Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 14 octombrie 2016

Reactii viscerale la noi fata de acordarea Premiului Nobel pentru literatura



 Premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit anul acesta lui Bob Dylan

Bob Dylan pe 11 iunie 2009, în Culver, California FOTO Guliver / Getty Images / Kevin Winter



Suflare in vant

De cate ori trebuie sa privesti drept in sus
Inainte sa vezi cerul adanc
Si cate urechi ar trebui sa ai
Ca sa-i auzi pe cei care plang
Si cate morti ar trebui sa induri
Ca sa vezi cati au murit pe Pamant
Raspunsul , prietene,  e suflare in vant
Raspunsu-i suflare in vant

Bob Dylan

Traducere Mircea Cartarescu


Din nefericire, reactiile intelectualilor publici de la noi nu trec mai departe de zona complexelor si ranchiunei. Unii scriitori pur si simplu nu-si revin din şoc deoarece  de data aceasta comitetul Nobel "ne-a facut-o" :


„Nu mi-am revenit din  şi încă vorbesc aiurea... Nu cred că Dylan avea nevoie de premiul ăsta; până la urmă, totuşi, de ce nu? Nimeni nu contestă că e un mare poet şi un geniu muzical (eu l-am şi tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de milă de scriitorii adevăraţi, Adonis, Ngugi, DeLillo şi alţi 2-3 care aproape că aveau premiul în buzunar! Cum naiba s-or simţi acum? Şi-mi pare atât de rău pentru marii scriitori care îmbătrânesc la coadă, maeştrii şi favoriţii mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashberry, Vila-Matas… Ne-a făcut-o comitetul Nobel de data asta!“
Mircea Cartarescu *)
http://adevarul.ro/cultura/carti/nicolae-manolescu-dezlantuit-bob-dylan-luat-nobelul-e-textier-mana-doua-e-mizerie-1_57ffac445ab6550cb8876c32/index.html

In schimb, marii critici literari de aici pur si simplu  au luat foc de unde tragem concluzia ca Premiul Nobel ar trebui musai acordat dupa criteriile unora de aici , nu ale comitetului Nobel care are dreptul sa faca acest lucru  :

„E o mizerie. Bob Dylan e un textier de mâna a doua. O fi el regizor de film, dar nu merita Premiul Nobel. În America, sunt mari scriitori care nu au Nobel. Bob Dylan nu are ce căuta la Premiul Nobel. E complet caraghios“.
Nicolae Manolescu
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România
http://adevarul.ro/cultura/carti/nicolae-manolescu-dezlantuit-bob-dylan-luat-nobelul-e-textier-mana-doua-e-mizerie-1_57ffac445ab6550cb8876c32/index.html


Asa o fi , dar nimeni nu ne poate interzice sa comparam calitatea textelor scrise de "un mare poet si un geniu muzical " eventual "un textier de mana a doua" care a primit premiul Nobel pentru literatura ,  cu calitatea textelor produse de unii scriitori romani validati oficial de catre Uniunea Scriitorilor din Romania :


" Liviu Andrei are 28 de ani, e realizatorul unor emisiuni la un post de televiziune local şi îşi poartă perciunii extrem de ascuţiţi. Criticii olteni, care de altfel l-au propulsat în Uniunea Scriitorilor, îl asemuiesc şi cu James Joyce! Iată un scurt pasaj din ultimul roman al lui Andrei, „Gayzer“: „Destinul urla... Sfinctereala şi prosteala prostatei trebuiau să se facă muci şi să dispară. Ovidiu avea să-şi schimbe pielea printr-o puşcărioară. Frecatul de Aurică nu-i mai grăbea năpârlirea iar Ginuţa cea luciferică îi cariase muşcătura care-i atrăgea atât de mult bărbatul (n.r. – nici noi n-am înţeles ce vrea să spună autorul). Jucase... Mişeleşte. .... Era dată dreacu. Cântase la penisul lui Aurică ca la un fluier cărnos“.
Sursa : http://adevarul.ro/cultura/carti/kitsch-impostura-uniunea-scriitorilor-romania-literatura-care-ti-intoarce-stomacul-dos-1_511531a54b62ed5875ecb902/index.html


Eschiva criticii si conducerii breslei in acest caz este una extrem de interesanta adica dupa sacrosanctul principiu  de altadata :  "partidul nu greseste niciodata , numai membrii lui " :


"Prejudiciul nu e al USR, ci al autorului însuşi".
Nicolae Manolescu
Preşedintele USR
„USR nu e o elită, ci o organizaţie de breaslă. Ea apără drepturile scriitorilor , fără a-i împărţi pe căprării, cum văd că procedaţi dumneavoastră”
Nicolae Manolescu
Preşedintele USR

Pentru ca sa nu existe nici un dubiu ca asemenea "valori" au girul oficial al breslei si al diriguitorilor ei, conditiile de admitere pentru a deveni stagiar in aceasta ilustra breasla sunt pe masura standardelor ei intelectuale, culturale si morale :


"Condiţiile pentru a deveni stagiar în Uniunea Scriitorilor - Două cărţi publicate - Trei scrisori de recomandare din partea unor membri ai Uniunii Scriitorilor mai vechi de cinci ani - Dosar de presă cu referinţe critice - CV şi cerere de primire Cu acest dosar, pretendenţii se pot prezenta la filialele Uniunii Scriitorilor, iar dosarele lor intră în dezbatere. Membrii stagiari devin membri titulari după trei ani."
Sursa : http://adevarul.ro/cultura/carti/kitsch-impostura-uniunea-scriitorilor-romania-literatura-care-ti-intoarce-stomacul-dos-1_511531a54b62ed5875ecb902/index.html
In mod evident , comitetul Nobel "ne-a facut-o" si a gresit grav acordand mult ravnitul premiu Nobel pentru literatura unui "textier de mana a doua" fara sa consulte Uniunea Scriitorilor din Romania, dar gresala poate fi reparata oricand cu concursul reprezentatilor ei calificati care pot readuce lucrurile in matca lor fireasca.





Nota

*) Mircea Cartarescu revine asupra primei opinii :

http://adevarul.ro/cultura/carti/mircea-cartarescu-revine-este-minunat-bob-dylan-primit-premiul-nobel-literatura-1_5800b3dc5ab6550cb88d87ea/index.html

Niciun comentariu: