Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 8 august 2013

Despre Securitate , informatori , si intelectuali


Un dialog interesant despre ofiterii de Securitate, informatori si intelectuali poate fi gasit pe Contributors.ro



Dumitru Lacatusu - Tortionarii mor in somn : colonelul Iosif Bistran 




Niciodata nu este prea tarziu pentru infaptuirea dreptatii. Inteleg ca aparitia unor informatii despre delatori poate adeseori produce senzatie si genereaza justificate reactii de revolta morala, dar nu trebuie uitat ca informatorii erau instrumentele ofiterilor securisti. Nu avem dreptul sa tacem in legatura cu aceste infamii petrecute cu decenii in urma, dar care nu pot fi si nu trebuie socotite drept “pagini inchise”. Tacerea este o forma de culpabil consimtamant.
Am scris randurile de mai sus in aprilie 2011. Nici eu, nici dl Lacatusu, nici Mihai Burcea, nci Marius Stan, ca sa dau cateva nume, n-am asteptat pana azi ca sa scriem despre acesti criminali. Ceream atunci intensificarea actiunilor de trimitere in justitie a cazurilor unor calai notorii. IICCMER, in perioada cat am condus Consiliul Stiintific, a actualizat cererea de deschidre a actiuni judiciare impotriva lui Gheorghe Enoiu, vinovat de crime impotriva umanitatii. In martie 2012, deci tot in acea perioada, IICCMER a colaborat cu doamna Monica Macovei pentru proiectul de lege porivind imprescriptibilitatea crimelor impotriva umanitatii, baza uno asemenea actiuni legale, respinse in trecut de Parchetul Militar.
A fost actualizata biografia lui Bistran (meritul este al lui Dumitru Lacatusu). Eu insumi am scris cat se poate de clar, aici si pe site-ul IICCMER ca Bistran trebuiej udecat. S-a scris despre Gavrila si Eva Birtas, despe Tudor Sepeanu etc Este bine sa se stie aceste lucruri, mai ales ca sunt unii care afirma ca actiunile de acest gen au inceput de cand Victor Ponta, Crin Antonescu si Relu Fenechiu si-au instalat oamenii in fruntea IICCMER. Este o minciuna. Iosif Bistran a murit acum doua luni. Nimeni nu l-a deranjat. Daca istoricul Dumitru Lacatusu n-ar fi cercetat subiectul cu admirabila pasiune pentru adevar, nu s-ar fi stiut nimic despre decesul acestui monstru. Bistran a murit in somn. Nu a avut remuscari, nu s-a cait. Cati vor mai fi ca el, senini si liberi, bunicuti simpatici, vecini agreabili, incasandu-i pensiile si hohotind de ras la adresa victimelor de odinioara…
  • Sergiu Simion spune:
    ” Niciodata nu este prea tarziu pentru infaptuirea dreptatii. Inteleg ca aparitia unor informatii despre delatori poate adeseori produce senzatie si genereaza justificate reactii de revolta morala, dar nu trebuie uitat ca informatorii erau instrumentele ofiterilor securisti. …
    http://www.contributors.ro/societatelife/calaii-sunt-printre-noi/Am scris randurile de mai sus in aprilie 2011.”
    Domnule Tismaneanu,
    Suntem in 2013 si au trecut mai mult de doua decenii de la Revolutie in care ( teoretic !) se putea scrie orice si despre oricine dar ( practic !) nu inseamna ca era si posibil acest lucru. Daca arhivele sunt si acum in custodia Ministerul de Interne ( sic! ) domnul Lacatusu , cu tot entuziasmul si bunavointa din lume, nu putea sa scrie nimic daca nu avea acces la acele documente si nu avea aprobare sa le consulte. Dovada ? O ofera chiar domnul Lacatusu intr-un dosar aflat in lucru :
    ” Informaţiile despre biografia lui Alexandru Vişinescu sunt în cele mai multe cazuri de sorginte memorialistică, nedescoperindu-se până în prezent un dosar de cadre , profesional sau de partid al cărui titular să fie( n.n.-sic ! ) . În mod sigur, acestea există, dar ele nu sunt încă accesibile cercetătorilor şi celor interesaţi de studierea lor. ”
    Atunci cand si acesta va fi chemat la dreapta judecata dincolo, domnul Lacatusu va primi in mod cert dosarul lui din lumea aceasta , respectiv din aceasta societate. Dar pana atunci, in nici un caz.
    Daca nu am dreptate , ofer o cafea virtuala sau o bere reala domnului cercetator care poate face acum un profil identic domnului ( in puscarie nu exista alt apelativ !) Visinescu cat mai este in viata. Iar daca nu am, mai ofer inca una din fiecare !
    Ca sa dam la o parte emotiile, sensibilitatile sau orgoliile, nu este vorba nici pe departe de cercetatori,autori , cititori sau comentatori, ci de un sistem inca diabolic.
    Mai exact, un sistem politic, social, juridic, etc. care nu este capabil ( ?!- sa fim seriosi ! ) sa-si pedepseasca criminalii si tortionarii dupa doua decenii de democratie , este un sistem complice la crima si tortura la fel ca toti cei implicati direct sau indirect in aceasta actiune incalificabila. Punct.
    Dupa doua decenii de ceata si fum , poate este cazul sa ne lamurim ca asa cum ce naste din pisica soareci mananca, tot asa si din politica strutului cu capul in nisip , nu pot decola decat tot struti si cu capul tot in nisip .
    Pe de alta parte , a fost o tactica teribila ca timp de doua decenii sa fie vanati si umiliti numai informatorii ( eventual cat mai intelectuali si mai titrati , ca sa fie pe post de exemplu negativ in viata publica ! ) ca sa fie pusi mereu in umbra adevaratii criminali , adica ofiterii de Securitate care chiar daca au torturat sau ucis, au facut-o dar …prin fisa postului ( sic!) .
    Aici cred ca luciditatea , echilibrul si normalitatea unui strain care ne-a cunoscut foarte bine si inainte , si dupa 1990, pune punctul pe i :

    ” Da, eu nu sînt de acord cu spusele doamnei Herta Müller că toţi care au avut angajament cu Securitatea sînt la fel de răi ca şi securiştii. Nu este aşa. Sînt foarte mulţi care au avut angajamente cu Securitatea pentru că au fost şantajaţi, nu au avut de ales. Dacă refuzau, poate că îşi pierdeau slujba sau erau transferaţi sau copiii lor nu mai puteau merge la facultate. Să nu uităm că, în România posttotalitară, securiştii nu au fost băgaţi la închisoare, au intrat în politică, în afaceri, sînt bine mersi, aceia erau oameni răi şi totuşi, uneori sînt blamaţi mai mult cei care au semnat un angajament, prin care dădeau nişte note de formă. Într-adevăr, au existat oameni care au refuzat să colaboreze sub orice formă. Toată admiraţia mea. Dar asta nu înseamnă că e o reţetă pentru oricine. Eu nu pot să condamn pe nimeni, nu sînt eu în măsură să spun ce să facă cei care au copii, părinţi în România.”
  • Peter Manu spune:
    “Pe de alta parte , a fost o tactica teribila ca timp de doua decenii sa fie vanati si umiliti numai informatorii ( eventual cat mai intelectuali si mai titrati , ca sa fie pe post de exemplu negativ in viata publica ! ) ca sa fie pusi mereu in umbra adevaratii criminali”.
    Va inselati. Demascarea informatorilor este la fel, sau poate chiar mai importanta, decat cea a ofiterilor de securitate. Pentru ca intelectualii despre care vorbiti sunt repere intr-o tara care a devenit corupta moral din cauza delatiunilor, nu din cauza torturii.
    Ce e cutremurator la delatori ca Paleologu, Caraion, Marino, Antohi, Breban, L. M. Popescu, la anticomunistii de azi care au fost secretari de organizatie de baza, la cei care au intrat in partid pentru a isi avansa cariera, nu este numai lipsa de demiitate, ci seninatatea care le-a permis sa spuna ca “asa erau vremurile”.
    • Sergiu Simion spune:
      // “Pe de alta parte , a fost o tactica teribila ca timp de doua decenii sa fie vanati si umiliti numai informatorii ( eventual cat mai intelectuali si mai titrati , ca sa fie pe post de exemplu negativ in viata publica ! ) ca sa fie pusi mereu in umbra adevaratii criminali”.
      Va inselati. Demascarea informatorilor este la fel, sau poate chiar mai importanta, decat cea a ofiterilor de securitate. Pentru ca intelectualii despre care vorbiti sunt repere intr-o tara care a devenit corupta moral din cauza delatiunilor, nu din cauza torturii.
      Ce e cutremurator la delatori ca Paleologu, Caraion, Marino, Antohi, Breban, L. M. Popescu, la anticomunistii de azi care au fost secretari de organizatie de baza, la cei care au intrat in partid pentru a isi avansa cariera, nu este numai lipsa de demiitate, ci seninatatea care le-a permis sa spuna ca “asa erau vremurile”.//
      Nu , va inselati dvs .
      A pune pe acelasi plan un ofiter de Securitate ca acest “domn” ( = comandant de inchisoare ) Visinescu de exemplu care a beneficiat si beneficiaza inca de impunitate si omnipotenta politica, psihologica, financiara ( = definitia prin excelenta a unui tortionar !!! ) , care isi permite si in 2013 si la varsta pe care o are sa injure in direct si vrea sa loveasca ziaristii ( daca cineva va injura si voia sa va loveasca in direct pe dvs acolo unde sunteti , scapa nepedepsit, nu ??!!) , si care a intrat de buna voie , din exces de zel , si in deplina cunostinta de cauza , intr-o institutie criminala , cu un informator ( intelectual sau nu ) obligat prin santaj ( cei mai multi ! ) sa-si tradeze semenii, inseamna sa pedepsiti unealta si sa inchideti ochii in fata criminalului, deci sa fiti de partea lui. Problema dvs.
      Inca ceva . Despre Bistran si Visinescu se stie cam ce au facut, chiar daca justitia noastra, in acest caz nefiind legata la ochi , vede numai ce are chef sa vada. Pe de alta parte, despre “Paleologu, Caraion, Marino, Antohi, Breban” , cum ii bagati dvs pe toti la gramada , se stie ( mai exact se presupune ) ca au fost informatori, dar nimeni, cu exceptia dvs , nu i-a comparat pe ei cu acesti tortionari despre care se stie ca au torturat ( poate chiar au ucis ) oameni . Se pare ca va atrag mai mult criminalii onesti ( = neinformatori ) , decat intelectualii ticalosi ( =informatori ) . Perfect, e dreptul dvs democratic.
      In ceea ce ma priveste acord un credit in alb unui olandez onest si cu suflet de roman ca Jan Willem BOS, si opiniilor lui (http://www.observatorcultural.ro/Democratie-nu-inseamna-doar-sa-mergi-la-urna-o-data-la-patru-ani*articleID_28768-articles_details.html ) care stie si a inteles ce a fost aici , nu dvs sau opiniilor dvs.
      Bineinteles, aveti tot dreptul sa va mentineti opiniile acolo unde sunteti , si noi sa nu credem in ele aici unde ne aflam.


Niciun comentariu: