Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 10 iunie 2011

Managementul integrat administrativ-informatic al virusilor

Cine trece prin zona Dristor din Bucuresti poate vedea din strada urmatoarea pancarta pe care o poate citi usor orice cetatean. Ea contine un mesaj care , desi este scris in limba romana, are un caracter sibilinic :





Sa analizam sumar obiectivul propus in acest program finantat european :



" MODEL PENTRU INTARIREA CAPACITATII DE MANAGEMENT INTEGRAT ADMINISTRATIV-INFORMATIC "



Singurul lucru de aici clar in mod indubitabil este " model ". Frumos . Al cui model ? Modelul este de fapt pentru " intarirea capacitatii de management " . Ce-o fi aceea " capacitate de management " ? Nu mai conteaza, deoarece este evident ca ea exista din moment ce trebuie " intarita ".

Acum urmeaza prima surpriza . Managementul trebuie sa fie " integrat " ( probabil ca pana acum n-a fost suficient de "integrat " ).

Si imediat urmeaza ce-a de-a doua surpriza. Managementul nostru nu este de fapt nici stiintific , nici economic , ci " administrativ-informatic " ( trebuie sa remarcam fascinatia pe care o exercita inca asupra contemporanilor nostri sintagma "administrativ" ) . Probabil ca aici prezumtia de onestitate si-a indeplinit pe deplin menirea si de aceea acest tip de management modern trebuie "integrat" si " intarit " , mai exact " capacitatea " lui...
Mai clar de atat, nici ca se mai poate scrie sau traduce .


In spatele pancartei se afla Institutul de Virusologie Stefan S. Nicolau al Academiei Romane :




(sursa foto : http://www.virology.ro/ro/ )

Sa rezumam


Cum este vorba de un " model ", iar sintagma " intarirea capacitatii de management integrat administativ-informatic " amuza prin similitudinile vagi cu limbajul de lemn de alta data si creditarea in final cu sigla CE , este interesant sa vedem cam ce trebuie intarit si de ce prin cheltuirea acestor bani. Ca sa fim totusi obiectivi , suma este aproape insignifianta - 307.266 RONI / 4,266 RONI = 70.000 de euro aproximativ - si in realitate nu inseamna nimic pe langa sutele de milioane de euro care dispar fara urma de vreo 20 de ani prin svaiterul national de la noi plin ochi cu gauri negre fara fund , dar si nimicurile pot avea o semnificatie...


Pe site-ul http://www.virology.ro/ro/ gasim date periodice privind epidemia de gripa tip A(H1N1) swl si autoevaluarea institutului http://www.virology.ro/download/files/ivn/autoev_fin_II_institut-1.pdf de unde aflam cateva lucruri interesante.


Mai intai , personalul institutului angajat in cercetare era in 2007 de 35/17. Nu rezulta foarte clar ce inseamna aceste cifre ( nu exista alte precizari ) dar , pentru comparatie , in anul 2003 acestea aveau o valoare apropiata 35/13. Mai departe, aflam ca institutul avea in anul autoevaluarii 15 cercetatori stiintifici ( simpli ?) si 17 cercetatori stiintifici cu gradul I,II, III inscrisi la doctorat . In plus mai exista 8 doctoranzi si 8 masteranzi dar nu se specifica de unde sunt . In sfarsit, institutul are 6 laboratoare toate aflate " in curs de acreditare ".

Ce fac toti acestia ? Cerceteaza si scriu lucrari stiintifice ( o lucrare are minimum 30 de pagini ). Foarte bine . Sa vedem si cum o fac .

In 2004 au scris 230 de lucrari stiintifice ( din care numai 7 au fost cotate ISI.)
In 2006 au scris 180 de lucrari stiintifice ( din care numai 6 au fost cotate ISI ).

In total, intre 2003-2007 toti la un loc au scris 570 de lucrari ( respectiv aproximativ 17100 de pagini ) din care au fost citate ISI numai 19 lucrari ( adica 570 de pagini ).


In sfarsit, acest pasaj din autoevaluarea institutului academic despre propriile realizari merita citat absolut integral pentru savoarea lui tautologica :


" În prima parte a anului 2007 a fost realizatã noua versiune a site-ului www.virology.ro al Institutului de Virusologie „Stefan S.Nicolau” a fost restructurat complet din punct de vedere al organizãrii informatiilor prezentate, punându-se accentul pe activitãtile si realizãrile colectivului de cercetare din ultima perioadã de timp : 2004 – 2007. Site-ul a fost redefinit si din punct de vedere grafic, creându-se o graficã personalizatã, care se încadreazã în ultimele tendinte pe plan mondial în privinta design-ului site-urilor din domeniul institutiilor academice si universitãti. Pentru realizarea versiunii noi a site-ului s-au folosit ultimele tehnologii informatice, integrându-se structuri de baze de date MySQL, pagini scrise in pho, protejarea unor sectiuni ale site-ului prin parole obtinute automat dupã primirea unei cereri de acces, alegerea sii plasarea cuvintelor cheie pentru înscrierea si optimizarea regãsirii în motoare de cãutare, asigurarea compatibilitãtii cu principalele borwser-e Internet Explorer, Mozila Firefox si Opera. ".


Una peste alta, nu este de loc clar pentru ce fel de " management integrat" ( si a carui capacitate trebuie "intarita " ) sunt cheltuiti "administrativ-informatic" ( lipseste sintagma "stiintific" ) peste 70.000 de euro intr-un institut academic, care are, sa zicem, peste 50 de angajati in cercetare . Pana la urma , cui ii pasa si ce mai conteaza ? Esential este altceva. Pana si un banal panou de pe strada ne arata ad-hoc , cam la ce distanta cosmica ne aflam in realitate fata de Europa zilelor noastre.

Niciun comentariu: