Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 12 februarie 2017

20 de la Silviu Brucan , 13 de la Gabriel Liiceanu si 85 de la Karl Marx


1990.  Proorocul marxist Silviu Brucan ( „dom`profesor de democratie” - Lucian Mandruta  )  pune ștampila  pe toti romanii ( „stupid people”) si cu tot cinismul de care era in stare le taie aripile condamnandu-i simbolic si din start  la ratacirea prin deșertul comunist inca 20 de ani :






Pentru a deprinde democraţia, ro­mâ­nii vor avea nevoie de 20 de ani"

Silviu Brucan
22 ianuarie 1990 ,
Le Figaro






2017. Filozoful Gabriel Liiceanu ne comunica o alta condamnare simbolica a romanilor exact atunci cand in tara au avut loc cele mai mare demonstratii de la caderea comunismului  :




Se pare că mai avem 13 ani de rezistat ( 27 de ani au trecut deja –s.n.)  până vom intra în Țara Făgăduinței, în Țara statului de drept. Ei bine, da, dacă e nevoie vom sta în Piață 13 ani. Iar eu o să fiu cu voi, și am să vă țin pumnii de pe un norișor, dragii mei.”
Gabriel Liiceanu
9 februarie 2017,
Contributors.ro



 Altfel spus,  cei 600.000 care au iesit deja in strada , cei care au iesit cu speranta in fiecare zi, cei care vor iesi in seara aceasta , etc. atat mai au de asteptat si de rabdat  pana se  implineasc cei 40 de ani din parabola biblica  (   “exact timpul necesar pentru primenirea unei generatii “) sau 85 de ani in siajul comunismului daca numaram din 1945 si pana trec cei 40 de ani dupa 1990.


 Filozoful ne explica in  numele nostru si de ce traim aceste lucruri  :

„ De 27 de ani încerc, aproape zi de zi, să înțeleg (s.n.) ce se întîmplă cu noi . Iată, am ieșit din comunism , dar nu și comunismul din noi .”


Suna cunoscut, deoarece aceasta formulare ne aminteste de celebra parabola biblica  cu scoaterea dracilor din… porci :

„27. Cand a iesit Isus la tarm, L-a intampinat un om din cetate, stapanit de mai multi draci. De multa vreme nu se imbraca in haina si nu-si avea locuinta intr-o casa, ci in morminte.
28. Cand a vazut pe Isus, a scos un strigat ascutit, a cazut jos inaintea Lui si a zis cu glas tare: "Ce am eu a face cu Tine, Isuse, Fiul Dumnezeului celui Preainalt? Te rog nu ma chinui."
29. Caci Isus poruncise duhului necurat sa iasa din omul acela pe care pusese stapanire de multa vreme; era pazit, legat cu catuse la maini si cu obezi la picioare, dar rupea legaturile si era gonit de dracul prin pustiuri.
30. Isus l-a intrebat: "Cum iti este numele?" "Legiune", a raspuns el; pentru ca intrasera multi draci in el.
31. Si dracii rugau staruitor pe Isus sa nu le porunceasca sa se duca in Adanc.
32. Acolo, pe munte, era o turma mare de porci care pasteau. Si dracii au rugat pe Isus sa le dea voie sa intre in ei. El le-a dat voie.
33. Dracii au iesit din omul acela, au intrat in porci, si turma s-a repezit de pe rapa in lac si s-a inecat.”
http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/luca/8/


In sfarsit , acest „noi” este un concept foarte interesant in articolele filozofului. Atunci cand este vorba de o asumare a actiunilor si faptelor sociale care au condus la devalizarea statului , rasturnarea si inversarea sistemului de valori, degradarea spatiului public si involutia societatii , este invocat impersonalul “se” si aplica doar metoda curatirii pestelui de la coada, respectiv aplicand principiul autoreferintei se trece in mod foarte abil si elegant la “noi”.
Problema este ca  aruncand pisica asupra tuturor atunci cand este vorba despre responsabilitatea sociala , institutionala si individuala , din ” noi ” nu mai ramane decat celebrul acar Paun respectiv cetateanul si votantul anonim vinovat saracul de tot si de toate :

” Cum de am ajuns aici? Fiecare dintre noi ( care “noi” ?! – s.n.) își poate răspunde rememorându-și traseul celor 26 de ani de „tranziție” și moștenirea istorică cu care am intrat în ea.”
„Nouă ( care “noua “? -s.n.) ne-a fost greu să schimbăm paradigma societății totalitare cu una democratică și să înțelegem că cei aleși au să ne dea socoteală pentru tot ce fac. Că puterea cu care au fost investiți trebuie să se consume numai pentru binele nostru.
Întorcând spatele celor chemați să ne slujească, i-am lăsat să-și facă de cap. Obișnuindu-i cu lenea noastră cetățenească, ei au ocupat spațiul rămas gol, s-au destrăbălat în el, și-au creat mecanismele de autogenerare a puterii sub masca jocului democratic.”
http://www.contributors.ro/cultura/vin-alegerile-ceva-despre-%E2%80%9Ecaramida-umana%E2%80%9D-din-care-e-facuta-romania/

In aceasta logica absolut originala „faptuitorul” nu coincide cu „vinovatul”.  Altfel spus , rezulta in mod implicit ca „Noi” suntem de vina pentru ca „Ei” au furat pana acum (ilegal) ,  si tot noi suntem de vina pentru ca  de acum inainte ei vor sa o faca in mod legal, deci pana la urma tot "poporul"  este de vina , nu cei care mai intai i-au pus bocancul pe gat iar la urma mai vor sa fie si aplaudati. 

Si atunci , de ce sa mai demonstram si sa mai asteptam inca 13 ani ?!


http://www.contributors.ro/editorial/mai-avem-13-ani-de-rezistat/#comment-307756






Comentarii Contributors.ro


ion adrian spune:
Sofisme, reusite recunosc, dar doar sofisme dle Sergiu Simion. Faptele vorbeste…
Articolul dlui Gabriel Liiceanu este doar un avertisment. Dlui ar fi primul care s-ar bucura ca in acest an sa vedem cu totul altceva asa cum in naivitatea noastra si noi si probabil si dlui am crezut am sperat in 1990.
  • ion adrian spune:
    PS De fapt articolul dlui Liiceanu este raspunsul filozofului la banderola purtanta in piata si pe care cu modestie manifestantii au scris:REZIST. Un raspuns care ii va intarii in aceasta lupta deloc usoara daca se vrea pasnica, intrucat stim ca una violenta si care cu siguranta ne-ar aduce “succesul” pe cat de necesara a fost in 1990 (violenta rezistiva a manifestantilor care au refuzat sa se duca acasa chisr supusi unei violente de tip terorist ) pe atat de paguboasa ar fi astazi caci inlaturat prin forta azi, acest regim ar renaste cu mult mai multa putere maine.
    Deci drumul prin pustie este un pret necesar pentru o victorie adevarata.
    Enorma deosebire dintre momentul 1990 este ca azi banderola REZIST nu si-o pun dect cei care cu adevarat vor ceea ce cer, in timp ce in 1990 toti au fost deavalma revolutionari in acea diversiune post 22 decembrie care ne-a asezat in pustie.
  • Sergiu Simion spune:
    Comentariul tău e în așteptare.
    Care fapte domnule ? Si care argumente ?
    Sau pur si simplu dvs credeti ca aveti dreptul sa aruncati afirmatii la intamplare iar ceilalti au doar obligatia sa le citeasca si sa le accepte ?
    Sa le analizam impreuna :
    ” Sofisme, reusite recunosc, dar doar sofisme ” (1) .
    Parerea dvs , dar fara niciun argument . Un singur exemplu totusi ?
    Articolul dlui Gabriel Liiceanu este doar un avertisment.(2)
    Pentru ce ?
    Dlui ar fi primul care s-ar bucura ca in acest an sa vedem cu totul altceva( 3)
    De unde stiti dvs ce simte dlui ?
    …asa cum in naivitatea noastra si noi si probabil si dlui am crezut am sperat in 1990.(4) Ganditi in numele tuturor ?
    De fapt articolul dlui Liiceanu este raspunsul filozofului la banderola purtanta in piata (5)
    V-a spus-o in particular, nu ?
    Un raspuns care ii va intari in aceasta lupta deloc usoara daca se vrea pasnica(6)
    De unde stiti dvs ce simt si gandesc 50.000 de oameni ?
    Deci drumul prin pustie este un pret necesar pentru o victorie adevarata.(7)
    Pe cuvantul dvs de onoare ?
    Enorma deosebire dintre momentul 1990 este ca azi banderola REZIST nu si-o pun decat cei care cu adevarat vor ceea ce cer (8)
    De unde stiti dvs, i-ati intrebat pe toti ?
    .

Niciun comentariu: