Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 21 octombrie 2016

Un conflict interinstitutional, monopolul Colegiului Psihologilor din Romania si confiscarea unei profesii liberale


Recentul concurs pentru directorii de scoli organizat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii a pus in discutie publica  monopolul unei institutii cum este Colegiul Psihologilor din Romania care a reactionat violent contestand dreptul ministerului de a organiza acest concurs:

"Colegiul Psihologilor din România solicită în mod public reevaluarea condiţiilor de realizare a testării psihologice a aptitudinilor cognitive şi competenţelor manageriale din cadrul examenului pentru funcţia de director al instituţiilor de învăţământ şi reluarea lui cu realizarea unei evaluări psihologice, făcute de psihologi atestaţi profesional în specialităţile psihologia muncii şi organizaţională"
prof. dr. Mihai Anitei
Presedintele Colegiului Psihologilor din Romania
Sursa : http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministerul-educatiei-testul-sustinut-decandidatii-functia-directori-scoli-elaborat-despecialisti-stiinte-cognitive-psihologi-anulati-concursul-1_5808cd615ab6550cb8bd7d85/index.html


Ministerul Educatiei si Cercetarii a reactionat imediat aducand in sfarsit la lumina un conflict foarte adanc ascuns in sertarele sistemului :

„Aş vrea să aduc în discuţie un fapt care nu este coincidenţă, de fapt nu cred în coincidenţe. Această conferinţă de presă (n.r. organizată de Colegiul Psihologilor din România) are loc la mai bine de o săptămână de la momentul 12 octombrie când a avut loc acest concurs şi la câteva zile de la momentul la care Ministerul Educaţiei a început procesul de consultare interinstituţională (s.n.)pentru aprobarea unui proiect de Hotărâre de Guvern referitoare la formarea profesională a psihologilor(s.n.). Ce face această Hotărâre de Guvern foarte important este că va scoate de sub monopolul Colegiului Psihologilor din România formarea profesională a psihologilor (s.n.). O noutate este aceea că, dacă, până acum, era suficientă licenţa şi nişte studii derulate în cadrul unor ONG-uri agreate de CPR (s.n.) ce face această Hotărâre de Guvern este să ducă practic formarea profesională a absolvenţilor de licenţă prin intermediul masteratului, iar acest lucru trebuia să se întâmple de la momentul Procesului Bologna". 
Mirabela Amarandei
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS)
Sursa : http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministerul-educatiei-testul-sustinut-decandidatii-functia-directori-scoli-elaborat-despecialisti-stiinte-cognitive-psihologi-anulati-concursul-1_5808cd615ab6550cb8bd7d85/index.html

Este pentru prima data dupa 12 ani de la aparitia "Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania" (http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_profesiei_psiholog.php ) cand ratiunea de a exista a Colegiului Psihologilor din Romania este pusa sub semnul intrebarii in mod oficial si chiar de catre o institutie a statului . Situatia este cu atat mai interesanta cu atat mai mult cu cat in situatia de fata  este vorba despre o lege organica (http://www.copsi.ro/COLEGIU/universitati2014aprilie/COMUNICAT_universitati.pdf) care se adopta  cu votul majoritatii membrilor fiecarei camere. In acest caz, este mai mult decat evident ca nu este vorba atat de "apararea unei profesii" ,  cat de cu totul alte interese ascunse sub umbrela acestei legi.
In 2006 a mai existat o initiativa civica respectiv un APEL PENTRU MODIFICAREA LEGII 213 DIN 06.01.2004 *) semnat inclusiv de catre fostii disidenti politici Paul Goma si Vasile Paraschiv , apel care a avut intentia de a stopa aparitia acestui monopol aratand pericolul imens al confiscarii acestei profesii de catre structuri straine domeniului :

"Regimul special (echivalari, privilegii, drepturi,etc.) care se acorda psihologilor din Ministerul de Interne si al Apararii Nationale reprezinta o grava eroare deoarece intr-o societate democrata structurile militare sunt sub controlul societatii si nu invers. Legea instituie in mod indirect un control inadmisibil al structurilor militare (cf. Art.18, alin.3 din Norme Metodologice) intr-un domeniu profesional care intereseaza de fapt intreaga societate, si in cele mai sensibile si profunde structuri ale ei, semnaland existenta in adancime a unor procese tacite care contrazic discursul social oficial. In acelasi timp, acest regim este discriminatoriu si reprezinta o ofensa provocatoare de tensiuni la adresa celorlalti psihologi."  
"Continutul legii si al propunerilor de punere a ei în practica, conditioneaza si limiteaza dreptul de exercitare al profesiei (”este o lege care descrie si bate in cuie o profesie”) si aduce practicantii domeniului din nou in situatii de dependenta fata de autoritati birocratice si administrative. Ratiunea de a fi a Colegiului nu este foarte clara. Psihologii depind total de Colegiul pe care trebuie sa-l sustina financiar fie ca membrii ai Asociatiei Psihologilor fie ca membrii ai Colegiului Psihologilor dar acesta nu are fata de psihologi nici o responsabilitate. Potrivit legii in discutie, el doar ”ocroteste” ( dar nu garanteaza ) drepturile acestora, in schimb isi asuma rolul discretionar de a le ”reprezenta” interesele si de a le controla in mod ”altruist” veniturile.
Sub umbrela legii se instituie un mecanism al dependentei totale a psihologilor fata de Colegiu prin obtinerea a n+1 autorizatii si reautorizarea periodica a tuturor psihologilor. Ca atare, avem o ”organizatie profesionala nonguvernamentala” dar care ”da ordine” Ministerului Educatiei si Cercetarii, are drept de folosire a timbrului sec si foloseste prin lege sedii obtinute de la Regia Protocolului de Stat! Aceasta ”organizatie profesionala nonguvernamentala” devine in realitate o afacere privata de tip ”perpetuum mobile”, in care clientela alcatuita numai din psihologi este garantata, identificata, numarata si programata constant si periodic cu ajutorul legii pe toate segmentele de varsta si pe toate specializarile."
Sursa : http://www.psihologiaonline.ro/forum-mainmenu-69.html?func=view&catid=21&id=51

Initiativa civica nu a avut succes, dar poate ca acest conflict interinstitutional va rezolva in sfarsit situatia unei profesii confiscate de structuri straine domeniului. In plus statutul bizar al Colegiului Psihologilor din Romania este unul croit pe masura ambiguitatii sale. Conform normelor domeniului , si de ochii lumii :


 “ 4. Este obligatoriu ca toţi candidaţii propuşi pentru funcţia de preşedinte al Colegiului Psihologilor din România să aducă personal sau să trimită prin poştă o declaraţie pe proprie răspundere că nu a făcut poliţie politică şi nu a colaborat cu securitatea( s.n.) înainte de anul 1989 (aceasta se scrie de mână).” ( http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=494&Itemid=91)


In mod evident , in acest caz CNSAS-ul este ocolit . Pe de alta parte, pe restul psihologilor nu-i intreaba nimeni de sanatate, dar exact restul fac examinari psihologice si semneaza avize. Recent Ministerul Justitiei a propus ca magistratii sa fie supusi unui test psihologic ( http://revista22.ro/70256978/ministerul-justiiei-vrea-ca-magistraii-s-fie-supusi-unui-test-psihologic-proiect.html ) . Pe de alta parte magistratii , prin lege, nu au voie sa faca parte din fosta Securitate sau din serviciile de informatii :

"Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. "
http://legestart.ro/interdictii-si-incompatibilitati-ce-nu-au-voie-sa-faca-judecatorii-si-procurorii/

Problema este ca celor care examineaza magistratii nu li se interzice prin lege, deci li se permite ,sa faca parte din serviciile de informatii sau din fosta Securitate , ceea ce ridica un mare semn de intrebare asupra neutralitatii  domeniului si asupra deontologiei profesionale a celor in cauza.
In esenta , conflictul interinstitutional intre doua asemenea institutii este unul care semnaleaza un adevarat conflict de putere in interiorul statului in care confiscarea domeniului psihologic printr-o lege organica  de catre structuri straine domeniului a intrat in conflict nu atat cu psihologii a caror voce nici nu mai conteaza intr-un domeniu distrus "cu ajutorul legii " **) , cat cu alte institutii ale statului.
In acest caz , fiind in cauza modificarea unei legi organice , sansele de reusita ale unei hotari de guvern care sa desfiinteze monopolul Colegiului Psihologilor din Romania pot fi apreciate numai de catre juristi , dar avand in vedere precedentul existent in Parlament respectiv incercarea de a propune legea profesiilor liberale dupa model european  si desfiintarea castelor profesionale dupa modelul medieval (http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-10-19/parlamentul-pregateste-spargerea-castelor.html) , incercare soldata cu un esec rasunator , sunt slabe sperante.
Cert este faptul ca in spatiul social s-a ajuns la situatia tragicomica  in care directorii scolilor sunt testati asupra ..."atributelor magarului" (http://revista22.ro/70257170/mgarul-care-i-a-pus-n-dificultate-pe-candidaii-pentru-ocuparea-postului-de-director.html )  iar doua institutii nu se pot hotara care dintre ele are dreptul sa faca acest lucru , finalul ramane unul deschis si in mod cert interesant pentru ca avem (ne)norocul sa traim in vremuri interesante.
Oricum ar fi , ceea ce nu s-a construit in cei 26 de ani se poate construi cert in cel mult inca 26 de ani , deci avem toate motivele sa fim optimisti.



Note

*) Principalele ziare de atunci ( Adevarul , Evenimentul zilei,  Romania Libera, Ziua,etc.)  au refuzat sa publice in 2006 acest Apel care a aparut doar in Asymetria , o revista in limba romana din  Franta.

**)  Ca intotdeauna la noi responsabilitatea sociala este intotdeauna impersonala ( "noi")  , deci pentru ceea ce se  intampla nimeni nu este de vina :
" În concluzie, prin politicile academice centralizate şi locale am ratat şansa normalizării psihologiei pentru cel puţin încă o generaţie (+20 de ani) şi am redus contribuţia acesteia la ştiinţa românească şi astfel la competitivitatea ţării. Practic am „omorât” psihologia – în forma ei modernă – din nou, tocmai când o generaţie nouă începuse să fie interesată de normalizarea acesteia. Comuniştii au „omorât-o”, desfiinţând-o; noi am „omorât-o”, „desfigurând-o”! Nici nu ştiu ce este mai rău…Cred că Goangă, Gruber, Motru, Mărgineanu, etc. nu ar fi foarte mândri de noi. Să bată clopotele! "
Daniel David - Să bată clopotele pentru psihologia românească…! 
Sursahttp://www.contributors.ro/cultura/sa-bata-clopotele-pentru-psihologia-romaneasca%E2%80%A6/

Foarte interesant , autorul acestui articol este exact unul dintre sustinatorii si initiatorii aparitiei Colegiului Psihologilor din Romania , dar care s-a retras ulterior "din cauza altor angajamente internationale" :

 "Nu mai sunt implicat în conducerea CPR, retrăgându-mă în 2012 din orice funcţie, din cauza altor angajamente internaţionale.  Ca unul care am fost însă implicat în această construcţie de la începuturi (spre exemplu, contribuind major la Hotărârea de Guvern), asumându-mi şi bunele şi relele ei cu credinţa că partea bună a fost, totuşi, dominantă, încă îmi pasă şi astfel îmi exprim o serie de gânduri faţă de viitor, în speranţa că ele vor contribui la un demers raţional şi util, susţinut de toată comunitatea psihologilor." 
Sursa: https://danieldavidubb.wordpress.com/articole/page/11/




Bibliografie


ȘTIRI
Conflict între Colegiul Psihologilor şi Ministerul Educaţiei
Colegiul Psihologilor acuză Ministerul Educației că a testat ilegal ... Ministerul Educaţiei le-a făcut candidaţilor o evaluare psihologică fără drept şi ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant
WEB
Colegiul Psihologilor din România: MENCŞ nu avea dreptul să evalueze psihologic candidaţii la ...
Colegiul Psihologilor din România solicită în mod public reevaluarea condiţiilor de realizare a testăriipsihologice a aptitudinilor cognitive şi ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant
CONCURS DIRECTORI - Colegiul Psihologilor acuză că evaluarea scrisă a fost ILEGALĂ. Forul ...
Colegiul Psihologilor din România solicită în mod public reevaluarea condițiilor de realizare a testăriipsihologice a aptitudinilor cognitive și ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant
Conflict între Colegiul Psihologilor şi Ministerul Educaţiei
Colegiul Psihologilor acuză Ministerul Educației că a testat ilegal ... Ministerul Educaţiei le-a făcut candidaţilor o evaluare psihologică fără drept şi ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant
Colegiul psihologilor: Anulati concursul pentru functia de directori de scoli. Ministerul Educatiei
"Colegiul Psihologilor din Romania solicita in mod public reevaluarea conditiilor de realizare a testariipsihologice a aptitudinilor cognitive si ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant

Niciun comentariu: