Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 9 august 2013

De la " justitia strazii " la statul de drept

Comentariul de mai jos a fost postat la un  articol aparut pe Contributors.ro :



Ciprian Ciucu - Monstrul are dreptul la aparare 



Sergiu Simion spune:
Comentariul tău e în așteptare. 
Articolul dvs porneste in mod paradoxal de la drepturile unui tortionar , dar pledeaza de fapt pentru o normalitate politica, sociala si morala si intr-o societate civilizata :

” În democraţie totul trebuie se se întâmple prin acţiunile şi instrumentele statului de drept dacă vrem să ne numim Stat de Drept. Şi în democraţiile liberale chiar şi criminalii sunt recunoscuţi ca oameni şi li se aplică drepturile omului, iar dreptul la apărare este un drept al omului. Da, dreptul la apărare, dreptul la justiţie dreaptă şi orabă. Este vorba despre exact dreptul pe care ei torţionarii (şi sistemle ale căror instrumete zeloase erau) îl refuzau victimelor lor. Le refuzau victimelor dreptul de a fi oameni şi îi tratau ca pe neoameni. De aceea erau ei monştrii şi ei erau aproape neoameni, pentru că îşi tratau semenii, pe motive politice sau fară motive, inuman. ”

Pe de alta parte, sinceritatea relatarii dvs care arata cat de puternice sunt emotiile, normale pana la un punct, implicate in aceste cazuri :

” Spiritele se încing şi un coleg de platou propune ca lumea să protesteze sub balconul lui Vişinescu, să-i lipească poze pe scara blocului cu victimile torţinarului, să îl urmărească şi să întrebe simplu: de ce? De ce? De ce?CTP-ul exultă la idee, o suţine cu toată fiinţa sa, e gata să organizeze primele manifestaţii, să ceară lumii să vina să-l tragă pe Vişinescu la răspundere. Până şi mie îmi surâde ideea şi aş vrea să-l văd pe presupusul/certul nenorocit întrebat, agasat, înjurat, scuipat. ”

Fara nici un dubiu , o incitare la „judecata publica”de acest gen este in realitate o incitare directa sau indirecta la ura, executie publica si linsaj, incompatibile cu democratia si statul de drept.
Excesul de zel in acest caz si „justitiarii populari” care incita la actiunea strazii deoarece confunda in mod intentionat dreptul la cuvant cu dreptul la violenta , pot ascunde de fapt un complex de vinovatie, fiind un fel de spalare simbolica a pacatelor anterioare.
Daca ne aducem aminte , exaltarea urii si linsajul public sunt exact metodele de tip securist aplicate in iunie1990, cand unii ziaristi atat de vocali si democrati dar care si in prezent fac apologia urii , refuzau sa vada ce se intampla atunci in Bucuresti si in mod ipocrit cereau “liniste” in ziarul ” Adevarul”, exact cand oamenii erau vanati , batuti si omorati pe strazi cu batele si rangile minerilor,etc.
Problema este ca oricat a intarziat sa apara democratia in Romania, pentru arhitectii crimei si terorii care au fost piesele fundamantale in vechiul sistem , nu mai exista demult  „fisa postului”, si ca atare nici o baza legala sau morala care sa explice privilegiile pe care le au si imunitatea inexplicabila de care se bucura inca, dar aceasta situatie nu mai poate dura la infinit.
http://www.contributors.ro/fara-categorie/monstrul-are-dreptul-la-aparare/#comment-147045

Niciun comentariu: