elitelor” de tip fanariot, cu speranţa că va putea până la urmă „să se descurce” pentru a supravieţui, într-un veşnic compromis cu propriile sale tare şi complexe”
“…privim în aceste zile epopeea „bătăliei pentru justiţie” din România cu sentimentul că, în sfârşit, rezistenţa corupţiei sistemice poate fi învinsă”, etc.
“Cooptarea în politică a profesioniştilor integri pe care încă îi mai are România, a clasei mijlocii educate, care întâi a practicat (cu rezultate) o meserie şi apoi se apucă de politică (nu invers)…”, etc., etc.
Pe scurt, in afara generalitatilor, a aspiratiilor si dorintelor legitime, articolul nu identifica nici cauze, nu propune de fapt nici solutii. Pe aceeasi tema generoasa a coruptiei , un articol recent de pe aceasta platforma ( Claudia Postelnicescu – România clanurilor, statul de drept și victimizarea corupților – http://www.contributors.ro/sinteze/romania-clanurilor-statul-de-drept-%c8%99i-victimizarea-corup%c8%9bilor/) merge la radacina raului si face o analiza de profunzime a cauzelor coruptiei de sistem de la noi.
In sfarsit , dupa 25 de ani de tranzitie mi se pare bizar sa vorbim despre “germenii unei culturi a statului de drept” care incep sa apara si la noi , dar fara sa spunem clar si raspicat faptul ca nu poate exista o coruptie in afara statului si institutiilor lui ! Problema este ca nimeni nu vrea sa se ocupe de acest cartof fierbinte :


” Nu cred ca poate spune cineva , si cu mana pe inima, ca dintr-un esantion statistic de 100/ 1000/ 100.000/ 1.000.000/ etc. de romani luati la intamplare „toti fura” . In acelasi timp , cred ca orice cetatean stie ca atunci cand este vorba de bani publici , ei pot fi furati doar prin institutii publice care gestioneaza fonduri publice sau printr-o primarie , prefectura, minister,etc.
Intrebarea fundamentala este deci ce se intampla de fapt in aceste institutii publice,etc. si de 25 de ani , daca de toti atatia ani „se fura” ? Altfel spus , inainte de a reforma cetatenii , ar fi mult mult mai eficient sa aflam ce se intampla de fapt in aceste institutii publice ( care ar trebui sa fie publice , nu guvernate de legea secretului ! ) si sa le reformam cu adevarat.
Apropo , a vazut vreodata vreun cetatean obisnuit, … fisa postului unui ministru ?! ….secretar de stat ?! …directorul anaf ?! …directorul casei nationale / judetene de pensii ?! prefect ?! primar ?! sefului unui post de politie rurala ?! inspector scolar ?! …etc.,etc.
Ceea ce se stie sigur , este ca in multe din acestea, ca sa nu spunem in toate , dispar bani ( inclusiv bani europeni ) ca intr-un sac fara fund iar ce dispare este recuperat de regula de la cetateanul obisnuit ale carui taxe cresc mereu fara numar.”
(http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/04/romanii-intre-caste-si-clanuri.html )


Niciun comentariu: