Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 11 noiembrie 2015

Despre daunele materiale si morale in tragedia Colectiv si impunitatea de sistem a vinovatilor


Cumplita tragedie de la Colectiv a creat o prapastie atat de adanca intre oameni si sistem incat prin revolta morala si schimbarea dramatica a starii de spirit a romanilor a schimbat practic fata Romaniei  , dar nu si sistemul dement care o conduce si in care cetatenii nu sunt beneficiari , dar pot deveni victime . Aceasta catastrofa sociala a deschis un uriaș capitol al solidarității românești punand in fata oamenilor , fara fard , adevarata natura a megamasinii sociale care de 75 de ani le striveste si vietile , si destinele . Un dialog care a avut loc acum 37 de ani pe unul din culoarele unei facultati o rezuma in cateva cuvinte :

Faculatea de Filozofie, Bucuresti, 1978. Dialog intre profesorul de economie politica Haralambie Niculescu si un student de la psihologie :  
- Dom` profesor , cat trebuie sa primeasca despagubire familia unui muncitor din industrie care moare intr-un accident de munca dar care nu se intampla din vina lui ?
- Cine te-a invatat , ma , sa-mi pui intrebarea asta ?!
- Ma preocupa numai pe mine .
- Pentru ca suntem numai noi, iti raspund ... Conform unei hotarari 847 ( ? ) a C.C. al P.C.R. , dar nepublicata in Monitorul Oficial , ar trebui sa primeasca o despagubire de 300.000 de lei , dar uneori nu primeste nici ajutorul de inmormantare de 1500 de lei ( n.n- peste 4 ani, salariul unui profesor stagiar va fi exact de 1500 lei ). La noi , intotdeauna , mortul e de vina !
  
Sursahttp://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=696

La nivel general , deresponsabilizarea si impunitatea de sistem devin regula ( "mortii se acopera cu pamant iar vii cu hartii ") si nu exceptia.  In acest caz se aplica din plin principiul temporizarii , al lansarii tintelor false si strategia diversiunii sociale generalizate prin care agenda publica este deturnata de la adevaratii vinovati si in special de la sistemul care permite astfel de tragedii. Din acest motiv , mass-media si presa centrala au avut in toata aceasta perioada drept subiect tabu :   a) daunele morale si materiale pe care trebuie sa le primeasca victimele ,  b) vinovatii din sistem , c) pedepsele reale ce vor fi aplicate acestora prin Codul Penal in vigoare amendat intentionat prin diversele "bonusuri" acordate condamnatilor care le pot reduce pedeapsa efectiva  in mod alarmant , si d) setarile de sistem care aduc agentii si actorii sociali in situatii de imposibilitate si  fac posibile asemenea tragedii cu repetitie  intr-o forma sau alta si in diverse domenii *)  .

Prin puterea exemplului , primul pas a fost facut chiar de catre de procurorul general al Romaniei care in mod populist si pentru calmarea opiniei publice a anuntat mai intai dosar penal pentru omor calificat (http://www.realitatea.net/procuror-general-tiberiu-ni-u-la-clubul-colectiv-dosarul-penal-este-pentru-omor-calificat_1821149.html ) dar ulterior va schimba foarte rapid incadrea juridica  in dosar pentru omor din culpa, desi un jurist al APADOR-CH citeaza o alta incadrare din actualul Cod Penal
(http://adevarul.ro/news/societate/dece-mortii-ranitii-dezastrul-clubul-colectiv-victime-uneiinfractiuni-omor-intentionat-1_5635cfb9f5eaafab2c3509a7/index.html).
Asa intelegem de ce doua probleme esentiale pentru aplicarea justitiei in acest caz ( daunele materiale si morale care ar trebui sa fie uriase in tragedia Colectiv,  si pedepsele reale care ar trebui primite de catre vinovatii directi si indirecti ) sunt mai degraba evitate in mass-media centrala de la noi . Mai mult decat atat, Guvernul a decis  un "program de asistenţă pentru răniţii din incendiul de la clubul Colectiv şi familiile acestora" ( un fel de ajutor ) prin care spera probabil sa inmormanteze problema  si sa deturneze agenda publica de la aceste probleme esentiale . Pe cale de consecinta , temele esentiale aminte anterior au fost abordate intr-un ziar (  ziarul Ring ) distribuit doar in metroul din Bucuresti  :

”Despăgubirile vor fi enorme şi nu ştim exact cine va răspunde. În final, dacă va fi găsită răspunzătoare şi primăria, trebuie să plătească. Vă daţi seama cam ce despăgubiri se conturează?!... E ceva incredibil, inimaginabil practic, în momentul de faţă. Şi, din păcate, decesele tot continuă. Practic, toate cele 400 de persoane aflate în club se pot constitui părţi civile. Evident, familiile care au înregistrat morţi primează şi se pot constitui părţi civile părinţii şi fraţii victimelor, deci vă daţi seama că se poate dubla sau chiar tripla numărul părţilor civile. Să nu mai vorbim de daunele materiale, ţinând cont de declaraţiile medicilor care spun că, pentru un ars, cheltuielile pot ajunge chiar până la un milion de euro. Iar spitalele au tot dreptul să se constituie şi ele părţi civile pentru cheltuielile făcute. Practic, este imposibil în momentul de faţă să se determine, dar pot să spun că daunele materiale şi morale vor fi fabuloase" 
( Per total, la o primă estimare, ţinând cont şi de precedentul „Maternitatea Giuleşti”, daunele materiale şi morale pot ajunge la sute de milioane sau poate chiar la... peste un miliard de euro.)
”Pentru abuz în serviciu, Piedone ar putea primi maximum 7 ani,pedeapsă care poate fi majorată cu jumătate, dacă s-ar ţine cont de consecinţele deosebit de grave ale faptelor (n.r. - moartea a zeci de persoane şi rănirea gravă a peste 100 ), asta ar însemna 10 ani şi 6 luni. De asemenea, pentru fals intelectual ar fi o pedeapsă de până la 5 ani. Dacă ar fi să se cumuleze, s-ar putea da pedeapsa cea mai gravă, plus o treime din fapta concurentă de 5 ani, deci, în total, 10 ani şi 6 luni, plus 1 an şi 8 luni, ar însemna 12 ani şi 2 luni. Numai că, în varianta în care recunoaşte săvârşirea faptelor, Piedone ar putea beneficia de o reducere a pedepselor cu o treime. Totodată, dacă mai şi denunţă o faptă de corupţie, din pedeapsa rămasă, ar mai putea să beneficieze de reducerea cu jumătate a limitelor de pedeapsă, speculativ vorbind. Şi, dacă ar fi condamnat, ar trebui să execute două treimi, în varianta în care are sub 60 de ani, şi doar jumătate, în varianta în care depăşeşte vârsta de 60 de ani. Trebuie încă o dată să vă precizez că ambele beneficii se aplică succesiv, deci nu doar una dintre ele, ci amândouă. Aşadar, fostul primar Cristin Popescu-Piedone poate executa, în total, maximum 2 ani şi ceva înainte să ceară liberarea condiţionată”.
Artin Sarchizian avocat
Sursa : http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/267795/2015/INCREDIBIL-Ca-i-ANI-de-INCHISOARE-RISCA-Piedone-in-dosarul-Colectiv


In sfarsit,  cele 12 zile care au trecut de la tragedia Colectiv  au echivalat pentru societatea romaneasca cu un soc teribil , dar si cu un examen dat in toate componentele ei si acest lucru se vede cel mai bine in comportamentul politicienilor unde pentru prima data a aparut frica de a mai iesi in spatiul public .
Mass-media si mediul virtual in general , ofera acum suficiente date prin care pot fi evaluate mult timp de aici incolo sistemul , mediul politic, decidentii, statul si institutiile sale ,biserica, societatea civila , serviciile sociale si deontologia practicantilor, reactiile directorilor de constiinta si liderilor de opinie, comportamentul televiziunilor si deontologia jurnalistilor, ca sa nu mai vorbim de o posibila analiza a intoxicarilor, diversiunilor, dezinformarilor si manipularilor utilizate pana acum .
In acelasi timp , exista o presiune psihologica teribila si un consens tacit in sensul ca , desi nimeni nu stie de fapt ce va urma, dupa aceasta cumplita tragedie nimic nu mai poate fi cum a fost.  Mai exact, pentru prima data exista o vizibila ascendenta morala a oamenilor asupra sistemului , ascendenta  care  nu mai poate fi anihilata prin nici o manipulare si  care ar trebui utilizata cat inca se afla la o intensitate maxima de toti vectorii sociali care doresc cu adevarat reformarea sistemului.



Note

*)" Am vizitat un centru pentru persoanele cu diabilități mintale, nici o persoană nu și-a revenit niciodată și nici o persoană nu a fost reabilitată vreodată. Am intrebat directorul dacă oamenii vin aici ca să moară, mi s-a răspuns că da. "
   " Persoanele cele mai sărace sunt tratate cel mai prost de către stat. Am vizitat Sectia 10 de Poliție și am discutat cu mai mulți oficiali MAI, ei au spus că vor să elimine abuzurile, însă felul în care lucrează favorizează abuzurile. " 
profesor Philip Alston
Raportorul Națiunilor Unite
"Dacă România nu își rezolvă problema sărăciei,poți presupune că nu are bani. Dar banii sunt acolo. Reflectă o decizie politică - faptul că nu se alocă bani pentru eradicarea sărăciei, deși sunt colectate taxe la stat. Evaziunea fiscală este ridicată și există un mare grad de corupție. Chiar și atunci când se iau măsuri pentru eradicarea corupție,doaro mică parte a banilor sunt confiscați. E o parte bună: aici, scapi cu banii dacă ești corupt, a preciat raportorul, pe un ton ironic."
Sursa : http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/primele-concluzii-ale-raportorului-onu-despre-romania-399156


Niciun comentariu: