Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 3 martie 2017

Albumul #REZIST. In culoarea PSD ?


A aparut , in sfarsit , la editura Curtea Veche  albumul # REZIST atat de asteptat de catre intreaga opinie publica : 

"Curtea Veche Publishing anunță apariția cărții care documentează cel mai mare protest din istoria postdecembristă a României.
În aproape 200 de pagini și 150 de fotografii, cartea documentează protestele care au avut loc atât în România, la București, Sibiu, Iași sau la Cluj, cât și în diaspora."
Albumul “#rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017”, realizat cu sprijinul oferit de numeroși fotografi din țară și din străinătate, de importanți jurnaliști, analiști și oameni de cultură, este disponibil începând cu data de 2 martie 2017."

Cu aceasta ocazie aflam si cine sunt importantii jurnalisti, analisti si oameni de cultura :


"Textele cuprinse în carte sunt semnate de Vintilă Mihăilescu, Andrei Oișteanu, Paula Herlo, Mircea Toma, Dragoș Bucurenci, Ioana Popescu, Liviu Papadima și Cristian Șimonca."



Nu am vazut inca albumul , dar din prezentarea lui facuta in presa prima surpriza si mare dezamagire este legata de contrastul sfidator dintre forma si fond . 
Mesajele atat de pline de forta , vigoare si culoare ale acestor demonstratii democratice si europene unice  si fantastica lor coregrafie  : 




Foto : Flavius Eduard



Foto : Paul Keretes












Foto : Ioana Avram (?)







Foto : EVZ



Foto : Adevarul



Foto : Al Jazeera



Foto : AFP 



Foto : EVZ









au fost surghiunite intre copertile unui album care are exact culoarea de fond a mesajelor propagandei comuniste criticate in album :  



" Mesajele din timpul protestelor, irepetabile, intransigente, oneste, inteligente, subtile, de un umor irezistibil, arată că ne-am despărțit, pentru totdeauna, de vremurile în care, la demonstrații, se agitau mesaje scrise de alții cu litere albe lipite pe un fundal de pânză roșie (s.n.) . Adunate într-o carte, ele devin niște instantanee din 2017, care le arată scepticilor că o nouă generație de cetățeni manifestă altfel decât se făcea, cu îndârjire, naivitate și chiar cu ură, la începutul anilor 1990. " 




#rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017




Am avut la inceputul acestor proteste un ciudat presentiment legat de posibila confiscare sau denaturarea a lor care din nefericire incepe sa se confirme. De fapt cam asa incepe confiscarea, unii stau in frig si altii trec in fata. Sute de mii de oameni au stat in frig, nu cred ca era nevoie de 8 texte, poate ca o singura prefata bine scrisa era suficienta. In plus, unii din cei care au scris textele nu au nicio legatura cu spiritul acestor proteste, ba erau chiar foarte entuziasti atunci cand demonstrau altii exact din tabara opusa protestatarilor de astazi. 
Citim in prezentarea facuta de editura  : 

"Fiind un demers civic, acest proiect editorial este dedicat presei independente (?! - s.n.) din România...cu scopul de a-i motiva (s.n.) pe cetăţenii români în a-şi dezvolta gândirea critică"

Cum vine asta ? Adica este dedicat unora ...dar ca sa-i motiveze pe altii ?! Abia astept sa parcurg acest album si in mod special textele care il insotesc.  
El trebuia dedicat protestatarilor care au inghetat, nu presei independente ( care presa independenta ?!). 
In plus, sute de mii de cetateni au demonstrat intregii lumii ca au nu numai gandire critica , ci si inteligenta, umor, creativitate, educatie si bun simt iar in acest caz meritul este al lor , nu al altora care vor probabil sa culeaga laurii.


Niciun comentariu: