Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 7 iunie 2014

Democratizarea societatii captive



"Monopolul asupra politicii postdecembriste este deținut în momentul de față de o serie de figuri politice provenite din fostul FSN, fosta nomenclatură, securiști sub acoperire, infractori pe cale de a fi arestați, mafioți locali sau centrali, capitaliști cu spirit antreprenorial de stat, mici sau mari oportuniști, câțiva intelectuali care par permanent în căutarea unui vehicul care să le asigure niște poziții publice ex-officio pe viață. Nimeni nu intră în cartelul acesta, puțini ies, aproape întotdeauna cu forța DNA-ului sau prin noua modă a sinuciderilor mafioților deconspirați. Politicienii competenți, care cunosc cum funcționează politica, legile și procedurile legale interne, europene și internaționale sunt excepția de la regulă, iar acest lucru trebuie să ne îngrijoreze, pentru că asaltul mediocrității și incompetenței asupra valorii și eficienței au ținut întotdeauna România în umbră și la coada Europei. Exact oamenii de care avem nevoie sunt marginalizați sau excluși de pe scena politică prin intrigi de culise sau înscenări publice, iar non-valorile domină cu nesaț scena politică. " Claudia Postelnicescu



Democratizarea unei societati postcomuniste este un proces complex care incepe cu democratizarea vietii politice dar nu se termina cu aceasta. Din acest punct de vedere , democratizarea unei societati presupune si o democratizare a vietii publice, a institutiilor publice , de stat *) ,  si in mod obligatoriu democratizarea vietii profesionale.
Distanta dintre o profesie cu un statut occidental si o profesie cu un statut est-european este inca foarte mare si aici avem si cele mai mari surprize pentru ca in ultima instanta este vorba de bani si de control social conform unui celebru principiu al rapacitatii si cinismului  social cand e vorba de banul public ( "banii circula in toate directiile, important este sa te asezi drept calea lor ca sa se opreasca in tine !") sau de celebrul principiul  GEM ( Give European Money ) foarte cunoscut Uniunii Europene .
La fel cum societatile foste de stat isi pot inseala si acum clientii la facturi ( http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17429964-dna-explica-mecanismul-prin-care-enel-isi-insela-clientii-factura.htm?cfnl= ) , societatile profesionale de la noi isi pot insela nu numai clientii , ci si propriii membri.
Cazurile in care acestea isi inseala clientii sau pacientii ( in cazul medicilor de exemplu ) prin incalcarea deontologiei profesionale sunt deja un loc comun in peisajul social , mai putin cunoscute sunt aceelea in care societatile profesionale ( unele devenite adevarate caste )  isi escrocheaza proprii membrii .
In unele cazuri , membrii societatii profesionale sunt obligati sa achite o cota parte din propriile venituri  in conturile societatii in afara cotizatiei de membru . Dupa unele opinii contabilii autorizati ( si nu mai ei ) sunt in aceasta situatie , iar in multe cazuri intrarea in casta presupune , sub o forma sau alta , plata unor sume de bani foarte consistente.
In anii `90 a existat un celebru conflict intre Colegiul Medicilor de atunci si un alt colegiu paralel care aparuse si il contesta pe primul sub aspectul competentelor, deontologiei si autoritatii morale. Conflictul s-a terminat prin desfiintarea colegiului paralel si persecutarea membrilor lui .
A urmat celebrul caz al avocatului Pompiliu Bota care a reusit sa infiinteze un barou paralel cu cel vechi , iar cele doua barouri care se contestau reciproc au functionat o perioada in paralel ( caz unic in Europa !) .
Problema are un caracter de generalitate sub aspectul folosirii organizatiei drept un mijloc de control asupra independentei profesionale a membrilor ei , sau drept umbrela si paravan pentru operatiuni dubioase cu banii membrilor cotizanti .
Din acest punct de vedere a existat in 2006 o initiativa parlamentara care a propus **) :



" crearea unui cadru concurential ( s.n.) in interiorul profesiilor de avocat, medic, farmacist, arhitect, auditor financiar, notar public, psiholog sau contabil. "Intrarea pe piata serviciilor pentru practicarea profesiilor liberale este in mod neprincipial conditionata de acceptul concurentilor aflati deja in activitate si in conditiile stabilite de acestia 

Pentru prima data erau luate in calcul dupa model occidental elemente care tin de deontologie, competenta, prestigiul profesional , onorabilitate si moralitate :


"Inainte de a da un examen de promovare profesionala sau de a pleca in strainatate sa-si practice meseria, medicii, dentistii si farmacistii vor trebui sa obtina de la asociatiile profesionale unde sint inscrisi in prezent un certificat de buna purtare. El va contine datele personale relevante privindonorabilitatea si moralitatea, inclusiv competenta, cu care isi exercita profesia ( s.n. ). Certificatul va avea o valabilitate de trei luni de la data emiterii."

Mai mult decat atat, actualele asociatii profesionale ( colegii, etc. ) deveneau lipsite de obiectul muncii respectiv posibilitatea controlului social si implicit santajarea propriilor membrii :


"Asociatiile profesionale constituite legal in prezent isi vor continua activitatea, numai ca ele nu vor mai putea conditiona (s.n.) practicarea respectivelor meserii de apartenenta obligatorie."
"Este un model care functioneaza si in alte parti si poate fi aplicat si la noi. Este un principiu liberal. Conditionarile impuse de asociatiile profesionale au avut un rol de a organiza mai strict profesiile, dar omul trebuie sa fie cit mai liber. Nu ar fi o problema ca medicii vor profesa fara sa fie inscrisi in Colegiul Medicilor " Mircea Cinteza 

Din motive lesne de inteles ( democratizarea profesionala duce in mod implicit la desfiintarea controlului politic ,disparitia castelor profesionale , etc.) , initiativa a fost abandonata in mod subit.
Problema este ca fara  o reala democratizare profesionala ,  respectiv disparitia castelor profesionale de tip medieval  si fara revirimentul profesiilor liberale si intelectuale, integrarea noastra in Europa ***)  ramane o iluzie.




Note 

*) Institutiile puternice sunt dupa analistul  Robert D. Kaplan prima conditie a rezistentei unei tari la subversiune ( ruseasca, in acest caz )  respectiv la noul tip de razboi modern total , informational , psihologic,etc. in care cumpararea institutiilor media si a bancilor reprezinta numai un preambul (http://inliniedreapta.net/subversiunea-ruseasca-reteta-kaplan-pentru-romania-statul-de-drept-si-gaze-de-sist-2/ ) . Ori in cazul nostru , chiar institutiile in sine pot fi  parte a problemei. 

Niciun comentariu: