Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 14 aprilie 2018

Pseudo-problemele si promovarea lor in agenda publica

Agenda publica propusa uneori de liderii de opinie si directorii de constiinta de la noi este una foarte interesanta pentru anumite gusturi si care in acelasi timp reuseste sa abata atentia de la situatia dramatica a societatii romanesti.  Altfel spus , tara arde , iar intelectualii ei publici propun subiecte "exotice" .
Anul trecut , la Colegiul Noua Europă a avut loc o ( mare) dezbatere pe marginea cărţii lui Andrei Oişteanu, „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură“ (Editura Polirom). Moderată de Andrei Pleşu, la acea masă rotundă au participat Laura Grünberg, Vintilă Mihăilescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Răzvan Voncu si autorul respectivei carti. 

Impactul pe care l-a avut in anumite cercuri intelectuale aceasta carte este sintetizat in opinia unui celebru intelectual public :
„Este de mirare că o asemenea carte nu s-a scris mai devreme, că savanţii din domeniul studiilor culturale nu au abordat până acum acest subiect. Cartea lui Andrei Oişteanu are drept nucleu o problematică faimoasă: ius primae noctis. De aici, de la «dreptul» masculului alpha de a poseda toate femelele din fieful său, porneşte analiza despre sexualitate şi, de fapt, despre servitutea sexuală, despre imperialismul sexual al unui gen, al unui sex, impotriva celuilalt. Îi mulţumesc lui Andrei Oişteanu pentru această carte, din care am învăţat foarte multe, şi sunt convins că ea va fi un bestseller“ 
Mircea Cărtărescu

Articolul publicat recent intr-o revista saptamana de cultura cum este " Dilema Veche" ( Horia V. PĂTRAŞCU - Funcţia falică a limbajului verbal) se inscrie pe aceeasi linie in care pseudo-problemele ( importante pentru unele cercuri ) sunt promovate la rangul de teme fundamentale in dezbatere publica. 
In acelasi sens , este cultivata cu obstinatie  confuzia intre un manifest feminist ( dupa unii , sextremist ) si poezie 
(http://dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/politia-poeziei ),  eludandu-se cu obstinatie problema reala a " obscenitatii publice" care in ultimele decenii a invadat spatiul social. 

Rezultatul este o degradare si o trivializare continua a discursului public  si a spatiului social: 

" Şi dacă am devenit "bărbate" este şi pentru că societatea ne obligă la adaptare. Iar dacă femeile de azi înjură uneori ca nişte birjari(s.n.), bărbaţii se comportă, tot uneori, ca nişte doamne."

Stela GIURGEANU - Unde sunt barbatii de altadata ?http://dilemaveche.ro/sectiune/dilemablog/articol/unde-sint-barbatii-de-altadata

" Vreau să văd femei care îşi asumă libertatea sexuală. Vreau să văd femei care nu oferă sex oral, ca Madonna, ci cer sex oral bărbaţilor. Vreau să văd femei curajoase şi capabile să calce în picioare tot tupeul, misoginia şi ura profundă pe care bărbaţii aceştia o au faţă de femei."

Claudia Postelnicescu - De ce e Romania asa ?! 
http://adevarul.ro/news/societate/de-e-romania-asa-1_59834db95ab6550cb8b7daf6/index.html

Problema este ca printr-o situatie asemanatoare a trecut si societatea ungara iar efectul a fost unul catastrofal pentru evolutia ei : 


” Din nefericire, intelectualii, comunitatea academică și societatea civilă ungară s-au complăcut (s.n) de peste un deceniu în mediocritatea politică de la Budapesta, în refuzul de a lupta cu discursul populist, în comoditatea de a îl accepta pe Orbán, fără o competiție reală și fără efortul civico-politic de a crea o alternativă serioasă și credibilă. ” 
Valentin Naumescu - Orbán IV. O explicație dezamăgitor de simplă 
http://www.contributors.ro/global-europa/orban-iv-o-explica%C8%9Bie-dezamagitor-de-simpla/

Dupa cele trei decenii care au trecut deja, intrebarea fundamentala este daca nu cumva si Romania se indreapta vertiginos catre o aceeasi soarta atunci cand societatea civila este angrenata in jocuri sterile , discursul populist capteaza atentia populatiei, iar o clasa politica venala , corupta si penala transforma incet-incet statul de drept intr-un stat al penalilor.

Niciun comentariu: