Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 6 decembrie 2016

De la filozofia eticii politice la politica eticii filozofice


„Guvernul Cioloș e rodul unei mișcări anti-sistem: așa-numita Revoluție #Colectiv. Tragedia de la Clubul Colectiv a provocat în 2015 revolta Generației Y, care, dezgustată de baronismul politic și machiavelismul dîmbovițean, a reușit să catalizeze căderea unui guvern hiper-corupt și înlocuirea sa cu profesioniști apartinici. Între timp, o parte din aceștia s-au grupat politic. Spiritul anti-sistem s-a coagulat în susținerea USR-ului, partidul lui Nicușor Dan.”
(Teresa - Brandusa Palade -Votul pentru normalitate sau propasirea delincventei politice?)

Simple afirmatii. Revolutia#Colectiv a fost in strada , dar nu se stie unde a ajuns din strada si ce a mai ramas din spiritul ei pentru ca „anti-sistem” a fost de exemplu si „Initiativa Romania” prezentata  atunci la Cotroceni ca fiind emanatia strazii, dar care s-a volatilizat la fel de usor cum a aparut. (https://searchnewsglobal.wordpress.com/2015/11/25/initiativa-romania-vrea-sa-fie-emanatia-strazii-si-nucleul-partidului-prezidential/)

Mai grav decat atat , atunci cand penalii condamnati pentru coruptie sunt invitati (prin lege ! ) la Cotroceni si isi pastreaza medalii de stat ca ordinul „Steaua Romaniei” ( http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/condamnatii-pentru-coruptie-pastreaza-medaliile-de-stat--iohannis--obligat-de-lege-sa-invite--penalii-la-receptiile-de-la-cotroceni-434685) , opinii ca cea de mai jos nu mai constituie o supriza :
„ … foarte mulţi ziarişti au trecut în politică. Radu F. Alexandru este în politică, Vosganian a avut rubrică economică la “Ziua”, Şova a fost şi el ziarist la “Ziua”. Nu văd care e problema.”
„Ce dacă am fost la închisoare? (s.n.) Sunt un model de urmat pentru tinerii ziarişti“
Sorin Rosca Stanescu – 22.09.2015
http://adevarul.ro/news/societate/video-interviu-sorin-rosca-stanescu-ce-fost-inchisoareo-model-urmat-tinerii-ziaristi-1_560179b9f5eaafab2ce239d9/index.html

Rezulta fara drept de apel ca, direct sau indirect, societatea valideaza comportamentele penale si statul penal, deci problema cea mai grava din societatea romaneasca este criza morala , distrugerea reperelor si inversarea scarii de valori.
Pe cale de consecinta , reputatia nu este considerata la noi o valoare sociala si din acest punct de vedere  societatea romaneasca nu functioneaza in spatiul moralitatii deci nu i-ar putea aplica  celebra teorie a fundamentelor morale a lui Jonathan Haidt pe care sunt construite civilizatiile*).
Ca atare, nu impartasesc optimismul autoarei ( „Deocamdată, chiar și pentru cei mai glumeți, o nouă victorie detașată a partidului condus de un penal e o glumă cam deocheată.”)
Mai mult decat atat, la noi s-a compromis nu numai clasa politica , ci si societatea civila prin faptul ca reprezentantii ei  au parasit ringul sarind in barca politicii . Nicusor Dan, Cristian Ghinea si Ciprian Ciucu,etc. sunt cele mai recente exemple, dar la noi activismul civic si lupta sindicala au fost inca din anii `90 o excelenta trambulina pentru cei ademeniti de cantecul de sirena al politicii.
Problema este ca plecarea de pe baricadele societatii civile poate fi interpretata usor drept dezertare si ei pot fi acuzati de oportunism si traseim, adica exact de ceea ce li se reproseaza de peste un sfert de secol politicienilor romani.
In esenta, inainte de a fi vorba despre o prezumata lovitura administrata partidelor politice compromise , in realitate este vorba de o lovitura administrata in mod cert societatii civile si prestigiului ei ramasa fara combatantii din linia intai ( https://sergiusimion.blogspot.ro/2016/02/de-la-traseismul-politic-la-traseismul.html ).
In sfarsit , ceea ce  amuza pe autoarea articolului citat  ( „„diversitatea ideologică a susținătorilor vocali ai USR-ului.” ) poate nu este amuzant pentru toti pentru ca in acest caz vorbim de un comportament tipic pentru lipsa de claritate a scopurilor adica un fel de „castigam mai intai si vedem noi ce facem dupa aceea”.
Ori de asa ceva romanii sunt deja satui de peste un sfert de secol deoarece ceea ce lipseste politicienilor romani de la noi este acordul intre vorbe si fapte si consecventa ( de unde si schimbarea uluitoare a principiilor , taberelor, partidelor , doctrinelor, lozincilor, comportamentelor, etc. ) exact dupa principiul drag „baietilor destepti” din politica romaneasca si anume ca „la noi , numai boul e consecvent”.

Sursa : http://www.contributors.ro/editorial/votul-pentru-normalitate-sau-propasirea-delincventei-politice/#comment-300453



Note

*) Jonathan Haidt - Mintea moralista. De ce ne dezbina politica si religia - Editura Humanitas, Bucuresti, 2016






Comentarii Contributors.ro



  1. Harald spune:
    Și de ce credeți că stânga progresistă nu ar fi tot politicianism demagogic? USR în esență asta este, hipsterism în curs de instituționalizare. Un guvern format (prin absurd) de către USR va începe de la legalizarea căsătoriei între persoane de același sex, dar va continua aceeași fiscalitate aberantă ca până acum și aceeași ostilitate față de antreprenoriat, chiar dacă din motive (sau pretexte ideologice) diferite.
    Sigur că e greu de spus ceva bun despre PSD, însă la fel de greu de spus și despre un nou guvern Cioloș teleghidat de SRI ca și actualul. În rezumat, momentul e unul dintre cele mai proaste în materie de opțiuni electorale pentru români, iar asta nu se va schimba în următorii 7-8 ani. Deprimant e că lucrurile stăteau mai bine și în urmă cu 8 ani, la alegerile din 2008.
    • Andrei Olaru spune:
      Puteti argumenta afirmatia ca USR va continua aceeași fiscalitate aberantă ca până acum și aceeași ostilitate față de antreprenoriat? O parte importanta (probabil majoritatea) a membrilor USR sunt antreprenori. De asemenea, puteti aduce vreun argument impotriva legalizarii casatoriei intre persoanele de acelasi sex? desigur, nu argumente religioase, care sunt inutile intr-un stat laic.
      • victor L spune:
        Incerc eu, dar nu argumente sterpe cerute, ci fapte si declaratii ale lui Nicusor:
        -la alegerile locale, Nicusor a obtinut in Bucuresti un numar de voturi care il indreptateau sa primeasca un post de vice primar general. A refuzat, pentru ca asemenea post necesita responsabilitate, ori Nicusor inafara de critica nu cunoaste alta “meserie”.
        Iti dau un citat dintr-un articol de pe HN:
        – “Uniunea Salvati Romania (USR) nu va face alianta cu niciun partid, deci nici cu Partidul National Liberal (PNL), de la care asteapta in primul rand o reforma interna, a precizat, vineri, presedintele Uniunii, Nicusor Dan, potrivit Agerpres.”
        Asa ca, @ Andrei Olaru, puteti sta linistit: Nicusor nu va fi in postura sa continue aceeași fiscalitate aberantă.
        O sa o critice cu patima :P
      • Harald spune:
        @Andrei Olaru – găsești pe platforma asta zeci de comentarii de-ale mele pe tema căsătoriei între persoane de același sex. Dacă tu crezi că o să le scriu din nou special pentru tine, crezi greșit. Oricum, mulțumesc pentru confirmarea poziției USR la capitolul ăsta :)
        Religioșii pot foarte bine să aibă dreptate din motive greșite. Important e ceea ce susțin ei, nu motivele lor. Asta asta fost o adevărată lecție pentru mine în vara asta, până acum eu îi tratam cu o totală lipsă de considerație pentru încăierările lor de la moaște și pentru obsesia lor de a construi biserici din bani publici.
        Însă contactul cu realitatea m-a învățat multe: hipsterimea crede în democrație numai atunci când îi servește scopurile. Pentru ei, democrația e bună când rezultatul referendumului le e favorabil, ca în Irlanda. Însă contestă imediat aceeași democrație, când rezultatul consultării populare se opune agendei lor.
        Astfel încât concluzia e simplă: mai bine să se încaiere religioșii la moaște și să construaiscă biserici din bani publici. Pentru că fac mai puțin rău societății decât hipsterimea care să legalizeze căsătoria între persoane de același sex și să introducă dreptul la autodeterminare sexuală. Iar dacă religioșii votează PSD, asta este, toate au un preț pe lumea asta. Cam asta-i.
  2. Liviu Giosan spune:
    Grand Old Party
  3. Decebal spune:
    Intamplator sau nu, USR are sansa maximului de efect cu minimul de mijloace. Vor fi destui cei care vor vota USR fara sa studieze in detaliu candidatii propusi de Uniune. Este un context bun pentru USR, care, daca-si foloseste bine procentele pe care le va obtine, are sansa sa creasca frumos, in urmatorii 4, 8 ani.
    Azi dimineata, aflu de la radio, cu surprindere (!), ca duminica votam. Fiindca m-am hotarat de mult timp cu cine (nu) votez, n-am urmarit emisiunile si confruntarile electorale, iar aceasta campanie electorala a trecut pe langa mine, fara s-o simt. Minunat! Nu m-au agresat zambete false din banner-e si afise, nu m-au acostat impartitori de pliante si baloane, ba nici in cutia postala nu am gasit flyer -e electorale. Minunat! Asa campanii electorale sa tot avem! :)
    Mi se pare paradoxal ca, pe strada, alegatorii tineri sunt mai relaxati, iar alegatorii varstnici sunt mai vehementi, in preajma acestor alegeri, desi impetuozitatea ar trebui sa fie a tinerilor, iar intelepciunea ar trebui sa fie a varstnicilor. Pare ca s-au inversat rolurile. Probabil ca privitul excesiv la televizor dauneaza grav starii de spirit…
    Daca tinerii inteleg ca mobilizarea la vot este (cel putin) la fel de importanta ca mobilizarea pentru manifestatiile #Colectiv, sunt sanse ca establishment -ul politic putred sa inceapa a se clatina serios. Anul asta se pot face primii pasi, in directia corecta.
  4. Mishu spune:
    Stimata doamna autor,
    Candidati pe lista USR?
    Citesc in articolul dvs prin care sustineti USR: “Acest partid atipic atrage acum largi segmente de votanți”
    Largi segmente de votanti?? Ma faceti sa rad! Cum este posibil ca un partid care atrage largi segmente de votanti sa se teama ca nici nu intra in parlament? Ca nu ia nici 5% din voturi?
    Eu o sa merg la vot. Cum as putea eu sa votez cu USR daca nu am vazut nici macar o promisiune a lor despre ce vor sa faca pentru romani? Nu stiu nici macar despre vreun proiect al USR, nimic despre nici o promisiune sau proiect. Nu stiu nimic despre vreun proiect terminat vreodata de vreun membru al acelui partid, nimic.
    Nu am primit niciun fluturas de la ei, nu vad nicio reclama a lor pe TV.
    M-as mira ca USR sa intre in parlament.
    • Decebal spune:
      @ Mishu
      Ei, da, daca nici macar o promisiune nu v-au facut si nici reclame la TV n-au, e clar ca nu puteti fi alegatorul lor. :)
      Eu am votat candidatii USR la locale, dar mi-aduc aminte ca doamna Firea promitea ca, in 3-4 luni de cand se instaleaza in primarie, va descongestiona traficul auto din Bucuresti. Nu pot decat sa-i compatimesc pe conducatorii auto care-au votat-o luand in serios acea “promisiune” electorala. :)
    • nitaly spune:
      Cel mai trist este ca fruntasii usr sunt vesnic abonati la televiziunea cea mai detestabila,aceea a puscariasului Voiculescu .Nu au idei clare nu oameni carismatici ,poate Clotilde mai trece cateodata ecranul dar e cel al haznalei3Sustinere financiara dubioasa ca si legaturile cu o tara din est.Nu votez asa ceva.
      • silicon_v spune:
        “.Nu au idei clare nu oameni carismatici ,poate Clotilde mai trece cateodata ecranul ”
        Mai au cativa care trec ecranul, dar parca nici nu am chiar spatiu sau nu se baga destul: Cristian Ghinea, Dan Barna sau Vlad Alexandrescu.
        Prezenta la Antena 3 e discutabila. Dar, cred ca nu au de ales, sunt la inceput de drum, nu au televiziuni de partid si le trebuie notorietate mai mult decat orice. In conditiile astea nu cred ca poti face prea multe mofturi. Si Basescu defila pe la Etno, Nasul TV sau “Domnul Dan” cand nu avea alte canale.
      • Andrei Olaru spune:
        Sustinere financiara dubioasa? nici pomeneala de asa ceva: USR este singurul partid care urmareste cu obstinatie transparenta finantarilor (https://usr.ro/doneaza/ si https://finantare.asociatia-g2.ro/public/ahJlfmcyLWNyb3dkLWZ1bmRpbmdyFQsSCEN1c3RvbWVyGICAgICSwIYJDA/donations/embed).
        Nu au idei clare? nici pomeneala de asa ceva; desi suntem obisnuiti cu discursul grav, sforaitor si gol al politicienilor traditionali, avem totusi capacitatea de a identifica noutatea absoluta a eficientei, prezenta din plin in ideile candidatilor USR.
        N-au oameni carismatici? se poate. Oamenii eficienti si dedicati sunt, de cele mai multe ori, reci.
        Legaturi cu o tara din est? cu care? puteti da un exemplu sau aduce ceva argumente in sprijinul afirmatiei Dvs.?
      • Ventidius spune:
        Cred ca Clotilde promite ceva ca politician. Are carisma, pare sa aiba bun simt si caracter. Daca va confirma, as putea sa o votez la urmatoarele alegeri, dar pentru asta va trebui sa-si dovedeasca capacitatea politica impunandu-se in partid si curatand zgura hipstereasca reprezentata de alde Nicusor Dan sau Gotiu. Pana atunci, nu am de gand sa votez un partid ca USR-ul care, cu astfel de personaje la conducere, pare inclinat mai degraba sa revitalizeze stanga, in toata splendoarea ei, mimand ca ofera o alternativa de dreapta. Oricum Clotilde nu candideaza, iar ceilalti nu prea imi spun nimic. Iar cand spune cate unul ceva, mi se face rau. De cate ori ii vad sau aud pe Gotiu, pe Nicusor sau pe Cosette, parca PSD-ul nu mi se mai pare atat de odios.
      • Decebal spune:
        “o tara din est”… Cumva, Japonia?… :)
    • silicon_v spune:
      Da, sunt putin prezenti pe sticla sau prin fluturasi in posta.
      Totusi, informatii sunt destule in online privind programul USR. Va ajut eu, mai jos e programul USR, foarte pe scurt. Am facut eu un rezumat:
      1. Este nevoie să fie adoptată grila unică de salarizare în sistemul public, concomitent cu o evaluare generală a administrației publice, după criteriile managementului administrativ performant
      2. USR dorește anularea pensiilor speciale, sprijinirea activității Justiției și schimbarea sistemului electoral
      2. În ceea ce privește agricultura micilor fermieri, USR scrie că trebuie înlăturate obstacolele din calea asocierii micilor fermieri, cum ar fi dubla impozitare, coborârea pragului Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) de la 8.000 de euro la 4.000 de euro și debirocratizarea programului și stabilirea unui fond de micro-creditare din fonduri naționale, dedicat fermierilor de subzistență, care nu sunt eligibili la PNDR.
      3. Pentru sistemul de educație, USR propune creșterea finanțării învățământului cu până la 6% din PIB, astfel ca profesorii să aibă salarii mai mari. USR propune reformarea programei școlare axată pe un conținut interdisciplinar, axat pe rexolvarea de probleme reale „nu doar pe teorie”. Partidul vrea și dezvoltarea de școli profesionale pe lângă clusterele industriale.
      4. În domeniul Sănătății, USR pune accentul pe creșterea nivelului de finanțarea la 6% din PIB, inversarea piramidei serviciilor în domeniul sanitar, eficientizarea managementului spitalelor, investiții în personalul medical, digitalizarea sistemului de Sănătate și îmbunătățirea programelor de prevenire și detectare a bolilor.
      7. În ceea ce privește infrastructura, USR atrage atenția că va susține un Guvern care va implementa „de urgență” planurile TENT (Trans-European Transport Network) cu cofinanțare europeană, în special Coridorul Rin – Dunăre, care conectează România cu Germania.
      „CFR Infrastructura trebuie să relanseze proiectele blocate, să lanseze proiectele de reabilitare de pe coridoarele trans-europene finanțate prin programul Connecting Europe Facility (1,5 miliarde de euro) și prin POIM.
      USR menționează ca prioritate „imediată” interconectarea Moldovei (autostrăzile Iași – Târgu Mureș și Iași – București).
      8. Pentru o mai bună protejare a mediului, USR scrie că va susține înființarea urgentă și bugetarea Registrului Cadastral Forestier în sistem electronic și open data, „prin care să se înregistreze în sistem GIS atât toate suprafețele de pădure și situația juridică aferentă, cât și funcțiile respectivei suprafețe de pădure conform amenajamentelor silvice”.
      USR se opune exploatării miniere a aurului cu cianură.
      9. Referitor la politica Externă a României, USR militează pentru intarea România în spațiul Schengen, consolidarea rolului său în cadrul UE și NATO, resetarea relațiilor cu Ucraina și acordarea de ajutor Republicii Moldova pentru a se „de-oligarhiza” prin votarea legii privind Agenția Română de Asistență pentru Dezvoltare (RoAid) și la crearea fondului „Libertatea” în cadrul RoAid.
      Cam asta este, gasiti pe net mult mai mult,
      • calin spune:
        Ptr silicon_v: tot ce ati scris se inscrie in programul : sa fie bine, sa nu fie rau! Cum se pot realiza toate astea, concret? Care sunt modalitatile tehnice? Sorry, dar Nicusor Dan are un discurs dezlanat si usor incoerent, partidul dvs nu are o linie ideologica calauzitoare care sa ma faca sa vad o anumita coerenta politica. Iar cu intrarea in Schengen, sa ma ierte D-zeu, mai bine nu! Cu Schengenul e cam cum a fost cu aia care se inscriau in PCR in 1989. Oricum UE e un cal mort si tinut in picioare cu macaraua. Sanatate!
      • Mishu spune:
        @silicon_v,
        Probabil ca exista pe net informatii despre USR. Dar nu sunt eu obligat sa caut informatii despre ei. USR ar fi trebuit sa aiba capabilitatea sa ajunga cu informatiile la mine. Dvs ati cautat pe net informatii despre promisiunile Alianta Noastra Romania sau despre ALDE?
        Ce ati scris dvs despre programul USR este din categoria “sa facem sa fie bine”. Nu sunt propuneri concrete, detaliate, de proiecte. Informatiile acelea nu te conving, nu te mobilizeaza, pentru ca sunt lucruri prea vagi. Toti politicienii/mancatorii de bors sustin ca la armata ar trebui alocat peste 2% din PIB. Dar niciunul nu aloca atat. Ar trebui sa cadem pe spate cand vine unul si spune “sa alocam 2% la armata?” Nu cred.
        Cum am scris si mai sus, ce proiect important a facut pana acum vreunul dintre candidatii USR? Stie cineva vreun proiect?
        • Decebal spune:
          @ Mishu
          “Se pun” si proiectele USB? Ca USR are doar vreo 3 luni, ca partid… :)
          Da’ proiectu’?!… Proiectu’!!!… Unde-i proiectu’?!… :)
  5. Rasvan LaluRasvan Lalu spune:
    Felicitări pentru articol !
    In acest timp, intelighenția română se dedică temelor vitale penru nație: Castro, Proclamația din 1918, Trump …
  6. unu' spune:
    @ Doamna Palade
    Scrieti : “Nu practicăm “politica ca vocaţie”…”
    Oh, ba da , si-nca cum :-) )
    Altfel, perfect de acord cu Dvs.
    @ silicon_v
    Bravo!
    @ Harald, Mishu, nitaly, Ventidius:
    Daca pricepeati macar titlul articolului ne scuteati de comentarii aiurea…
    • Harald spune:
      @unu’ – titlul articolul e o capcană, în realitate mesajul e ”votați USR”.
      USR e stânga progresistă și avem exemple concrete din State și din Germania despre realizările lor. Astfel încât eu nu votez așa ceva. Simplu.
  7. Sergiu Simion spune:
    De la filozofia eticii politice la politica eticii filozofice
    „Guvernul Cioloș e rodul unei mișcări anti-sistem: așa-numita Revoluție #Colectiv. Tragedia de la Clubul Colectiv a provocat în 2015 revolta Generației Y, care, dezgustată de baronismul politic și machiavelismul dîmbovițean, a reușit să catalizeze căderea unui guvern hiper-corupt și înlocuirea sa cu profesioniști apartinici. Între timp, o parte din aceștia s-au grupat politic. Spiritul anti-sistem s-a coagulat în susținerea USR-ului, partidul lui Nicușor Dan.”
    (Teresa – Brandusa Palade -Votul pentru normalitate sau propasirea delincventei politice?)
    Simple afirmatii. Revolutia#Colectiv a fost in strada , dar nu se stie unde a ajuns din strada si ce a mai ramas din spiritul ei pentru ca „anti-sistem” a fost de exemplu si „Initiativa Romania” prezentata atunci la Cotroceni ca fiind emanatia strazii, dar care s-a volatilizat la fel de usor cum a aparut. (https://searchnewsglobal.wordpress.com/2015/11/25/initiativa-romania-vrea-sa-fie-emanatia-strazii-si-nucleul-partidului-prezidential/)
    Mai grav decat atat , atunci cand penalii condamnati pentru coruptie sunt invitati (prin lege ! ) la Cotroceni si isi pastreaza medalii de stat ca ordinul „Steaua Romaniei” ( http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/condamnatii-pentru-coruptie-pastreaza-medaliile-de-stat–iohannis–obligat-de-lege-sa-invite–penalii-la-receptiile-de-la-cotroceni-434685) , opinii ca cea de mai jos nu mai constituie o supriza :
    „ … foarte mulţi ziarişti au trecut în politică. Radu F. Alexandru este în politică, Vosganian a avut rubrică economică la “Ziua”, Şova a fost şi el ziarist la “Ziua”. Nu văd care e problema.”
    „Ce dacă am fost la închisoare? (s.n.) Sunt un model de urmat pentru tinerii ziarişti“
    Sorin Rosca Stanescu – 22.09.2015
    http://adevarul.ro/news/societate/video-interviu-sorin-rosca-stanescu-ce-fost-inchisoareo-model-urmat-tinerii-ziaristi-1_560179b9f5eaafab2ce239d9/index.html
    Rezulta fara drept de apel ca, direct sau indirect, societatea valideaza comportamentele penale si statul penal, deci problema cea mai grava din societatea romaneasca este criza morala , distrugerea reperelor si inversarea scarii de valori.
    Pe cale de consecinta , reputatia nu este considerata la noi o valoare sociala si din acest punct de vedere societatea romaneasca nu functioneaza in spatiul moralitatii deci nu i-ar putea aplica celebra teorie a fundamentelor morale a lui Jonathan Haidt pe care sunt construite civilizatiile*).
    Ca atare, nu impartasesc optimismul autoarei ( „Deocamdată, chiar și pentru cei mai glumeți, o nouă victorie detașată a partidului condus de un penal e o glumă cam deocheată.”)
    Mai mult decat atat, la noi s-a compromis nu numai clasa politica , ci si societatea civila prin faptul ca reprezentantii ei au parasit ringul sarind in barca politicii . Nicusor Dan, Cristian Ghinea si Ciprian Ciucu,etc. sunt cele mai recente exemple, dar la noi activismul civic si lupta sindicala au fost inca din anii `90 o excelenta trambulina pentru cei ademeniti de cantecul de sirena al politicii.
    Problema este ca plecarea de pe baricadele societatii civile poate fi interpretata usor drept dezertare si ei pot fi acuzati de oportunism si traseim, adica exact de ceea ce li se reproseaza de peste un sfert de secol politicienilor romani.
    In esenta, inainte de a fi vorba despre o prezumata lovitura administrata partidelor politice compromise , in realitate este vorba de o lovitura administrata in mod cert societatii civile si prestigiului ei ramasa fara combatantii din linia intai ( https://sergiusimion.blogspot.ro/2016/02/de-la-traseismul-politic-la-traseismul.html ).
    In sfarsit , ceea ce amuza pe autoarea articolului citat ( „„diversitatea ideologică a susținătorilor vocali ai USR-ului.” ) poate nu este amuzant pentru toti pentru ca in acest caz vorbim de un comportament tipic pentru lipsa de claritate a scopurilor adica un fel de „castigam mai intai si vedem noi ce facem dupa aceea”.
    Ori de asa ceva romanii sunt deja satui de peste un sfert de secol deoarece ceea ce lipseste politicienilor romani de la noi este acordul intre vorbe si fapte si consecventa ( de unde si schimbarea uluitoare a principiilor , taberelor, partidelor , doctrinelor, lozincilor, comportamentelor, etc. ) exact dupa principiul drag „baietilor destepti” din politica romaneasca si anume ca „la noi , numai boul e consecvent”.
    *) Jonathan Haidt – Mintea moralista. De ce ne dezbina politica si religia – Editura Humanitas, Bucuresti, 2016

Un comentariu:

Unknown spunea...

V-am citit articolul și aș vrea să vă contrazic concluzia cum că "Problema este ca plecarea de pe baricadele societatii civile poate fi interpretata usor drept dezertare si ei pot fi acuzati de oportunism si traseim, adica exact de ceea ce li se reproseaza de peste un sfert de secol politicienilor romani."

În primul rând vreau să vă spun că în societatea civilă organizată (ONG) ai un acces mult mai consistent la resurse, ceea ce-ți permite o, din experiența mea, o mult mai bună formare profesională în aria politicilor publice decât într-un patid politic. Dupa 10-15 ani de carieră oengist, dupa zeci de raporte scrise, sute de conferinte nationale si internaționale, programe de training la care participi, este doar normal să încerci să-ți asumi mai mult. E ușor să le spui mereu altora cum să facă, fără să-ți asumi tu. Dar vine momentul în care te simti pregătit pentru un nou pas.

În al doilea rând, intrând în politică, îți riști cariera, din cauză că statutul de politician este foarte prost văzut. Devii imediat dubios pentru cercul tău profesional. De aceea, cei care fac pasul din ONG-uri către politcă sunt mai mult excepții, nu putem vorbi de un fenomen. Ce-i drept, excepții vizibile.

În cel de-al treilea rând, nu i se poate cere oricui să râmână pentru totdeauna “pe baricadele societatii civile”. Din punctul meu de vedere, din contră, atunci când crezi că ți-ai epuizat toate mijloacele pe care le ai la îndemână ca oengist și nu mai poți să aduci o valoare adăugată semnificativă din acea poziție, este indicat să te îndrepți către politică asumată.

Plecarea din ONG către politică (sau într-o funcție executivă) este o experiență formativă, de învățare, ceea ce-ți îmbunătățește substanțial înțelegerea, aprofundând atât a administrația cât și mecanismele politice.

Și mai prezintă un avantaj: permite mobilitatea socială atât pe orizontală, cât și pe verticală. Partidele politice care uneori au probleme să-și formeze propriile elite, de la tineret, în lipsa unor politici de resurse umane funcționale. Prin acceptarea unor oameni noi, din alt mediu, ele însele devin mai permeabile și se îmbunătățesc. Plecarea liderilor din mediul ONG permite altor tineri să se evidențieze și să-și asume roluri active și vizibile în societatea civilă, ceea ce nu poate face decât bine vieții noastre democratice. Personal, nu mi-am dorit niciodată să devin un baron al societății civile.

Acuzăndu-ne de traseim si oportunism îi va inhiba pe alții care poate vor să facă pasul către politică. Nu cred că trebuie să continuăm pe ideea nocivă cum că politică = mizerie. Fără activism civic și politic țara va fi doar la mâna acelora care văd în politică doar “oportunități” personale.

Vă asigur că, la nivel personal, n-am câștigat altceva decât o brumă de notorietate. În schimb îmi e mai greu pe plan profesional și familial (din lipsă de timp). M-am ales cu două procese prin care mi se cer sute de mii de euro, pentru a fi intimidat de către concurenții politici.

V-am scris pe îndelete pentru că ați atins o coardă sensibilă. Judecați acum “dezertarea, traseismul si oportunismul”.