Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 27 august 2016

Logica sociala, logica penala , si logica (i)morala in spatiul social



Motto

42. Se interzice judecarea sau chiar criticarea publică a acelor conducători numiţi de către partid care prin activitatea lor au produs pierderi  sau au trezit nemulţumirea angajaţilor. În cazuri drastice se recheamă din funcţie, fiind numiţi în poziţii similare sau superioare. La sfârşit, trebuie puşi în funcţii de conducere şi ţinuţi în evidenţă drept cadre de rezervă pentru perioada schimbărilor ulterioare .

DIRECTIVELE NKVD din  1947  pentru ţările din orbita sovietică*)


"Toti sunt egali , dar unii sunt mai egali decat altii"

George Orwell
    Ferma animalelor 




Spatiul social si directivele NKVD

Este absolut uimitor modul in care actioneaza la noi logica sociala in sectorul de stat si la lumina zilei respectiv modul sfidator in care sunt ocupate functiile publice si modul in care se fac numirile in acestea. Tendinta generala este aceea de a pune lupul paznic la oi si de a crea o casta respectiv de a situa deasupra legii si moralei pe cei care administreaza banii si treburile publice.
Cel mai recent exemplu il reprezinta numirea scandaloasa  , absolut sfidatoare  , intr-o functie de administrare a unui buget public de 80 de milioane de euro a unui personaj prins "in buzunar" cu 1,4 milioane de euro pe care instanta suprema i-a consfiscat pentru ca cel in cauza , Alexandru Noaptes ( socrul lui Hrebengiuc), fost director al CFR Calatori nu a putut sa-i justifice.
Mai mult decat atat, in august 2010, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Alexandru Noaptes, impreuna cu doi fosti colaboratori apropiati - fostul director adjunct la SNTF CFR Calatori Nacu Vanghele si fostul director tractiune la SNTF CFR Calatori Nicolae Iosub - pentru o frauda de 700.000 de euro.




Alexandru Noapteş fost director al CFR Călători în timpul guvenării Tăriceanu
Foto : Adevarul

Dupa ce Digi24.ro  a scris despre aceasta numire scandaloasa ,  subiectul a fost preluat imediat de presa si dezvoltat : 

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/ALEXANDRU+NOAPTES+NUMIRE+LA+ADP+SECTOR+1 
http://revista22.ro/70255745/nababul-de-la-cfr-calatori-adjunct-la-adp-sector-1-cu-un-buget-pe-mana-de-80-milioane-euro.html 
http://cursdeguvernare.ro/primarul-tudorache-la-pus-sef-la-adp-sector-1-pe-cuscrul-lui-hrebenciuc-fost-director-cfr-cu-averea-confiscata.html 
http://adevarul.ro/news/politica/alexandru-noaptes-cuscrul-viorel-hrebenciuc-fost-numit-sef-adp-sector-1-1_57bed3b25ab6550cb814ea50/index.html 


Rezultatul logic a fost o presiune publica in urma careia  Alexandru Noaptes a fost nevoit sa demisioneze  iar  Dan Tudorache , primarul sectorului 1, s-a spalat imediat pe maini conform unei vechi strategii dand  imediat vina pe subalternii pe care i-a numit tot el  :


"Nu am facut eu aceasta numire. Eu am numit doar directorul general al ADP, Marian Marinescu, care l-a numit in functia de director adjunct de dl. Noaptes in urma cu 7 zile. Am aflat din presa (s.n.). Am cerut directorului sa rezolve aceasta problema. Cred ca aceasta numire nu trebuia facuta din cauza imaginii controversate a d-lui Noaptes"
http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21249461-alexandru-noaptes-demisionat-din-functia-director-adjunct-administratia-domeniului-public-sector-1.htm


Daca in acest caz , si la presiunea publica,  a existat totusi un feed-back , acesta nu infirma faptul ca la noi  in sectorul de stat ( si nu numai atat ) actioneaza de multe ori cu totul alte criterii decat acelea ale moralitatii , competentei si onestitatii.




Spatiul situatiilor de imposibilitate si de ambiguitate

Recent , un set de  intrebari publice foarte interesante adresate guvernatorului BNR de catre publicistul Razvan Orasanu **)  pune degetul pe rana si identifica  situatii de imposibilitate  si de ambiguitate la care pur si simplu nu poate fi dat un raspuns in conditiile legilor si normelor in vigoare ***).
Cateva exemple :


1. Cum se explică angajarea domnului Bogdan Stănescu (semnată de guvernatorul Isărescu) în corpul consilierilor cu rangul cel mai înalt în BNR? Cum se explică detașările, cine le-a aprobat? Și în ce va consta activitatea continuă în BNR?Domnul Stănescu, func­ționarul... cu un număr-record de joburi la stat (peste 20!), este în continuare la BNR, conform CV-ului domniei sale, în ciuda semnalărilor presei și conform ultimului articol de pe Hotnews, unde se anunță „renunțarea la detașarea de la Ministerul Energiei“. Domnul Stănescu avea atâtea locuri de muncă în timp ce cartea de muncă o avea la BNR.
3. Cum se explică angajarea domnului Dan Darabonț, fost viceprimar PSD, în rolul de director Achiziții în BNR? A existat un concurs public? 
5. Ce concluzii se pot trage ţinând cont de politica de resurse umane din trecut și din prezent – cazul fostului viceguvernator Vlad Soare și al grupului BNR care a lucrat pentru Sorin Ovidiu Vântu?Acum când avem a treia condamnare penală a lui Sorin Ovidiu Vântu și scandalurile de notorietate cu FNI, Gelsor, Banca de Investiții și Dezvoltare (BID), cum se poate comenta, uitându-ne în urmă, capacitatea unui pușcăriaș infractor de a recruta o întreagă echipă din Banca Națională, la finalul anilor ’90? Ca să fiu ele­gant și eliptic aici, amintesc doar de traseul fostului viceguvernator Vlad Soare.
9. Cum reușește guvernatorul Mugur Isărescu să aibă, la rândul său, 20 de activități în paralel, în plus față de activitatea de la BNR?
12. Strategia de comunicare a BNR. Cine este, totuși, purtătorul de cuvânt?care bancă centrală din Europa mai are doi purtători de mesaj? Și cine fracționează intervențiile publice pe subiecte de politică monetară între guvernator și doi purtători de cuvânt ai guvernatorului, în zile alternative, uneori în același timp pe canale diferite cu purtători de mesaj diferiți?
13. Independența BNR înseamnă și independența față de Guvern?Articolul 2 al Statutului BNR subliniază independența instituției. Articolul 3 întărește ideea: „(1) În îndeplinirea atribuţiilor, Banca Naţională a României şi membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă instituţie sau autoritate“.
  
Razvan Orasanu 20 de întrebări publice adresate Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu 





Note

*) Cristopher Andrew & Oleg Gordievski - KGB. Istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov, Editura ALL, Bucuresti, 1994, p.487-492


***) Am comentat acest foarte interesant set de intrebari si posibilele reactii la acestea aici : 

Sergiu Simion26 august 2016 9:37Intrebari foarte interesante dar care nu vor primi nici un raspuns real ci doar unul formal care nu va explica nimic . Pentru intrebarea 1 de exemplu , raspunsul NU va nega realitatea descrisa de catre domnul Orasanu, dar va invoca ceva de genul legea nu interzice, deci permite cu alte cuvinte nu este nimic ilegal desi noi stim ca in realitate este absolut imoral, anormal , si in mod normal imposibil , dar la fel de bine stim de multa vreme ca la noi toti sunt egali dar unii sunt mai egali decat altii. La intrebarea 3 raspunsul va fi ceva de genul angajarea s-a facut conform procedurilor si criteriilor BNR iar domnul Darabont a indeplinit aceste criterii, la 5 se va raspunde ca domnul Vlad Soare avea toate competentele necesare si nu va fi comentata prestatia pentru Sorin Ovidiu Vantu ( suntem o tara libera, deci fiecare se poate angaja unde doreste ) dupa cum nu va fi comentat sub nici o forma faptul ca un grup BNR a lucrat pentru Sorin Ovidiu Vantu.
http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/20-de-intrebari-publice-adresate-guvernatorului-bnr--mugur-isarescu-426319?c=q2561

Niciun comentariu: