Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 12 octombrie 2016

In apararea lui Peter Damian Hurley si a activitatii sale exceptionale in interesul Romaniei


In ultima vreme irlandezul Peter Damian Hurley , foarte cunoscut pentru promovarea traditiilor  romanesti , este atacat si calomniat sistematic pe o retea  sociala cum este Facebook , dar abia de curand a decis sa se apere. Cum ii admir de multa vreme activitatea , onestitatea,  si  remarcabila sa modestie ( am onoarea si privilegiul de a-l cunoaste  personal ) , nu pot ramane indiferent .
Mai intai, Peter Damian Hurley are dreptate denuntand ceea ce defineste drept „un atac la persoana mea, la integritatea si corectitudinea sa”, dar poate ca a gresit reactionand atat de tarziu . Este adevarat,  si cei care am urmarit cum a fost atacat ultima data si de catre cine,  am fi considerat probabil si noi ca nici nu merita sa raspunda , dar acum s-a depasit totusi o limita .
Pe de alta parte , nu este prima data cand Peter Hurley este insultat in mod public  pe aceasta retea sociala . Am mai vazut aici un atac extrem de virulent la adresa sa din partea unei cercetatoare de la un institut de pielarie , textile sau ceva de genul acesta . In aceel caz identitatea persoanei in cauza era una certa , dar poate ca mai sunt si  alte atacuri despre care nu stim de unde vin pentru ca nu stim cine sau ce se poate ascunde in spatele unui pseudonim.
De aceea cred  ca acum este momentul in care trebuie sa fie clarificate unele lucruri foarte importante legate de ceea ce i se intampla lui Peter Damian Hurley si de ce , eventual ( sa speram ca nu va fi cazul )  si de ceea ce ar putea urma daca lucrurile se agraveaza in continuare.
In primul rand , declansarea unei asemenea campanii de denigrare si atac la persoana  probeaza faptul ca activitatea sa si prestigiul sau social au inceput sa devina atat de vizibile incat deranjeaza . Din acest motiv are nevoie de tot sprijinul nostru moral ( este vorba de cei care ii cunoastem si apreciem in mod deosebit activitatea sa) , si nu numai atat.
In al doilea rand, atacul insistent si concertat la viata  personala , recurgerea la insinuari, barfe , calomnii, denigrari si insulte arata ca nu mai este vorba doar  de eventuale contestari ale unor persoane nemultumite de activitatea sa  ( aceasta ar fi varianta optimista )  ci de o strategie premeditata ( aceasta este varianta pesimista )  si concentrica de distrugere sistematica a prestigiului sau social. In acest din urma caz , orice poate verifica si singur daca atacurile la persoana din ce in ce mai dese la adresa lui Peter Hurley se incadreaza sau nu intr-o grila standard pentru aceste situatii (https://sergiusimion.blogspot.ro/2013/10/mic-tratat-despre-teoria-si-practica.html) .
Pe de alta parte, daca  a doua varianta este cea adevarata,  , atunci  ea a inceput  cu atacul la persoana, dar va continua cu atacul la  statutul si reputatia sa urmarind ca in final sa-i distruga  legitimitatea morala.
Scopul ascuns al  acestei laborioase strategii de compromitere si discreditare a lui Peter Hurley este blocarea activitatii sale care atinge valori si zone extrem de sensibile , cu atat mai mult cu cat a  initiat o adevarata miscare de masa a normalitatii sociale de la noi si prin aceasta strica multe jocuri de culise si deranjeaza foarte multe interese si instante .
Sa ne reamintim numai  faptul ca Peter Hurley,  in calitatea sa insolita de remarcabil promotor  al traditiilor romanesti  si al spatiului rural romanesc, a oferit  o lectie de constiinta morala, culturala, nationala si europeana pentru multi oficiali si reprezentati ai societatii civile de la noi ,   reusind de unul singur ce nu au reusit mai multe ministere , universitati si ONG-uri  la un loc , respectiv sa sustina interesele Romaniei pana la nivelul Comisiei Europene (http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/scrisoarea-unui-irlandez-comisar-european-romania-tara-ultimei-civilizatii-rurale-autentice-europei-ue-asista-cea-mai-marenedreptate-sociala-1_550d351c448e03c0fdc39a83/index.html ).

Din toate aceste motive , sprijinul nostru este extrem de important in cazul de fata cu atat mai mult cu cat Peter Damian Hurley , prin rezultatele obtinute ,  activitatea si onestitatea sa , impreuna cu alte personalitati remarcabile , face parte din ceea ce am putea numi „elita ascunsa” a Romaniei (https://sergiusimion.blogspot.ro/2016/07/elita-ascunsa-romaniei.html ) .
Este vorba de  personalitati de exceptie  care prin activitatea lor ,  in mod absolut dezinteresat si fara o intentie expresa  ,  ofera  unele perspective de abordare si de intelegere a complicatei realitati sociale de la noi si in mod implicit un punct de sprijin si un suport la criza morala a acestei tari( https://sergiusimion.blogspot.ro/2016/08/focus-on-social-prestige-solution-to.html in aceste vremuri in care , chiar dupa declaratiile oficialitatilor , nimeni nu mai crede in nimeni si in nimic  (http://www.agerpres.ro/politica/2016/10/06/ciolos-ma-doare-ca-nimeni-nu-mai-are-incredere-in-nimeni-toata-lumea-porneste-de-la-prezumtia-de-minciuna-19-31-52 ).

In acest sens Peter Damian Hurley vine dintr-o alta lume , dar  promoveaza aici exact ceea ce este mai bun si mai frumos, curat si decent in traditiile romanesti  spre furia neputincioasa a unora , si acest lucru nu-i poate fi iertat de catre cei in cauza ( cineva i-a reprosat inclusiv faptul ca „rascoleste Maramuresul” si ca ii face pe mesterii populari „sa se creada artisti”). 
Pentru a intelege cat de puternica poate fi reactia de respingere fata de activitatea sa , este suficient sa comparam ceea ce promoveaza acest insolit adept al Romaniei ( campania  initiata de acesta respectiv „ Satele Unite ale Maramuresului ”,  nu are egal prin organizare , realizari si impact social in cei peste 25 de ani care au trecut deja ) cu ceea ce promoveaza  mass-media oficiala de la noi care recurge fara scrupule  la toate mijloacele posibile pentru a masacra orice valori culturale si morale si de a stimula publicul in tot ceea ce este primitiv, visceral si grotesc (exemplu recent : http://www.evz.ro/scenele-deocheate-din-emisiunea-iumor-lovesc-in-antena-1-1.html).
In sfarsit, Peter Damian Hurley , cu activitatea sa memorabila de activist cultural si social pro bono ( inca ceva care irita pe multi )  ,  a generat o alta problema insurmontabila pentru cei obisnuiti sa controleze si  sa supervizeze tot ce misca .  
Peter Hurley nu poate fi manipulat, deoarece prin statutul sau atipic nu poate fi santajat . 
Intr-o schema standard care ilustreaza mentalitatile si conflictele ideologice de la noi, el nu poate fi asimilat niciunei pozitii de pe aceasta grila  :


Sursa : https://2.bp.blogspot.com/-HRFXc635pAU/VxBxOeZUlJI/AAAAAAAAC18/r9t7mXysdw05RzjQwiK5cbXcLEAZD8SwgCLcB/s1600/Legionari%252C%2Bcomunisti%252C%2Bsecuristi%2BII.png


Altfel spus, Peter Damian Hurley nu poate fi acuzat  ( decat cu pretul unui hohot general de ras !)  ca ar fi  …comunist,  nationalist, national-comunist , extremist, spion ,  legionar, mason, fascist , securist , etc.  ceea ce inseamna ca in cazul lui nu poate fi aplicata strategia clasica la noi a atribuirii si etichetarii gratuite prin care o persoana este initial „stampilata” ca sa poata deveni ulterior o tinta a calomniilor.
Ce mai ramane atunci ? Dupa schema clasica folosita pentru compromiterea  unei persoane incomode, daca nu poate fi contestata activitatea ei,  atunci compromiterea persoanei trebuie facuta la nivelul anturajului , relatiilor  , familiei, etc. adica exact ceea ce simte acum Peter Hurley ( „  un atac la persoana mea, la integritatea si corectitudinea mea”)  urmate ( eventual )  de „asasinatul administrativ” ( sicane birocratice, controale , tracasari, tararea in procese , etc. ) si in final de „moartea civila” respectiv blocarea vocii independente.
In sfarsit, situatia stranie in care se afla acum Peter Damian Hurley aminteste de o parabola povestita de Jakob Burkhardt in celebra sa carte „Cultura Renasterii in Italia” aparuta si la noi in1969 . 
Un artist strain  a donat o opera  valoroasa unui oras din Italia Renasterii . 
Membrii Signoriei din acel  oras se intrunesc pentru a hotari cum sa-l rasplatasca pe artist pentru binele facut comunitatii. Urmeaza diverse propuneri respectiv sa i se ofere  bani , bunuri , titluri de noblete , etc. 
Cand s-a aflat ca in realitate pe artist nu-l intereseaza nimic din toate acestea,  membrii Signoriei nu au renuntat in ruptul capului la ideea fixa  de a-l rasplati si au continuat dezbaterile cautand o solutie. 
Intr-un final unuia dintre ei i-a venit ideea care a salvat situatia si i-a scapat pe toti de dilema,  dar si de intrus  : 

„ Hai sa-l omoram cu pietre si dupa aceea ii facem statuie ! "


 Si asa a mai aparut o statuie in centrul orasului…

Cam in aceasta situatie este acum Peter Hurley  care merge sa reprezinte Romania la Bruxelles unde mai gaseste si altii cu aceeasi viziune ca a sa , si ce poate fi mai placut pentru noi decat sa aflam ca la Bruxelles se intalnesc doi straini care vorbesc – fara sa fie manipulati de nimeni -  in limba romana si despre frumusetile si comorile Romaniei ? 



Peter Hurley ( Irlanda ) si Michel d'Hoop ( Elvetia ) discutand la Bruxelles in limba romana si despre frumusetile si comorile Romaniei 
(https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1210234369058029&set=a.379521295462678.86268.100002144326904&type=3&theater)



Cu toate astea , Peter Hurley este insultat si provocat sistematic exact in Maramuresul a carui cauza o apara. 
Ceva nu se leaga. 
Daca situatiile de acest tip vor continua , atunci in modul cel mai probabil ne aflam in fata unei campanii de denigrare care sa speram ca nu va degenera in  linsaj mediatic si „character assasination” („a deliberate and sustained process that aims to destroy the credibility and reputation of a person…”  ).
In orice caz,  nu trebuie sa fim surprinsi daca vom afla lucruri foarte interesante despre aceasta campanie si despre adevaratii ei initiatori . 
Din acest punct de vedere admiratorii si sustinatorii lui au toate motivele sa-si foloseasca toate resursele in demontarea acestei campanii nedrepte.
In situatia de fata , si cu atat mai mult in situatia de nedorit a celui mai pesimist scenariu ,  Peter Hurley trebuie sa stie ca nu este singur si ca cei care apreciaza si activitatea , si omul ii sunt si ii vor fi alaturi cu atat mai mult cu cat Peter Damian Hurley lupta nu numai pentru cauza  „  ...adevaratelor valori care stau la baza identitatii voastre nationale si, daca imi permiteti sa zic asa, a farmecului poporului ” si a civilizatiei traditionale asa cum se exprima el , ci si pentru o normalitate sociala si umana care la noi este in mare pericol atunci cand pana si strainii au ajuns sa pledeze cauza Romaniei .
Probabil s-a ajuns aici si pentru faptul ca cei trimisi in mod  oficial in strainate pentru a promova Romania  sunt uneori exact cei care ii denigreaza in mod oficial traditiile ca Dan Alexe - Dacopatia si alte rataciri romanesti  (http://www.freedomsmile.org/proiecte).
Din toate motivele prezentate anterior , semnez cu toata convingerea pentru apararea credibilitatii si reputatiei unui mare prieten al Romaniei si recomand admiratorilor si sustinatorilor sai sa foloseasca toate competentele lor in demontarea acestei campanii josnice si in contracarea ferma a acesteia si a initiatorilor ei.

Sergiu Simion
12.10.2016

Niciun comentariu: