Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 18 mai 2018

Politizarea tragediei "Colectiv" si reactiile extreme provocate in spatiul social. Matricea dezbinarii politice , sociale si morale


Societatea romaneasca este o societate fracturata  care se afla in stare de parabioza fiind inclasabila dupa o grila comuna. Principala ei caracteristica este absenta unor identitati sociale certe ( sub ceva se poate ascunde altceva ) si amestecul categoriilor  .
Rezultatul final este  acela ca toate segmentele ei se afla intr-un conflict deschis ( este ceea ce vechii greci numeau lupta dintre cap si stomac ) pentru ca nu respecta nici reguli, nici valori, nici principii . 
In acelasi timp fiecare actioneza pe cont propriu (statul lupta cu  politicienii si reciproc ; politicienii lupta cu cetatenii si reciproc ; cetatenii lupta cu statul si reciproc ; societatea civila lupta cu statul si cu politicienii si reciproc , etc.) . Rezultatul este sindromul Babel , un vacarm general in care toti vorbesc in acelasi timp  si nimeni nu asculta pe nimeni , si un razboi total in care "ultimul ramane in picioare". 
Ultimul exemplu este cinismul si sadismul extrem al unei declaratii politice care rasuceste cutitul intr-o rana deschisa a societatii romanesti ( tragedia Colectiv ) si genereaza un adevarat tsunami in societate. 



Lia Olguţa Vasilescu.
Foto : Inquam Photos


„Cum să văd acest atac de un penibil absolut. Cum a fost şi acuzaţia de terorism la adresa lui Sevil Shhaideh. Nu e mare diferenţă. După ameninţarea lui Iohannis de acum trei zile la adresa premierului, iată că ies la iveală servanţii preşedintelui. Întrebarea pe care mi-o pun acum că plângerea penală e depusă este la ce mai vor să dea foc ca să preia guvernarea (s.n.). (…) Asistăm la un mod de operare care a fost aplicat şi în 2015 când a fost demis Ponta. Şi în 2015, şi acum, preşedintele Iohannis doreşte să dea jos o guvernare legitimă aleasă de majoritatea românilor“,  
Lia Olguţa Vasilescu




Stafeta este preluata de un alt politician cu o declaratie la fel de nefericita care generalizeza gratuit la nivel de natie si bulgarele devine avalansa : 



http://adevarul.ro/news/politica/fostul-ministru-justitiei-raluca-pruna-marsavia-zilei-afirmatia-aluziva-colectiv-s-ar-pus-foc-preluarea-guvernarii-1_5afdb8fedf52022f7517c3a8/index.html



Rezultatul previzibil este o explozie de furie pe retelele sociale in care "combatantii", dupa modelul politicianist extins , si indiferent de motive si justificari , confunda spatiul social cu strada sau chiar mahalaua si nu mai respecta nici ei reguli, valori si principiile dialogului si comunicarii civilizate :




https://www.facebook.com/Adevarul/posts/10155673291271243


https://www.facebook.com/Adevarul/posts/10155673291271243 
http://adevarul.ro/news/politica/fostul-ministru-justitiei-raluca-pruna-marsavia-zilei-afirmatia-aluziva-colectiv-s-ar-pus-foc-preluarea-guvernarii-1_5afdb8fedf52022f7517c3a8/index.html



Prima concluzie este aceea ca tot acest tsunami a fost declansat de politicienii care - de neacceptat intr-un stat de drept si intr-o democratie cu traditie - au incalcat grav normele morale si sociale ( este inadmisibil din punct de vedere moral sa te folosesti moartea cumplita a unor tineri , si este inadmisibil din punct de vedere moral sapostulezi "stricaciunea" la nivelul unei naţii intreagi ( oricare ar fi aceea ). 
A doua concluzie este aceea ca politicienii se folosesc periodic de anumite ancore ( stimuli ) pentru a declansa aceste explozii sociale , respectiv de  strategii pentru reconsiderarea si reasezarea opiniilor cetatenilor si eventual captarea lor in siajul propriu. 
Pe de alta parte, si acest lucru este la fel de grav, ca urmare a acestui "model" de pulverizare a regulilor , principiilor si valorilor , dialogul si comunicarea in spatiul public nu mai respecta regulile elementare ale unui dialog civilizat si dispare orice forma de respect uman . 
Faptul ca politicienii se "ataca" intre ei prin natura profesiei este oarecum de inteles, dar faptul ca pe retelele sociale oamenii confunda spatiul social cu strada sau chiar cu mahalaua, insulta si politicienii si se insulta si intre ei , este foarte grav. 
In acest caz avem o explicatie . Simplul dialog dintre doi politicieni a atins in realitate toate fundamentele moralitatii umane , dar si o parte semnificativa din mecanismele si emotiile derivate : 




Sursa  : Jonathan Haidt - Mintea moralista. De ce ne dezbina politica si religia
Editura Humanitas, Bucuresti , 2016



Rezultatul este o degradare continua a dialogului public , a comunicarii sociale si a spatiului social in general.  
Concluzia finala este aceea ca politicienii nu respecta sistemele de  valori morale , sociale si umane existente in societate ( nu poti scuipa in "ciorba" simplilor cetateni si dupa aceea sa le pretinzi respect !) , iar cetatenii nu respecta nici ei regulile minime ale dialogului social . 



                                       Starea de parabioza a societatii romanesti
Generarea starii de parabioza , rasturnarea sistemului de valori si confuzia morala din societatea romaneasca


Pe termen lung, daca nici societatea civila si nici cetatenii nu vor lua atitudine , atunci societatea romaneasca va evolua pe drumul pe care s-a inscris deja , respectiv stimularea  agresivitatii, reactiilor viscerale si comportamentului primitiv si se va inscrie pe spirala aceelerata a decivilizarii si dezumanizarii , cu atat mai mult cu cat tendintele de transformare a statului de drept intr-un stat cu privilegii pentru penali au devenit evidente. 


Niciun comentariu: