Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 8 iulie 2016

“ Omenesc, prea omenesc” . Dar mult prea tarziu …


Ne confruntam acum cu adevaruri memorabile si formulate impecabil pe platforma Contributors.ro ( Gabriel Liiceanu - In pivnita imposturii  ) care ar fi avut un impact maxim asupra oamenilor onesti in 1990 ( din nefericire, atunci tinta mesajelor nu era constiinta oamenilor onesti care pot schimba faţa unei tari , ci “sufletul” ticalosilor care erau rugati sa paraseasca ringul… ) dar care vin dupa 26 de ani cand poate mai au ecou, dar nu mai pot schimba istoria sociala deja scrisa :
„ Primul gest pe care l-a făcut echipa de activiști și securiși ( interesant lapsus calami – n.n. ) care a descins pe noul mal al istoriei după 1990 pentru a-i învăța pe români să construiască democrația și liberalismul economic a fost să distrugă reperele morale.”
„ Aceasta a fost marea strategie a impunității, orizontul în care s-a așezat mizeria care-a urmat. ”
“Trebuia amuțit orice loc în care se rosteau adevăruri răspicate. Vârfurilor intelectuale ale țării li s-au confecționat biografii impure. Toți cei care ieșiseră cu sufletul întreg din experimentul comunist trebuiau mânjiți. Trebuia rapid construită o cocină generală. Și băgați acolo toți cei care nu trăiseră în ea. ”
„ Căci de vreme ce am intrat în noua lume deja ticăloșiți, nu capătă oare abjecția un aer firesc? Nimeni nu are îndreptățirea morală să o denunțe. Nimeni nu poate deschide gura în numele adevărului. În nici o privință.”
„ Sub acest acoperiș al imoralității generalizate a început acapararea puterii. Au apărut rapid ziare și posturi de televiziune specializate în linșarea publică a celor ce contraziceau intrarea într-o lume care se pregătea pentru un jaf la scara națiunii.”
„ În acest caracter neverosimil continuăm să trăim. Iar lucrul cel mai neverosimil este firescul cu care minciuna intră în lume sub masca adevărului. Pentru asta se cere o enormă nerușinare. Și un tupeu infinit: să acuzi în gura mare pe cel care-ți cere socoteală pentru mârșăviile tale. Jefuitorul își ascunde jaful acuzându-te de jaf, ticălosul își ascunde ticăloșiile în spatele calomniei și al discursurilor moralizatoare, spiritul mafiotic se îmbracă rapid în mantia interesului național – toate țin de tehnica caracterului neverosimil care naște minciuni adevărate.”
„ Mulți dintre ei analfabeți funcționali, mulți cu probleme de exprimare, alții niște șmecherași obraznici – cu toții au reactivat tehnica tupeului diavolesc."

Corect. In ultima instanta , marea strategie a impunitatii nu a fost de fapt decat adaptarea , rafinarea si aplicarea punctuala a celebrelor Directive NKVD prin care jaful devenea o strategie nationala iar cetatenii onesti deveneau inamicul public numarul unu :
„ ….
7. Se organizează şi se urmăreşte ca funcţionarii aleşi ca deputaţi … să nu-şi poată păstra mandatul pe întreaga perioadă ce le stă în faţă. …. se vor îndepărta acei oameni care au activitate în legătură cu proiectarea concepţiilor şi avansarea revendicarilor. Iniţiativele particulare trebuie eliminate cu desăvarşire. Pentru fiecare congres se vor pregăti oameni noi şi doar cei vizaţi de serviciile noastre secrete.
8.Se va acorda o atenţie deosebită persoanelor cu capacităţi organizatorice şi cu şanse sigure de popularitate. Aceşti oameni trebuie cooptaţi, iar în cazul în care se opun, se va bloca accesul lor la posturi ierarhic superioare.
9. Se va urmări ca funcţionarii de stat (exclusiv organele de securitate …) să aibă retribuţii mici. Aceasta se referă îndeosebi la sfera sănătăţii, justiţiei, culturii, ….
10. In toate organele de guvernământ…., trebuie să avem oameni care conlucrează cu serviciile noastre speciale, fără ştirea organelor administrative locale.
14. Trebuie făcut totul ca hotărarile şi ordinele – fie acelea cu caracter juridic, economic sau organizatoric – să fie nepunctuale.
15. Trebuie făcut totul ca anumite cazuri să fie discutate concomitent de mai multe comisii, oficii şi instituţii, însă nici una dintre ele să nu aibă drept de decizie înainte de a se consulta cu celelalte
….
41. Trebuie împiedicată cu orice preţ reabilitarea celor condamnaţi în procese politice. Dacă această reabilitare devine inevitabilă, se admite doar cu condiţia ca acel caz să fie considerat o greşeală judecătorească, condamnatul nu va fi judecat, ci doar graţiat; nu va avea loc reluarea procesului, respectiv autorii judecăţii greşite nu vor fi convocaţi .
42. Se interzice judecarea sau chiar criticarea publică a acelor conducători numiţi …, care prin activitatea lor au produs pierderi sau au trezit nemulţumirea …. În cazuri drastice se recheamă din funcţie, fiind numiţi în poziţii similare sau superioare. La sfârşit, trebuie puşi în funcţii de conducere şi ţinuţi în evidenţă drept cadre de rezervă pentru perioada schimbărilor ulterioare.”
Sursa : Cristopher Andrew & Oleg Gordievski – KGB. Istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov, Editura ALL, Bucuresti, 1994, p.487-492

In esenta, societatea romaneasca s-a transformat din societatea carcerala si penitenciarul social existent inainte de 1990 , intr-o societate penala in care furtul devine un sport de elita iar aplicarea justitiei un pericol social pentru aceasta elita.
Acest lucru a devenit posibil doar prin resetarea intregului cadru social respectiv prin distrugerea reperelor morale traditionale si resetarea treptata si pe nesimtite a intregului sistem de valori al societatii romanesti prin tehnica „picaturii chinezesti”.
Intrebarea cruciala ar fi ce atitudine si ce strategie au avut in ultimii 26 de ani varfurile intelectuale ale tarii. In acest caz cel mai interesant aspect este legat de cine a pornit avalansa deconstructivista si cand . Aici avem o mare supriza. Actuala degradare a societatii romanesti este in final opera clasei politice , dar initiativa nu ii apartine .
In 1990 clasa politica formata in principal din activistii si securistii raspanditi strategic prin toate partidele , chiar daca numai mima, respecta totusi de ochii lumii normele etichetei sociale .
Ca sa spunem lucrurilor pe nume , clasa politica avea tot interesul sa provoace distrugerea reperelor morale traditionale , resetarea sistemului de valori si instaurarea starii de parabioza atat de vizibile acum la nivel social , dar avea totusi cu totul alte prioritati ( era ocupata cu furtul… ) . In realitate , totul a pornit dintr-o cu totul alta zona si acest lucru ni-l spune raspicat un reputat specialist occidental de origine romana :

„ …cultura este principala problemă. Ea definește modul în care lucrează sistemul politic ( s.n.) sau alte sisteme și instituții ale unei societăți ( s.n. ) . Asta e cheia, cultura, nu sistemul ! ( s.n.).Noi studiem întotdeauna mass-media din punctul de vedere al sistemului şi asta ne dă o imagine a arhitecturii sistemului, dar nu ne spune cum sunt legăturile între diferitele părți ale sistemului și cum lucrează el. Așa că nu politica, nu economia, nu alte lucruri care de obicei definesc un sistem sunt principalii vinovaţi de starea mass-media, ci cultura, valorile, atitudinile, pentru că asta se traduce în practici și aici e problema cea mai mare”.
Peter Gross – Întoarcere în laboratorul românesc. Mass-media după 1989 (Editura Nemira, 2015 )

Si acum surpriza. Cum poti distruge sistemul de valori culturale si morale care reprezinta coloana vertebrala a unei societati si a unei natiuni ?! Raspuns . In comunism , prin „non-limba orweliana” si degradarea limbajului care a insemnat „mentinerea puterii totalitare prin controlul limbii” ( Czeslaw Milosz ) si golirea ei de continut ( „limba de lemn ”) iar in post-comunism prin desfiintarea cenzurii morale si oferirea unui drept de cetate primitivismului social si instaurarea junglei . 
Cand distinsii membrii ai Academiei au decis ca prioritatea culturii nationale este aceea de a oficializa …obscenitatile :  http://stiri.kappa.ro/actualitate/noul-dictionar-al-limbii-romane-va-cuprinde-si-cuvintele-obscene/stire_116440.html era absolut clar pe ce linie de univers s-a inscris in mod oficial societatea romaneasca si ce se va intampla cu ” fiinta limbii romane”…
In spiritul adevarului istoric , trebuie sa mentionam totusi ca primii care au dat tonul in degradarea limbajului si spatiului public nu au fost politicienii . Unii distinsi scriitori si literati , au avut chiar privilegiul de a da tonul prin puterea exemplului si de a injura primii pe ecranul televizorului prin anii `90, sau de a instaura „democratia” in cultura ( ceva mai aproape de noi …) dand drept de cetate in presa scrisa …limbajului de şatră (sic !) .
Rezultatul logic este aparitia unui model al cocinii sociale construita artistic de catre unii scriitori , nu de catre politicieni care , este drept , au jubilat imediat ca le-a fost ridicata mingea la fileu :

http://adevarul.ro/cultura/carti/kitsch-impostura-uniunea-scriitorilor-romania-literatura-care-ti-intoarce-stomacul-dos-1_511531a54b62ed5875ecb902/index.html

Modelul s-a extins rapid fiind preluat la nivel de societate si asta au constat-o cu tristete exact cei care se ocupa de tratarea sufletului :

„Dacă vii şi le vorbeşti oamenilor de normalitate, bun simţ, armonie, transcendenţă, spirit, te vor acuza că ai citit prea multe broşuri. Performanţa se măsoară azi doar în putere, bani şi sex. Trăiesc tragic această soartă a poporului român.”
„90% din oamenii cu care intru în contact sunt profund nefericiţi, o societate care şi-a pierdut valorile de bine, frumos, adevăr şi dreptate. Şi mai ales de non-nocivitate.”
Dia Radu – Lumea romaneasca. Interviu cu prof. dr. psihiatru Aurel Romila ( “90% din oamenii cu care intru în contact sunt profund nefericiţi. Şi-au pierdut valorile de bine, frumos, adevăr şi dreptate”)Sursahttp://www.formula-as.ro/2014/1119/lumea-romaneasca-24/prof-dr-psihiatru-aurel-romila-90-din-oamenii-cu-care-intru-in-contact-sunt-profund-nefericiti-si-au-pierdut-valorile-de-bine-frumos-adevar-si-dreptate-17769

Dar cum toata lumea trebuie sa traiasca, nici politicienii nu au stat degeaba. Daca tot a aparut un model al cocinii sociale, pasul numarul doi este transformarea ei simultan intr-o jungla pentru a defini foarte clar „regulile” jocului social :
" Nu există tratament pentru dependenţa lui Ponta de metoda agresivă de a face politică. El exagerează, minte, ameninţă ca orice mic terorist crescut în spiritul impertinenţei şi al provocării.”
Tom Gallagher- Ponta, regele junglei care a redevenit Româniahttp://www.revista22.ro/ponta-regele-junglei-care-a-redevenit-romnia-16726.html

Problema este ca in acest caz nici varfurilor intelectuale ale Romaniei si nici cetatenilor onesti nu li s-a mai rezervat niciun loc la masa pentru ca de 26 de ani au asistat pasivi la geneza , dezvoltarea si consolidarea inspaimantatoare a cocinii si a junglei care i-au exclus de la festin , iar in aceasta lume sublunara totul se plateste foarte scump , inclusiv lipsa de reactie a fiecaruia si a tuturor .
Desigur , am putea sa-i invocam in acest context pe filozofii Mircea Flonta ( cunoscut de catre fostii studenti prin detasarea sa olimpiana de aceasta lume derizorie …) sau Ludwig Wittgenstein cu celebra sa apoftegmă ( „ Faptele in spatiul logic constituie lumea”).
Problema este ca intre irealitatea romaneasca despre care spunea odata un prim-ministru „In Romania, acum, este posibil orice ” si mirificele spatii interstelare ale filozofiei , nu prea exista nici vreo legatura si nici solutii pentru problemele romanilor ( de cuvinte goale ei s-au saturat cu varf si indesat si inainte , si dupa 1990 … ) care dupa o opinie neortodoxa „ ar trebui sa primeasca, in masa , medalii de aur pentru faptul ca nu au innebunit inca”.
Fara suparare, au trecut deja 26 de ani din viata tuturor ( tinerele generatii s-au asezat deja la linia de start ! ) iar sentimentul general este ca nici macar nu am urnit bolovanul lui Sisif , dar deja ne frangem mainile in fata drobului de sare. Maktub ?!







Comentarii Contributors.ro 

Lucky spune:
10/07/2016 la 0:39

Magistrala incheierea acestui comentariu nu mai prejos articolului de fond.
Ne vom impaca cu aceste realitati chiiar daca pentru asta vom trebui sa consumam tone de sare.
God wills it.
Răspunde


Sergiu Simion spune:
11/07/2016 la 10:03
Multumesc. Este atata liniste pe aici prin spatiul virtual ... incat se aude „ cum se izbesc de geamuri razele de Luna” ( Lucian Blaga )….
La vechii chinezi inteleptii erau totdeauna ultimii , la romanii contemporani au trecut in fata inca de acum 26 de ani …lichelele, si pentru multa vreme de aici incolo va mai actiona inca „spirala tacerii”…
Totusi , sa nu disperam. Distinsul profesorul Peter Gross care cunoaste foarte bine si Romania si Europa de Est (https://www.cci.utk.edu/users/peter-gross ) are in pregatire o carte care va apare la inceputul anului viitor la Oxford University Press ( Focusing on the Core. A Cultural Approach to Media Systems ) in care care foloseste Romania ca un exemplu pentru care modul în care ( surpriza !) cultura , și nu sistemul politic sau economic (sic!) , conduce sistemul mass-media. Asa vom afla cine sunt de fapt cei care au construit cocina generala . Cele bune,
Răspunde

Niciun comentariu: