Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 27 iulie 2013

De la Dumnezeu la politica si retur

Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut pe Contributors.ro :



Gabriel Marin - Omul fara identitate. Cel ce vrea sa reinvie lumea cand Dumnezeu e mort




Sergiu Simion spune:
Comentariul tău e în așteptare. 
De la Dumnezeu la politica si retur
Perspectivele inter- si multi- disciplinare folosite de autor ( istorie, psihologie, psihanaliza, sociologie , filosofie,etc. ) si interconectarea grilelor de analiza dupa principiul sistemului de n ecuatii cu m necunoscute, transforma textul intr-o matrice combinatorie de tip puzzle si ii confera o anumit caracter redundant , din pacate in dauna claritatii unor formulari . Pe cale de consecinta, mesajul textului nu este unul foarte clar , iar cititorii sunt liberi sa aleaga sau sa creada ceea ce le convine ( ambiguitatea poate fi si o tehnica foarte eficienta de manipulare ) , dar din perspective divergente sau concurente .
O solutie de decriptare a textului in acest caz este sa pornim chiar de la subiectul principal. In acest caz avem de fapt o tanara studenta romanca aflata la studii la King’s College din Londra care si-a scris scrie gandurile pe Facebook si NET *) si in alte ziare romanesti **) desi a mai facut exact acelasi si anul trecut dar atunci numai intr-un ziar ***) . Ceea ce intereseaza de fapt sunt comentariile pro sau contra acestui mesaj care au impanzit in mod natural mediile unde au fost publicate ( un ziar a scris chiar ca a impresionat INTERNETUL ) .
Totusi, de aici dvs trageti direct o concluzie cu privire la o incapacitate psihologica , mai exact o nevroza a semenilor nostri :

„această afacere dovedeşte incapacitatea noastră, aproape psihologică, de a trata un asemenea subiect la nivel colectiv ( o nevroză în care majoritatea semenilor nostri se regăsesc, îi plasează într-o ceartă nesfârşită, căci ieşită dintr-o ceartă mai lungă, mai traumatică şi mă refer aici la şocul istoriei noastre recente )."

Sa intelegem de aici ca diversitatea opiniilor in acest caz si in altele nu este ceva natural si firesc ( deci toti ar trebui sa cada de acord pro sau contra ) , sau ca dimpotriva este vorba de un alt gen de nevroza, de exemplu o „nevroza balcanica” asa cum sustin unii distinsi intelectuali aici care vorbesc si ei despre „ura de sine” a romanilor  ? 






Pe de alta parte, poate este interesant de mentionat faptul ca mesajul tinerei studente nu face decat sa reia in bucla o tema redundanta de fapt in anumite medii .
Un fel de „Revolutie pe Facebook” , e drept intr-o maniera cam brutala pentru anumite sensibilitati ( „Pentru o Romanie de vulturi, nu de struti ” ,etc. ) a mai incercat acum cativa ani si Alexandra Svet care a primit atunci unda verde nu numai in ziare ci si la posturile TV . In mod bizar, pe Internet nu mai exista aproape nimic despre aceasta miscare si de aceea nu pot decat sa-i prezint urmele (http://sergiusimion.blogspot.ro/search?q=revolutia+de+fite+ ) .
La extrema opusa exista „Miscarea Dacia” initiata de Gheorghe Teava in Italia , miscare ce respinge total Occidentul si vrea sa impuna ”Dictatura Bunului Simt” ( !) . (http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php/1616-Dictatura-Bunului-Sim%C5%A3?p=4411#post4411)
Pe de alta parte, mesajul care se apropie cel mai mult de cel al tinerei in cauza este descris in acest articol de pe Contributors.ro http://www.contributors.ro/dezbatere/emanatia-lui-zamolxe/.
Toate aceste miscari au un caracter autarhic si eclectic, ultimele doua(  ambele contra Occidentului… )  combina in mod interesant Dacia trecutului cu Biserica prezentului , iar ultima introduce in ecuatie inca un element surpriza care arata ce se poate ascunde uneori sub miscarile romantice initiate de studenti .
Dincolo de sustinerea empatica , umana si patriotica a mesajului tinerei , intrebarea mea finala este unde incadrati de fapt initiativa ei pe aceasta grila. Pe de alta parte , data fiind complexitatea , lungimea articolului si problemele antrenate, sper sa revin curand cu o completare.


Note

Niciun comentariu: