Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 3 octombrie 2017

Sfarsit de etapa in societatea romaneasca. Reabilitarea oficiala a Securitatii


Au fost necesare aproape trei decenii pentru ca placile tectonice din societatea romaneasca sa se reaseze exact in aceeasi pozitie in care erau inainte de 1990 e drept , intr-o noua infatisare, dar in care sa fie mentinute si conservate in mod neabatut exact aceleasi raporturi de forte si exact aceleasi privilegii existente atunci.  

Tonul face muzica si cum era de asteptat,  in acest caz tonul il da o institutie de forta a statului care, cu cinism social  isi asuma deschis continuitatea cu Securitatea anterioara invaluind  societatea romaneasca in "traditia binelui" din 1977 si pana in 2017 , iar prin locul central oferit fostului sef al Securitatii  prezentat drept un salvator al natiunii  , reabiliteaza de fapt aceasta institutie criminala . 
In aceasta "traditie a binelui" , si inainte de 1990 si dupa accea, SRI si fosta Securitate au luptat numai cu teroristii externi ( deci si la Revolutie, si la evenimentele de la Targu-Mures 1990, si la mineriada din 1990 !) : 









Acest lucru era cumva de asteptat daca analizam evolutia societatii romanesti dupa 1990 , la fel cum nu surprinde pe nimeni o declaratie a unui consultant politic de genul celei de mai jos , dar este o supriza probabil pentru multi sa afle cine s-a ascuns de fapt in spatele unor lideri de opinie :


"Eu vrea să spun doar că generalul Iulian Vlad a fost foarte apropiat de mine, de familia mea. A fost un om deosebit. Dar nu aş putea descrie în cuvinte felul de om care a fost Generalul Vlad şi cum s-a comportat. Eu îl consider cel mai important mentor al meu, alături de mine cred că sunt sute, mii de oameni în România care pot să spună asta. Rolul lui a fost unul destul de discret, dar foarte consistent în a încerca să facă ceva pentru România, ţara pe care a iubit-o şi pentru care el şi-a dedicat viaţa profesională care nu a încetat nici după ce a ieşit din sistem"

Cosmin Gusă

http://adevarul.ro/news/eveniment/cozmin-gusa-generalul-vlad-vrut-faca-romania-1_59cf76c85ab6550cb8acde42/index.html




Dincolo de aceste reactii tipice de adulare , este de remarcat apatia societatii civile care mai degraba era ocupata prin unii din reprezentantii ei ,  mai degraba cu vanatoarea de ...legionari,  decat sa reactioneze la toate aceste semnale si din toti acesti ani care au culminat cu omagierea deschisa a fostului sef al Securitatii.  Dincolo de unele interventii documentate ale cercetatorilor  ( ex: http://www.contributors.ro/reactie-rapida/contextul-mor%C8%9Bii-generalului-de-securitate-iulian-vlad/) , si de unele pozitii de complezenta , institutiile "de forta" ale societatii civile si actorii ei ( si exista mii de ONG-uri ) nu au reactionat , singura actiune serioasa fiind plangerea penala impotriva lui Iulian Vlad depusa in nume personal de fiul disidentului Gheorghe Ursu  ucis de Securitate atunci cand aceasta era condusa chiar de catre Iulian Vlad. 


De ce vorbim de o reabilitare oficiala ? Pentru ca nu este vorba numai de SRI si de fostii securisti , ci si de jurnalisti de calibru care de fapt fac acelasi lucru . Daca citim numai titlul unui material aparut in mass-media  ( Dan Turturica - Monstruoasa minciuna pe care s-a bazat cladit cultul lui Iulian Vlad ) si fraza de inceput ramanem cu adevarat impresionati de indignarea si atitudinea atat de combativa si ferma a autorului articolului :



" Ce potop de elogii la moartea fostului șef al Securității, Iulian Vlad! Este aproape incredibilă nerușinarea celor care încearcă să-l transforme în erou. La fel ca și nerușinarea cu care susțin că, alături de Vlad, au apărat și apără această țară când tot ceea ce au făcut și fac este să o fure sistematic, condamnând-o la sărăcie și la mediocritate." 

Daca citim insa atent articolul gasim in interior o fraza cheie care intoarce pe dos sensul intregului articol  scris dupa principiul ghicitului la tiganci ( 50% adevar, 50% fals ) in asa fel incat la orice argument sa fie livrat si un contraargument  : 



" Dincolo de această explicație simplă și clară, există însă și un nivel mai profund al discuției (0). Care pleacă de la faptul că Iulian Vlad este văzut de mulți dintre subalternii săi (1) ca omul care a vrut să blocheze forțele pro-KGB, conduse de Ion Iliescu, să preia conducerea României după executarea lui Ceaușescu. Și care a eșuat, plătind pentru gestul său patriotic cu ani de închisoare și cu marginalizarea(2), în timp ce alți stâlpi ai sistemului ceaușist au revenit rapid în prim plan(3).După toate aparențele(4), există argumente serioase în sprijinul acestei teorii(5). Mai mult, se pare că  înfrângerea frontului pro-rus care a acaparat statul începând cu ianuarie 1990(6)  și chiar joncțiunea ulterioară dintre serviciile de informații românești(7) și cele occidentale ar fi beneficat de sprijinul său direct(8).E foarte posibil să fie așa(9). Dar eventualele merite post-1990 (10) nu pot ascunde tragediile de care se face vinovată Securitatea condusă de el(11) ."Dan Turturicahttp://www.digi24.ro/opinii/monstruoasa-minciuna-pe-care-s-a-cladit-cultul-lui-iulian-vlad-803135?



Altfel spus ,ca sa citam autorul,  "la nivel profund" ( 0) , Iulian Vlad este vazut ca cel care a aparat patriotic  tara de fortele pro-KGB conduse de Ion Iliescu ( 1), de aceea a fost pedepsit cu inchisoarea si marginalizarea ( 2), in timp ce alti stalpi ai sistemului ( probabil tot securisti -n.n.) - au revenit in prim plan ( 3) .
De aici incolo incepe uluitoarea prestigitatie a liderului de opinie si trebuie sa respiram adanc pentru a urmari intregul demers .
Astfel, in situatia precedenta , desi vorbim doar de APARENTE ( 4),  daca le analizam  pe toate  , argumentele sunt SERIOASE (5). Adica ?! Logica implicata este una sigur foarte interesanta,  dar nu prea seamana cu cea aristotelica.
Acum , daca tot am inceput cu aparentele( interesant )  , dupa aceeasi logica se continua cu "SE PARE CA" :

" ...se pare ca ( deci nu este sigur, n.n.) înfrângerea frontului pro-rus care a acaparat statul începând cu ianuarie 1990(6)  și chiar joncțiunea ulterioară dintre serviciile de informații românești(7) și cele occidentale ar fi beneficat de sprijinul său direct(8)".
Si se insista din nou asupra ideii de probabilitate, nu de certitudine  : 

"E foarte posibil să fie așa(9)".

Cu alte cuvinte, ca sa traducem din romana in romana, in viziunea autorului generalul Iulian Vlad devine un adevarat erou de epopee si jucator la scara nu numai nationala, ci si la scara  europeana si globala ! Aici trebuie sa spunem ca declaratia consultantului politic citata anterioar devine chiar una palida fiind complet depasita . 
In sfarsit , pentru economia ansamblului si evitarea riscurilor se puncteaza din nou in final cu mare abilitate si prudenta ceea ce ar trebui sa ramana in mintea cititorului despre generalul Iulian Vlad care ar fi actionat in cadrul Securitatii exact dupa principiul "participa , dar nu se baga" , in timp ce Securitatea ( dar numai ca institutie care nu mai exista, desigur ) ramane vinovata de toate cele  :

"Dar eventualele merite(s.n.)  post-1990 (10) nu pot ascunde tragediile de care se face vinovată Securitatea condusă de el (11)". 

Mai abil decat atat, nici ca se putea scrie cu atat mai mult cu cat nu este vorba de presa obiectiva , ci de presa de opinie si comentariu . Aplauze va rog !

Niciun comentariu: