Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 20 aprilie 2007

Noua poliţie a sufletului - A Brave New World - ( New Edition )


Noua poliţie a sufletului - A Brave New World - ( New Edition ) sau Cum doreste sa intre in Europa Colegiul Psihologilor din Romania?


Cand cu ani in urma am citit " Frica in Occident" a lui Jean Delumeau m-am gandit atunci la necesitatea unui carti scrise "in oglinda" care ar fi avut un titlu la fel de interesant si de incitant : "Frica in Est". Aceasta carte ar fi pornit de la spaimele generate in constiinta publica de tot ceea ce a insemnat comunism , politie politica si respectiv cumplita degradare sociala si umana la care au condus acestea. Kafka ("Procesul" si “Castelul” ) , Orwell ( "1984" si "Ferma animalelor" ) si Makarenko ( "Poemul pedagogic" ) ar fi fost cateva repere dintr-o geografie imaginara a comunismului si terorii. In alt plan, gulag-ul sovietic si "reeducarea de la Pitesti" ar fi fost emblematice pentru invazia brutala a cosmarului si politiei politice exact in viata celor care mereu au vrut sa fuga tot timpul de realitatea in care traiau.

Nu as fi revenit asupra acestor ganduri dintr-un trecut pe care il credeam deja istorie , daca nu as fi retrait de curand sentimentul acut ca inca nu am scapat de aceste cosmaruri. Am citit stupefiat in ziarul "Cotidianul" din 21.11.2006 articolul intitulat “Perversi de scoala noua - prima evaluare psihologica a profesorilor “ (http://www.cotidianul.ro/index.php?id=7983&art=20658&diraut=120&cHash=4ed3b597e9 ) despre o initiativa desfasurata sub egida Colegiului Psihologilor din Romania prin care au fost examinati "legal" ( a se citi prin constrangere administrativa ) profesorii din Bucuresti.
Cu un cinism revoltator , suntem informati sec despre faptul ca in urma acestei actiuni de "triere" a breslei profesorilor, , cetatenii romani pot sa doarma linistiti deoarece psihologii vegheaza la linistea natiunii : din cei 4000 de profesori examinati, 600 sunt "suspectati “ (?!) ca ar fi homosexuali, pedofili sau alcoolici ". Aflam de asemenea ca ar exista o penurie de psihologi deoarece cei 24 de psihologi ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti nu fac fata la cei 14.000 de profesori care au mai ramas de examinat pentru a tria si restul “suspectilor “. Nu e nevoie de un efort prea mare de imaginatie pentru a vedea ce se va intampla in continuare daca ne gandim ca in tara sunt cateva sute de mii de profesori care probabil abia asteapta si ei sa fie examinati “toti” ca sa fie gasiti “unii” ,definiti intr-o maniera tipica pentru lipsa prezumtiei de nevinovatie drept “suspecti”.
Prin extrapolare , este evident ca vom fi in curand prima tara din Europa care va raporta cu mandrie patriotica faptul care a identificat toti “suspectii” de homosexualitate, pedofilie si alcoolism din randul profesorilor cu ajutorul psihologilor transformati ad-hoc in gardieni publici si paznici ai cetatii .
Aflasem despre aceste viitoare initiative inca din 2005 . Din discutiile pe care le-am avut in Colegiul Psihologilor din Constanta unde ne-am trezit colegi cu militari deveniti peste noapte psihologi foarte activi , a rezultat ca ei vor sa aduca in viata civila eficienta din propriul domeniu de activitate . Mai exact, considerau ca dupa ce se va termina cu examinarea tuturor profesorilor din tara ( domnul Filaret Santion ,psiholog militar si prof.universitar , estima ca metodologia pentru examinarea acestora ar fi gata in maximum doua saptamani ) va urma examinarea medicilor, s.a.m.d.
Cu toata nelinistea resimtita atunci, nu am dat crezare unor asemenea declaratii considerand ca ele nu reprezinta decat reflexul si nostalgia unei mentalitati in care totul se facea “in mod organizat” si “cu aprobare”.
Pe de alta parte, intr-un interviu aparut mai demult in “Observatorul cultural“
(http://www.observatorcultural.ro/informatiiarticol.phtml?xid=9713)
distinsul psihoterapeut german Dan Gogleaza a exprimat o pozitie foarte ferma fata de aceasta problema, in privinta consecintelor ei in plan individual , profesional si social : “a supune un dascal la un asemenea examen este un supliciu moral si poate aduce un supliciu fara precedent autoritatii sale” ; “ O asemenea masura pune mari probleme deontologice, metodologice , tehnice si nu la urma urmei, chiar politice” ; “ “…ma ingrozesc la ideea ca psihologii vor trece acum cu patos la “vinatoare” de personalitati schizoide, de perversi potentiali si neurotici obsedati, cu sagetile unor chestionare fragile si nevalidate pe populatia pe care doresc s-o testeze. “ ; “Se depreciaza concomitent si perceptia sociala a psihologului, devenit astfel un fel de “justitiar”; si, in loc sa creasca accesibilitatea populatiei la consultatia psihologica si increderea in psiholog, se va obtine exact contrariul“. “Daca eu povestesc asta aici, voi fi intrebat daca nu cumva in Romania s-a instalat o noua dictatura. Orice aluzie depreciativa la sanatatea psihica a cuiva este interzisa constitutional, iar ierarhizarile de nivel mintal in sustinerea unor masuri sociale sint considerate elemente clare de rasism.”
Constat acum ca m-am inselat. Militarii din Colegiul Psihologilor Constanta nu glumeau . Mai mult decat atat, nu a fost vorba numai de un reflex al mentalitatii de cazarma ci aveam de-a face “avant la lettre” cu prefigurarea unei viitoare strategii de “triere” aplicata in mod constient societatii civile si in mod special intelectualilor. Pe de alta parte, prestatia profesionala a domnului Dan Gogleaza a fost impecabila sub aspectul evaluarilor si predictiilor facute atunci si, din nefericire pentru noi, a avut dreptate. In aceeasi problema, domnul Dan Culcer , o personalitate marcanta a diasporei ( critic literar, prozator, poet traducator si ziarist roman ) a mers chiar mai departe si prin reducere la absurd si-a imaginat extinderea controlului social pana la limita posibilului : “ Ce-ar fi daca am cere sa se aplice aceste teste tuturor oamenilor politici, psihologilor, ofiterilor armatei si securistilor vechi si noi?!”
In ceea ce ma priveste , in calitate de psiholog sunt revoltat si stupefiat de modul in care, in anul 2006 si cu cateva luni inainte de intrarea in Uniunea Europeana, se exercita aceasta profesie in Romania si in mod oficial . Acest fapt contravine tuturor convingerilor mele ( am fost 6 ani profesor in mediul rural , 12 ani psiholog in industrie si 6 ani psiholog in sectorul privat ). Ca om , ca profesor , si in mod special ca psiholog , nu pot accepta ideea ca reprezentantii unei bresle profesionale sa fie examinati la norma, la gramada si de a li se pune stampile ca in (V)Estul salbatic ! Consider acest fapt drept o incalcare extrem de grava a codului deontologic care dezonoreaza profesia si descalifica orice psiholog.
De aceea, cred ca toti psihologii democrati si onesti din aceasta breasla trebuie sa se delimiteze de aceste practici totalitare de control psihosocial, sa ceara scuze tuturor profesorilor din invatamant pentru situatia creata care aduce un grav prejudiciu demnitatii acestei profesii , si trebuie sa-i asigure ca acest mod de a practica psihologia nu apartine nici psihologilor si nici psihologiei autentice.

Cred de asemenea ca , in aceast caz , Colegiul Psihologilor din Romania are datoria de onoare ( daca termenul mai are vreun sens in circumstantele actuale ! ) sa-si asume intrega responsabilitate fata de situatia creata prin care a reusit performanta de a compromite si psihologia , si psihologii , si profesorii , sa-si prezinte demisia “in corpore “ si sa convoace de urgenta alegeri transparente si corecte in prezenta presei.
Pana cand aceasta profesie nu va deveni cu adevarat o profesie liberala, respectiv pana cand nu se va delimita de fapt si de drept de mentalitatea, metodele , arsenalul si personalul Securitatii , si pana cand psihologii civili nu se vor delimita de psihologii militari , reiterez si fac publica decizia mea recenta
(http://www.cotidianul.ro/index.php?id=43&art=11915&nr=6&cHash=66417b86bc#opinii)
de a nu mai practica aceasta profesie.
Deci refuz in mod categoric sa mai fac parte de fapt si de drept din Colegiul Psihologilor din Romania, cu toate consecintele care decurg de aici.

Sergiu SIMION





Publicat in :


Asymetria, Revista de cultura, critica si imaginatie, Paris
https://web.archive.org/web/20210928131814/http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=271%20-%2026k%20-



Alternativa , Canada
https://web.archive.org/web/20200811032123/http://www.alternativaonline.ca/Atitudini0701.html


Niciun comentariu: