Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 15 ianuarie 2018

Traumele societatii romanesti si psihologia psihologilor (1)


Dupa trei decenii de tranzitie incerta si ambigua, democratia atat de visata de romani si de societatea romaneasca in ansamblu, s-au transformat la inceput in mod treptat , dar dupa aceea din ce in ce mai accelerat , intr-un vis urat.
Dupa prabusirea formala a lumii comuniste urmata de sabotarea extrem de abila a democratiei de tip european care parea ca se intaureaza, societatea a intrat de fapt intr-o stare de parabioza.
Cetatenii acestei traiesc pe toate planurile un adevarat cosmar social care pare ca nu se mai termina si din care nu se mai pot trezi pentru ca de la Revolutia din 1989 care a vrut sa transforme tara intr-o democratie si intr-un stat de drept si pana la cosmarul legilor justitiei din 2017 care transforma statul de drept intr-un stat penal , cetatenii nu au avut niciodata acest ragaz intr-o societate aflata tot timpul pe o muchie de cutit in care numai revolta lor permenenta a mentinut-o pe linia de plutire .
Intr-o astfel de zona crepusculara nu functioneaza corect nici democratia, nici statul, nici institutiile, nici legile, nici normele sociale si morale, societatea este sabotata permanent de o clasa politica de un cinism inimaginabil in democratiile occidentale si "inainteaza" din catastrofa in catastrofa sociala , iar cetatenii acestei tari sunt in permanent pericol si nu de putine ori devin victime sigure.
Ultima tragedie care a bulversat societatea romaneasca ( https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/pedofilul-din-capitala-a-fost-prins-856220) a lovit intr-una din valorile ei ancestrale , respectiv inocenta copiilor ( agresarea unor copii de catre un pedofil - despre care s-a aflat ulterior ca este politist - exact sub camerele de luat vederi ) a aratat cat de expuse sunt cele mai fragile fiinte si cat de ineficiente sunt structurile sociale care ar trebui sa le asigure protectia , dar care nu de putine ori se afla intr-un fel de complicitate tacita cu agresorul.
In acest caz, avem o demonstratie pe viu a ineficientei unei societati care nu-si poate apara proprii cetatenii nici prin autoritatile militare , nici prin cele civile, pentru ca acestea au cu totul alte prioritati si in multe cazuri nu-si indeplinesc de fapt nici propriile atributii.
Mai mult decat atat, societatea romaneasca pare ca in unele cazuri lucreaza dupa o scala de inversa de valori in care primesc decoratii prezidentiale condamnatii penal (http://www.gandul.info/stiri/lista-celor-11-condamnati-penal-care-raman-cu-cele-mai-inalte-distinctii-din-romania-presedintele-nu-poate-fi-obligat-sa-retraga-o-decoratie-10978067 ) sau , indiferent de posibilile explicatii, chiar pedofilii (http://adevarul.ro/news/eveniment/politistul-pedofil-fost-decorat-2012-ordinul-barbatie-credinta-traian-basescu-reactia-fostului--presedinte-romaniei-1_5a5880b4df52022f756ea662/index.html)
Dupa rasunatorul caz al ucigasului politist de la "Perla" in care politistii au ignorat initial plangerile depuse impotriva lui ( http://adevarul.ro/news/bucuresti/masacrul-perla-vecinii-politistului-criminal-l-au-filmat-timp-vandaliza-masina-politistii-ignorat-plangerile-depuse-lui-video-1_50be03327c42d5a663d1d965/index.html) caz care s-a stins odata cu condamnarea criminalului politist , acesta este al doilea caz de mare impact asupra opiniei publice in care Politia s-a comportat exact dupa acelasi tipar care pare sa fie o caracteristica de sistem.

Daca analizam reflectarea in presa a acestei traume sociale majore (cf. Traume sociale recente , interventia psihologica si reflectarea in presa ) , observam intersectia a doua sectoare distincte ( militar/civil ) , instantele implicate in abordarea ei , dar si fracturile existente intre eveniment, reflectarea lui in presa si solutiile psihologice oferite.

In sfarsit, cel mai important aspect in acest caz este discrepanta dintre cererea reala de servicii psihologice , oferta psihologica existenta si modul in care sunt oferite si prestate serviciile psihologice.


Traume sociale recente  , interventia psihologica si reflectarea lor  in  presa


                                                SECTORUL  MILITAR
                             SECTORUL CIVIL


A
B
C
D
E
F
G
H


Psihologii din M.A.I.
Psihologia securitatii
nationale
Centrul de Psihosociologie al M.A.I.
Institutul de Psihologie Judiciara
(Iulian Stefan Laurentiu)
Psihologia
clinica
Colegiul Psihologilor din Romania (I)
( Iulian Stefan Laurentiu )
Colegiul psihologilor din Romania (II)
( Ion Dafinoiu )
Asociatia
Psihologilor
din
Romania
( Daniel David )
0
Angajati MAI
Teste psihologice
Teste psihologice
Teste 
psihologice
Teste psihologice
Teste psihologice
Teste psihologice
Teste psihologice
Teste psihologice
a
Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie








b
Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual SNPPC








c
Sindicatului Poliţiştilor Europeni "EUROPOL"








d
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5








e
Sectia 18 Politie Bucuresti








f
Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti








g
Politia Capitalei
DGPMB








h
Inspectoratul General al Politiei Romane








i
M.A.I.










Este de remarcat  atat (non-)reactia autoritatilor , cat si intricarea sectorului MILITAR  cu cel CIVIL , respectiv modul in care este pasata raspunderea de la o autoritate la alta , de la un domeniu  la altul si de la o instanta la alta.
In acest context apare intrebarea legitima care este statutul si rolul social al psihologiei si ce  competente specifice are psihologul  civil  si respectiv psihologul militar ( cifrele indica articolele de presa mentionate in  final ) : 


"Testele psihologice nu (s.n.) sunt acreditate de Colegiul Psihologilor din Romania
Testele nu sunt produse și adaptate de psihologi, ci de către niște SOCIETATI COMERCIALE (s.n.). Testele sunt achiziționate de pe piața internațională, după criteriu economic, adică să fie mai ieftine. Ele se traduc și se editează un manual al acestui test. Colegiul Psihologilor nu cunoaște dacă aceste teste au fost validate(s.n.). După ce fac manualul pun pe piață aceste produse. Am rămas surprinși si noi de acum un an și jumătate să găsim teste despre care nici nu știm” 
Iulian Stefan Laurentiu 
Director general(?) al Colegiului Psihologilor din Romania (varianta I) 
 (1) https://www.europafm.ro/testele-psihologice-nu-sunt-acreditate-de-colegiul-psihologilor-din-romania/

„În realizarea evaluărilor psihologice se utilizează baterii de probe, de teste, care sunt stabilite ţinând cont de RECOMANDARILE (s.n.) comisiei de specialitate din cadrul Colegiului Psihologilor din România. Aceste teste utilizate de psihologii din Poliţia Română nu pot identifica tulburări psihice. Ultima testare a persoanei în cauză a avut loc în 2014”. 
Georgian Drăgan,
purtător de cuvânt al Poliției Române.
(5)https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/de-ce-politistii-infractori-sunt-greu-de-diagnosticat-in-romania-856873https://www.stiripesurse.ro/poli-ia-spune-cum-a-trecut-pedofilul-testele-psihologice-nu-pot-identifica-tulburari-psihice_1241403.html 


"Poliția Locală face angajări! Vezi posturile și condițiile! 
Telegraf
Condiţii specifice: aviz psihologic de port armă eliberat de un psiholog atestat de Colegiul Psihologilor din România(s.n.); fișă medicală pentru atestarea stării de sănătate, completată la un cabinet de medicina muncii; permis de conducere categoria B. Concursul se va desfăşura în perioada 12 - 16 februarie ..."
(24) https://www.telegrafonline.ro/politia-locala-face-angajari-vezi-posturile-si-conditiile 
"„Testarea în Poliția Română și alte instituții similare nu vizează neapărat evaluarea clinică(s.n.). Un proces de evaluare psihologică este întotdeauna eficient doar pentru obiectivele pentru care a fost gândit. În multe instituții, procesul de evaluare psihologică este gândit pentru a evalua potrivirea cu postul, iar testele evaluează de exemplu dacă persoana evaluată are aptitudini dezvoltate la nivelul dorit de angajator. Dacă procesul de evaluare nu vizează obiective din domeniul afecțiunilor mintale, este clar că acestea nu vor fi detectate. Iar obiectivele de evaluare sunt stabilite mai degrabă de decidenții strategici și nu de psihologi.” 
Daniel David 
Președintele Asociației Psihologilor din România 

„Întrebarea firească pe care și-o adresează oamenii este dacă testele psihologice pot de fapt să identifice tulburări precum pedofilia. Răspunsul este afirmativ : există teste foarte bune, care identifică profiluri clare de afecțiuni mentale din sfera sexuală, (s.n.) , in mod
special atunci când sunt utilizate de psihologi calificați . Evident, un astfel de obiectiv presupune utilizarea acestor teste în metodologii de evaluare mai ample, în care testele sunt coroborate și cu informații din alte surse." 
Dragoș Iliescu,
Secretar General în cadrul Asociației Psihologilor din România
Președintele Comisiei Internaționale pentru Testare
(15) https://www.apsi.ro/2018/01/10/rolul-testelor-psihologice-in-evaluarea-politistilor/

Finalul este unul apoteotic. Colegiul Psihologilor din Romania ( din pacate, nu este ce clar in ce varianta a sa ) ia apararea cu toata forta colegilor de la Centrul de Psihosociologie al M.A.I. :



„Metodele şi tehnicile de evaluare şi asistenţă psihologică aflate în proprietatea instituţiei publice încă de la înfiinţarea structurii, sunt instrumente profesionale cu valoare predictivă, elaborate (fundamentate, traduse, adaptate, validate şi etalonate pe populaţiile specifice - poliţişti, personalul Ministerului Afacerilor Interne) de către specialiştii din cadrul Centrului de Psihosociologie al Ministerului Afacerilor Interne. Utilizarea unor aşa-zise «teste cu licenţă», care nu sunt adaptate şi etalonate pe populaţiile specifice (poliţişti, personalul Ministerului Afacerilor Interne) nu reprezintă instrumente profesionale valide (fără valoare predictivă), acestea fiind incapabile să răspundă nevoilor de examinare psihologică”. 
"„Nu există metode sau tehnici de evaluare şi asistenţă psihologică prin care să se poate identifica de către psihologi o tulburare mintală (s.n.), psihologii neputând acţiona decât în limita competenţelor profesionale specifice, potrivit Standardelor de calitate în serviciile psihologice (SCSP)”. 
„Precizăm faptul că o eventuală culpă profesională a psihologilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne poate fi constatată numai potrivit procedurilor Codului de procedură disciplinară. Nutrim speranţa că opinia publică românească şi percepţia autorităţilor publice nu vor da curs unor acuzaţii nefondate împotriva unor psihologi specialişti care si-au dovedit competenţa profesională, iar încrederea publică în activitatea psihologilor din cadrul Centrului de Psihosociologie va rămâne neafectată de un caz puternic mediatizat, care însă nu priveşte profesioniştii psihologi” 
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/colegiul-psihologilor-nu-exista-metode-sau-tehnici-de-evaluare-prin-care-sa-fie-detectate-tulburari-mintale.html

Adevarata surpriza este pastrata pentru final . In urma acestui imens scandal , Colegiul Psihologilor din Romania ( nu este clar ce varianta, cel mai probabil ar fi varianta I ) promite o masura aparent stranie ( mai exact , o diversiune extrem de abila  ) care ar democratiza accesul psihologilor la instrumentele lor profesionale ( psihologii plateau practic orice,test, grila, foaia de raspuns, etc)  , dar care ar arunca in aer intregul esafodaj construit cu truda in cei 13 ani de functionare ai megastructurii institutionale care a umplut conturile Colegiului Psihologilor din Romania si ale unor "furnizori de teste ":

"De altfel, Colegiul Psihologilor din România anunţă că are în vedere înfiinţarea unui Centru Naţional de Coordonare şi Standardizare a Metodelor şi Tehnicilor de Evaluare şi Asistenţă Psihologică(s.n.)  care să asigure în mod gratuit instrumente psihologice adecvate pentru toţi psihologii, indiferent de regimul de exercitare a profesiei."
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/colegiul-psihologilor-nu-exista-metode-sau-tehnici-de-evaluare-prin-care-sa-fie-detectate-tulburari-mintale.html

De ce diversiune ? Pentru ca in Occident procurarea testelor este accesibila oricui , dar ele pot fi folosite numai de catre profesionisti si in anumite conditii ,  iar acest lucru se stie de fapt si in Romania , de zeci de ani !
Prin anii `80, in "Revista de Psihologie" care aparea la noi inclusiv in comunism, a fost publicat un articol scris de catre Horia Pitariu care pornind de la modul in care erau testati in Suedia  conductorii de trenuri arata ca in acea tara exista un Institut de Psihologie care avea rolul de a etalona si valida toate testele psihologice ( autohtone sau straine ) folosite la nivel national , teste care ulterior erau oferite psihologilor practicieni care numai in aceste conditii (etalonare, validare,etc.) le puteau folosi ulterior gratuit si in conditii de siguranta.
Aceste probleme au mai fost semnalate inca inainte de aparitia Colegiului Psihologilor din Romania : 


" Nu a existat niciodata o banca nationale de teste cum exista de mult in alte tari care in mod transparent si in numele comunitatii profesionale, pe baza unei taxe, sa asigure un acces nediscriminatoriu tuturor membrilor comunitatii profesionale la instrumentele profesiei . De aceea, fiecare absolvent care parasit facultatea a fost pus de fiecare data in situatia de a reinventa de unul singur roata si de a fi mentinut in dependenta fata de facultate sau colegii mai in varsta care erau intrati deja “in sistem”. 
https://web.archive.org/web/20170206102326/http://agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm

Ori toate aceste detalii erau foarte bine cunoscute  de catre Colegiul Psihologilor din Romania inca de la infiintarea sa  ( deci si de varianta I, si de varianta II), dar ignorate in mod voit cu atat mai mult cu cat un singular " Apel impotriva Legii 213  din 27 mai 2004 " http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_profesiei_psiholog.php) care semnala printre multe alte abuzuri,  inclusiv disjunctia creata intre artificial intre apartenenta la o profesie si dreptul de a o practica , respectiv intre Asociatia Psihologilor din Romania si Colegiul Psihologilor din Romania , cu scopul legitimarii ultimei :


" Disjunctia creata artificial la noi intre Asociatia Psihologilor si Colegiul Psihologilor (in tarile democratice cu traditie nu exista Colegii...), ambele fiind de fapt asociatii profesionale, respectiv intre apartenenta la o profesie si dreptul de a o practica, genereaza frustrare in randul comunitatii psihologilor prin osmoza intre cele doua organizatii atunci cand este vorba de obligatiile membrilor si estomparea limitelor acestora cand este vorba de drepturile lor."

http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=42

Raspunsul ( neoficial ) de atunci al initiatorilor Colegiului Psihologilor din Romania a fost de un cinism pe masura evolutiei sale ulterioare :  " Nu este treaba Colegiului Psihologilor din Romania de unde isi procura teste psihologii ! ".
Acum s-a razgandit, dar este prea tarziu si pentru el, si pentru psihologi, deoarece acum au iesit la iveala nu numai gravele problemele din Ministerul de Interne , ci si gravele probleme din domeniul psihologic, respectiv din Colegiul Psihologilor din Romania in ambele sale variante ( in acest caz este foarte interesant ca , atunci cand corabia a inceput sa se scufunde, unii dintre initiatorii Legii 213 / 27 mai 2004 au trecut ulterior cu arme si bagaje in conducerea Asociatiei Psihologilor din Romania de unde au criticat foarte vocal exact ceea ce au infiintat anterior ).
De ce in acelasi timp ? Pentru simplul motiv ca in acest caz ( si probabil si in multe altele ) sectorul militar si cel civil nu sunt independente ci "infratite" , dar exact dupa principiul lui Orwell : "toti sunt egali, dar unii sunt mai egali decat altii".
Cum s-a ajuns aici ? In primul rand prin faptul ca unor universitari le-a venit ideea nastrusnica de "a  salva" domeniul psihologic inventand profesia academica de "psiholog in domeniul securitatii nationale" :

„Credem ca nu este lipsit de interes faptul ca pentru prima data in Romania conducerea Facultatii de Psihologie si stiintele Educatiei din Universitatea Bucuresti, cu sprijinul neconditionat al regretatului profesor universitar doctor Mielu Zlate – seful catedrei de psihologie, a decis infiintarea unui master de Psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale ca forma academica de pregatire unitara a specialistilor din acest institutii”.

(http://www.escoala.ro/psihologie/master_psihologie_aplicata_in_domeniul_securitatii_nationale.html)

In al doilea rand prin faptul ca unui fost militar i-a venit in 2012 ideea originala *) de a tine la Facultatea de Psihologie a Universitatii Bucuresti ( facultate civila prin definitie )  un seminar de neimaginat pana si in timpul comunismului , si nici un universitar (civil) nu a protestat imptriva invadarii domeniului de catre militari desi au trecut 5 ani de atunci  :

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti organizează sâmbătă, 17 martie 2012, workshop-ul tematic – Evaluarea psihologică pentru permisul de port-armă: prevederi legale, cerinţe metodologice şi promovarea de bune practici! 
În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte referitoare la prevederile legale, cerinţele metodologice şi promovarea de bune practici în ceea ce priveşte emiterea avizelor psihologice pentru permisul de port-armă, în contextul crimelor recente care au avut loc în Piaţa Dorobanţi din Municipiul București (s.n.). Workshop-ul se adresează exclusiv psihologilor cu drept de liberă practică în specialitatea Psihologie aplicată în domeniul securităţii naționale, care iși desfășoară activitatea în Cabinete Individuale de Psihologie/similare, autorizate de către Colegiul Psihologilor din România. Înscrierea participanţilor se realizează on-line: Fisă înscriere Workshop. Ocuparea locurilor se realizează în ordinea înscrierilor. Actualizarea validarii fişei dumneavoastră de înscriere poate fi vizualizată pe site, începând cu data de 15 martie 2012, orele 14.00 – 15.00. Termen limită de înscriere: este 16 martie 2012, orele 20.00
· Workshopul va fi susținut de către Prof. asociat dr. Ion Duvac , coordonator al Masterului de Psihologie Aplicată în Domeniul Securitații Naționale, organizat de Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din Bucureşti (s.n.).
Evenimentul va avea loc în incita Facultăţii de Psihologie şi Ştiințele Educatiei, Soseaua Panduri 90, între orele 10.00 – 14.00. Prezentarea participanţilor şi preluarea ecusoanelor se vor realiza între orele 09.00 – 09.45, 17 martie 2012

Sursa : http://www.universulromanesc.com/ginta/threads/1904-Facultatea-de-Psihologie-Bucuresti-Permisul-de-port-arma-%21

In mod evident , atunci cand Universitatea Bucuresti organizeaza astfel de seminare, ne confruntam cu osmoza dintre domeniul militar si civil , dar asta nu prea mai suna a democratie si a "societate civila" !
In acest caz, domeniile si  limitele de competenta ale psihologilor militari , si respectiv civili , devin incerte, responsabilitatea  profesionala devine difuza , iar serviciile psihologice creaza mai degraba probleme decat ofera solutii reale. 
Pe cale de consecinta, o problema atat de grava cum este agresiunea unui pedofil asupra unor copii este disputata intre domeniul militar si cel civil  iar una din explicatiile posibile este legata de problemele interne ale fiecarui domeniu , respectiv de modul in care  intelege si aplica psihologia , probleme care ar trebui analizate in mod distinct.



Note

*) De fapt , ideea nu este una originala. La sfarsitul anilor `90 , in calitate de psiholog industrial la C.N.E. Cernavoda am fost solicitat de catre conducere sa examinez nu numai personalul de exploatare care imi revenea prin fisa postului, ci si militarii care erau inarmati si aveau ca sarcina "paza si protectia ".
Am refuzat in mod categoric explicand faptul ca intre domeniul militar si cel civil exista diferente evidente.  Cum nu am fost crezut, am propus sa mergem la o autoritate militara din orasul Constanta care sa ofere o opinie neutra. In final, impreuna cu un delegat al conducerii C.N.E. am ajuns la Politia Constanta unde am discutat cu psihologul institutiei, Liviu Chesnoiu . 
Cu suprindere, am aflat ca acesta era  un fost coleg de la Universitatea Bucuresti care absolvise sectia Filozofie ( eu absolvisem fosta sectie Psihologie ) si care era specializat deja in "tehnica poligrafului" ( detectorul de minciuni).
Afland de la delegatul C.N.E. ce doreste conducerea , dar si pozitia mea , a inceput imediat sa râdă :


" Cum puteti sa puneti un psiholog industrial sa testeze oamenii care poarta arma ?! Asta este treaba militarilor, a Politiei, nu a civililor !!! Daca vreti sa testati oamenii care poarta arma , ii trimiteti mai intai sa fie examinati la Ministerul de Interne ca sa curete zgura, iar pentru praful care ramane , ii trimiteti la mine la poligraf "!

Cred ca va puteti imagina usor cam ce fel de reactie a avut si delegatul, si conducerea CNE de atunci la un asemenea raspuns,etc., etc.



Articole recente
                                                     
ȘTIRI
1
Testele psihologice nu sunt acreditate de Colegiul Psihologilor din România
Agentul de poliţie din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, reţinut după ce ar fi agresat doi copii în liftul unui bloc din cartierul bucureştean Drumul Taberei, a fost testat psihologic ultima oară în 2014, când a obţinut calificativele de “bun” şi “foarte bun”. Următoarea testare psihologică urma să fie efectuată ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant 

2

Managerul Clinicii de Ginecologie „Dominic Stanca”, despre criza psihologilor în maternități: „În ...
Zeci de mămici din Cluj-Napoca s-au plâns de lipsa de interes a maternităților clujene în ceea ce privește starea lor mintală după naștere. De asemenea, specialiștii în domeniu susțin că ar fi nevoie de un psiholog care să asiste femeile înainte de naștere, în timpul travaliului și după naștere.
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant 

3

Cum se face testarea psihologică în Poliţie. Lider de sindicat: „Psihologul e folosit ca o unealtă ...
Testarea psihologică a poliţiştilor este depăşită şi ar trebui să adusă la nivelul anului 2018, susţine un lider de sindicat din Poliţie. Un alt lider de sindicat susţine că testarea psihologică este o armă în mâna şefilor din Poliţie, care au posibilitatea pein rezultatul unei evaluări psihologice să îl execute pe ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant 3

4

EXCLUSIV / Copiii abuzați de polițistul-pedofil, trei luni la psiholog. Specialiștii de la Sectorul 6 ...
Soții Irina și Alin Sârbu – părinții copiilor abuzați sexual de polițistul-pedofil Eugen Stan, agent la Brigada Rutieră a Capitalei -, au decis să-și ducă micuții la psiholog. Băiețelul de nouă ani și surioara lui mai mică ce are doar cinci anișori vor primi suport de specialitate timp de cel puțin trei luni ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant 

5

Poliția spune cum a trecut pedofilul testele psihologice: 'Nu pot identifica tulburări psihice'
''În realizarea evaluărilor psihologice se folosesc baterii de teste care sunt stabilite ţinând cont de recomandările comisiei de specialitate din cadrul Colegiului Psihologilor din România. Totodată, aceste teste utilizate nu pot identifica tulburări psihice. Ultima evaluare a persoanei în cauză a fost în 2014, ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant 


6

Gândul | Cum sunt verificaţi poliţiştii? Teste psihologice vechi de peste 40 de ani, fără licenţă şi ...
Spun asta în condiţiile în care psihologii se află în subordinea inspectorilor şefi, iar aceştia le dictează pe cine să evalueze psihologic. În 99% din cazurile în care şeful indică testarea unui subordonat, pentru acele persoane se stabileşte că nu mai corespund cerinţelor de ocupare a postului, astfel că, de ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant 
7
Psihologii evaluează angajaţii Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei
"Urmează să am o întâlnire cu specialiştii din cadrul Centrului de testare psihologică. Ieri am transmis o solicitare, până acum am doar informaţiile pe care le cunoaşteţi şi dumneavoastră, date de purtătorul de cuvânt al poliţiei. Nu am văzut pe nimeni să facă un pas în spate. Probabil că au apreciat că nu ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant 

8

Prima zi de consiliere psihologică pentru copiii abuzați de polițistul pedofil
”Nu ne-am mai confruntat cu așa ceva”. Emoție maximă ieri la Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului din sectorul 6. Psihologii au început consilierea în cazul celor doi copii, de 5 și respectiv 9 ani, abuzați de pedofilul-polițist și au discutat deocamdată doar cu părinții, pentru a-i ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant 
9
Cum decurge testarea psihologică a poliţiştilor?
Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, povesteşte cum decurge în prezent evaluarea psihologică a agenţilor de Poliţie: ”Testarea psihologică trebuie să se dea în alt mod, nu cum se obişnuieşte acum. Psihologul trebuie să fie faţă în faţă cu clientul, cu pacientul, nu aşa ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant 
10
Sindicalist: „Oricine poate ataca rezultatele examenelor de la Academia de Poliţie dacă centrul de ...
Rezultatele examenelor de la Academia de Poliţie pot fi cu uşurinţă contestate de către candidaţi, cată vreme evaluarea psihologică, probă eliminatorie, nu e făcută în centre care au autorizaţie. Aşa susţine sindicalistul Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant


11
Detector de minciuni pentru polițiștii cu probleme psihice?
Testările psihologice la care sunt supuşi angajaţii MAI sunt evazive şi irelevante, spun specialiştii. Procedura este neschimbată de 30 de ani şi întrebările la care trebuie să răspundă poliţiştii, o dată la trei ani, nu pot identifica tulburări psihice, recunosc şi reprezentanţii MAI. Psihologii spun, acum, că ar ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant

12

Polițistul-pedofil ar fi violat o fetiță de 7 ani. Evaluările psihologice, ineficiente
"In realizarea evaluarilor psihologice se folosesc baterii de teste care sunt stabilite tinand cont de recomandarile comisiei de specialitate din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania. Totodata, aceste teste utilizate nu pot identifica tulburari psihice. Ultima evaluare a persoanei in cauza a fost in 2014, ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant


Colegiul  Psihologilor din Romania
Actualizare pe parcurs  9 ianuarie 2018
ȘTIRI

13

Testele psihologice nu sunt acreditate de Colegiul Psihologilor din România
Colegiul Psihologilor nu cunoaște dacă aceste teste au fost validate. După ce fac manualul pun pe piață aceste produse. Am rămas surprinși si noi de acum un an și jumătate să găsim teste despre care nici nu știm, a subliniat la Europa FM, directorul Colegiului Psihologilor din România, Iulian ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant




Psiholog: Funcţia a fost paravan pentru poliţistul acuzat de pedofilie

14

Increderea data de functia de politist a fost ca o acoperire pentru agentul acuzat de pedofilie, spune presedintele Colegiului Psihologilor , Ion Dafinoiu. El a explicat pentru Digi24 comportamentul acestuia, dar şi de ce psihologii care l-au evaluat nu pot fi traşi la răspundere pentru că nu au descoperit comportamentul suspectului. Ion Dafinoiu susţine că agentul de poliţie a fost evaluat psihologic pentru o anumită funcţie. Altfel ar fi fost testat, dacă ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant



Colegiul Psihologilor din Romania
Actualizare pe parcurs  11 ianuarie 2018
ȘTIRI

15

Scandalul poliţistului pedofil. Colegiul Psihologilor: Nu există metode de evaluare pentru ...
Reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România au transmis, miercuri, un comunicat de presă în care fac câteva precizări, având în vedere ”suspiciunile prezentate în spaţiul public cu privire la activitatea psihologilor din cadrul structurii de psihologie a Ministerului Afacerilor Interne (Centrul de ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant


ȘTIRI
16
Asociaţia Psihologilor, în cazul poliţistului pedofil: Testarea nu vizează evaluarea clinică, ci ...
Asociaţia Psihologilor din România arată, într-un comunicat de presă, că testările psihologice care se fac în poliţie nu vizează şi evaluarea clinică, ci dacă persoana se potriveşte cu postul, iar dacă procesul nu se abate şi asupra afecţiunilor mintale, aceste probleme nu vor fi detectate.
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant
17
Primarul Florea vrea ore de consiliere psihologică pentru elevi, din cauza unor sinucideri
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, va participa luni, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, celebrată în ziua naşterii poetului Mihai Eminescu, la manifestările de la Tîrgu Mureş. Primarul Dorin Florea a anunţat deja câteva teme pe care intenţionează să i le prezinte acestuia, pe care, susţine edilul, că le-a ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant
18
Certurile părinților i-au trimis la psiholog! Fiii lui Prigoană, traumatizați de divorțul tatălui
Maximus și Eduard vor urma un program de consiliere psihologică cu un specialist care activează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 5, a hotărât,în urmă cu câteva zile, Judecătoria Sectorului 5. Adriana și Silviu s-au certat de nenumărate ori și se pare ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant
19
EXCLUSIV/Herșcovici este vizitat de psiholog în arestul la domiciliu. „E în stare de șoc, nu ...
Eliberat după nouă luni și zece zile, timp în care a trecut pe la Arestul Central al Poliției Capitalei, dar și pe la Penitenciarul de Maximă Siguranță Rahova -, unde a fost închis sub acuzația de tentativă de omor îndreptată asupra agentului rutier, Ronnen Herșcovici este acum pacientul unui psiholog.
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant
20
Meseria de psiholog - caritate sau profesie?
De cealaltă parte, psihologii consideră că profesia lor implică mulţi ani de studii, de cercetare, multe vieţi schimbate în bine, iar o meserie remunerată îi conferă un mai mare prestigiu, o mai mare credibilitate şi, implicit, îl va ajuta pe psiholog să investească în formarea sa continuă. „Am înțeles ambele ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant
21
Specialiștii susțin că pedofilia nu se poate vindeca. Indiciile care îi dau de gol pe agresori
Dorin Dumitran, ofițer psiholog, Serviciul de Analiză Comportamentală: “Orinde și din partea oricui ar putea apărea un factor declanșator care să îl determine să iasă să caute copii. Aceste fenomene care țin de lumea fanteziilor sexuale, se petrec doar în lumea intimă, în planul personalității sale ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant
WEB
22
Colegiul Psihologilor
Potrivit acestora, psihologii din cadrul MAI sunt responsabili doar de evaluarea psiho-aptitudinală a personalului angajat, iar o eventuală culpă profesională poate fi constatată numai potrivit procedurilor Codului de procedură disciplinară. Reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România au transmis, ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant


ȘTIRI
23
Decizie controversată | Polițiști pârâți la șefii psihologi
Cazul poliţistului cercetat pentru agresiuni împotriva minorilor a făcut loc unor decizii controversate. Este şi situaţia unei reglementări de la Poliţia de Frontieră, unde angajaţilor li se cere să se transforme în psihologicu alți colegi de tură. Mai mult, în cazul în care constată un comportament greşit, ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant


Actualizare pe parcurs  15 ianuarie 2018
ȘTIRI
24
Poliția Locală face angajări! Vezi posturile și condițiile!
Condiţii specifice: aviz psihologic de port armă eliberat de un psiholog atestat de Colegiul Psihologilor din România; fișă medicală pentru atestarea stării de sănătate, completată la un cabinet de medicina muncii; permis de conducere categoria B. Concursul se va desfăşura în perioada 12 - 16 februarie ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant

Niciun comentariu: