Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 25 ianuarie 2016

Despre oamenii invizibili si despre adevarata elita a Romaniei


Lui Jerry Armitage si Scott Stevens




 " Inteligenta adevarata  merge mana in mana cu educatia , bunul simt si cultura."


"Ai, n-ai, dai. Aceasta este filosofia fiscală în România unde de la 1 ianuarie persoanele care nu au declarat venituri sunt obligate să se înregistreze la Fisc şi să plătească contribuţiile de sănătate. 57,75 de lei pe lună, atât s-a decis că datorează fiecare statului chiar dacă nu are vreun ban(s.n.)." 

Mulți oameni nu au nici cea mai vagă idee despre sărăcia extremă, degradarea și izolarea în care trăiesc foarte mulți români, în zone din mediul rural. Aceste „enclave”, căci cu greu le-am putea numi comunități, sunt ascunse privirilor.
Eu vorbesc despre niște oameni practic invizibili, care nici măcar nu au reprezentați în guvern sau în societate, în general.
(Co)fondatoare la OvidiuRo

Orice reuşită are valoare dacă este urmată de un traseu etic!
Presedinte Raiffeisen Bank


Romania este tara ultimei civilizatii rurale autentice a Europei. Aici are loc un cataclism. Iertati-ma ca va spun. Sunteti un popor abrutizat.Dupa 50 de ani de comunism si o decapitare a neamului urmata de 25 de ani de faradelege salbatica, incercati sa va cresteti un cap nou. Nu stiti ce drepturi va apartin.
Fondatorul Asociaţiei Interculturale de Tradiţii






Sursahttp://www.forbes.ro/leslie-hawke-despre-oamenii-invizibili_0_8253-10603




Sursa :http://www.bewhere.ro/features/cine-si-de-ce-investeste-in-cultura-steven-van-groningen-4510



Peter Hurley 

Sursahttp://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/scrisoarea-unui-irlandez-comisar-european-romania-tara-ultimei-civilizatii-rurale-autentice-europei-ue-asista-cea-mai-marenedreptate-sociala-1_550d351c448e03c0fdc39a83/index.html











Trei oameni, trei destine diferite, dar Dumnezeu nu da cu zarurile. Aruncati de jocul sorții  intr-o tara ale carei probleme par ca nu se mai termina niciodata si in care romanii  au obosit sa mai lupte cu morile de vant , ei  isi afirma cu tarie increderea  in valorile umane si sociale ,  in nevoia de normalitate si moralitate sociala si spun cu voce tare ceea ce romanii au renuntat sa mai spuna pentru ca nu-i mai aude nimeni intr-o lume si o societate intoarsa pe dos in care politicienii, statul si puterea in general si-au intors fata de la cetateni  inca de la inceput avand cu totul alte scopuri si obiective decat normalitatea sociala si interesele celor onesti.

Toti trei au acceptat sa devina educatori pentru o zi ai unor copii  de care probabil nimeni nu s-ar fi ocupat daca nu apararea o asociatie ( OvidiuRo ) intemeiata de un cofondator american si sprijinita de Raiffeisen Bank România si toti devin fara voia lor modele inspirationale si izvor de optimism pentru oamenii onesti si un antidot pentru depresia sociala instalata intr-o societate fara feed-back si cu moralul la pamant.

Undeva, la capatul tarii si intr-o casa saraca si cu pamant pe jos , avem o imagine simbol care arata cat de mari sunt problemele Romaniei  si cat de mica a devenit planeta Pamant si in care toti depindem de toti . O celebra jurnalista americana (http://www.forbes.ro/leslie-hawke-despre-oamenii-invizibili_0_8253-10603)  si un bancher olandez aflat la a cincea generatie de bancheri din familia sa (http://www.bewhere.ro/features/cine-si-de-ce-investeste-in-cultura-steven-van-groningen-4510/ ) discuta dincolo de pragul unei usi amarate despre ceea ce statul roman si societatea in general nu pot sau nu vor sa vada , si nu pot sau nu vor sa schimbe.
Fotografiile de mai jos sunt elocvente pentru fata ascunsa a societatii romanesti :










Leslie Hawke si Steven van Groningen intr-un sat din Buzau
Foto : Raiffeisen Comunitati







Dupa 25 de ani de tranzitie, trei straini cu realizari personale de exceptie reusesc ceea ce nu au reusit pana acum nici politicienii, nici statul roman , nici societatea civila de la noi cu liderii ei cu tot in mai mult de un sfert de secol. Prin puterea exemplului personal, ei au reusit sa promoveze , si cu excelente rezultate, o noua cultura a implicarii, responsabilitatii si generozitatii  sociale si specifica unei adevarate societati democrate.
Personalitatile cu un asemenea  profil moral si intelectual la care acordul intre vorba si fapta este o regula , sunt cea mai buna dovada a existentei unei sperante civice conform careia inteligenta adevarata  merge mana in mana cu educatia , bunul simt si cultura. Prin actiunea dezinteresata, modestia si sinceritatea lor, aceste personalitati devin involuntar un model pentru cei din jur si genereaza incredere sociala deoarece naturaletea , sinceritatea si fair-play -ul  sunt cele mai sigure modalitati de a castiga increderea celorlalti.
La randul lor , aceste comportamente genereaza un efect in  lant exact dupa vechiul proverb romanesc conform caruia  "omul sfinteste locul" :




Inteligenta adevarata merge mana in mana cu educatia, bunul simt si cultura
Foto : Raiffeisen Comunitati / OvidiuRo






Atentie si preocupare fata de problemele societatii romanesti la un bancher olandez  care sprijina cultura romana  ,  dar si la angajatii sai. 
Foto : Raiffeisen Comunitati / OvidiuRo





Atentie si preocupare fata de problemele societatii romanesti la un irlandez care apara traditiile romanesti in fata UE
Foto : Raiffeisen Comunitati / OvidiuRo





Modestia si normalitatea unor personalitati  de exceptie implicate social
Foto : Raiffeisen Comunitati / OvidiuRo









Concentrare si implicare la nivel de grup
Foto : Raiffeisen Comunitati / OvidiuRo





Climat general destins
 Foto : Raiffeisen Comunitati / OvidiuRo




Randurile de mai sus sunt o pledoarie pentru normalitate, onestitate sociala, civilizatie si fair-play si vorbesc despre o alta Romanie , cea ascunsa romanilor,  si despre adevaratele ei elite care sunt ocultate de mass-media de la noi care le prezinta distorsionat, prea putin, sau deloc.
In acelasi timp am scris aceste randuri cu mare placere , dar si cu nostalgie , pentru ca mi-au evocat lungile discutii pe care le-am avut in urma cu 25 de ani  cu un englez de origine (Jerry Armitage ) si cu un canadian (Scott Stevens ) care venisera sa lucreze in Romania pentru o scurta perioada  ( http://sergiusimion.blogspot.ro/2007/04/interviu-in-ziarul-telegraf-constanta.html ).
Aceste discutii au avut un mare impact asupra mea pentru ca si atunci , si acum,  rar intalnesti oameni care te privesc in ochi, spun ceea ce fac si fac ceea ce spun,  iar prin aceasta sunt cel mai bun antidot impotriva suspiciunii sociale reflexe existenta inca in societatea romaneasca.
Lor le datorez schimbarea perceptiei asupra lumii in care traiam atunci si exemplificarea  faptului ca la noi nu oamenii sunt problema in primul rand, ci sistemul care a fost cauza cataclismului social de la noi  ( de regula , atunci cand romanii pleaca din tara isi schimba si locul , si norocul , si comportamentul ) si care atunci  i-a ingrozit si pe ei .
Dupa atatia ani care au trecut deja, vedem cu totii ca au avut dreptate.
In sfarsit, randurile de mai  sus descriu cat se poate de convingator fractura imensa din societatea romaneasca intre ceea ce trebuie facut, ceea ce vor oamenii si respectiv ceea ce (nu) face statul si/sau sistemul , si intr-un mod atat de revoltator , incat printre cei mai buni avocati ai cauzelor romanilor gasim inclusiv straini ( care fac acest lucru dezinteresat si fara sa le ceara nimeni).
Scrisoarea de mai jos adresata Guvernului Romaniei este un bun exemplu de cerinte minime dar care ar putea avea un impact major asupra societatii romanesti si nu este scrisa de un expert, analist politic, sociolog, etc, ci de catre un bancher autentic :



Government Wish List
by STEVEN VAN GRONINGEN on 6 DECEMBER, 2012

When I was a little boy in the Netherlands I used to make a wish list for Saint Nicholas. (In Dutch Sint Nicolaas or Sinterklaas, also Americanized to Santa Claus, but that is a different story). In early December each family member would place a shoe (one) in the evening in front of the fireplace and sure thing my little list would there. It was also important to prepare a carrot for Sint Nicolaas’ horse. (In the Netherlands Sint Nicolaas rides on a white horse over the rooftops)
I don’t make little wish lists anymore but I was asked in interviews and during conferences about what I thought the priorities for the new government should be. It occurred to me that this was a bit like a wish list and since today is December 6th, I decided to give it a try again.


Dear Sinterklaas,
Please, may we have a government that is:

A Good Administrator
This includes collecting taxes and duties from every one (in terms of not some paying and others less so). It also means to pay invoices and tax returns on time. This applies not only to the government itself but also to the State Owned Enterprises it controls. (SOEs represent 7% of Gross Value Added but 24% of the arrears in Romania)
SOEs should apply and respect generally accepted principles of corporate governance and respect minority rights. Management should be appointed on professional criteria only.

Transparent
Public spending, especially procurement processes should be transparent. Clear projects prioritisation is also needed. We know there is not enough money and that is normal. Nobody has enough resources to do everything he or she would like to do. What is needed is a transparent process of prioritising. Which projects get financing and based on what criteria? Different governments will use different criteria based on their ideology but the process should be transparent all the same.

A Good Project Manager
Projects should not only be started but also finished. Romania counts 40.000 unfinished infrastructure projects that must have cost a big sum of public money but have little impact.
In 2010 Romania has spent the largest share of its budget as % of GDP for public investments within the the EU (5,8%). Still the infrastructure remains one of the poorest in Europe. This has to change.
Stable
The constant changing of government officials and professionals in ministries makes it very difficult to engage in dialog. It also doesn’t help to create an environment of assuming responsibility and accountability.


Respectful and respected
Government should respect it citizens, tax payers and voters. State institutions should be strengthened and not challenged. There should be zero tolerance towards corruption.
Credible
The only way I know to create credibility is by delivering on promises. To do what you say you are going to do. It would be nice to have a credible government.
By the way, the other day I came across the following quote by Mahatma Gandhi.“Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.” Maybe I should wish for a happy government.


Predictable
Long term sectorial strategies for the most important sectors of the Romanian economy are needed.
No more Emergency Government Ordinances to hasty legislative changes unless in case of a real emergency.
A law making process that includes a sound process of consultations with all involved parties, a proper impact analysis and a reasonable implementation process. The application of the law should be clear and unequivocal.
The Foreign Investors Council made a short write up on this. You can find it on www.fic.ro.


Courageous
Last but not least I wish for a government which does what needs to be done in the interest of the country, even if this means risking losing popularity or if this goes against the short-term personal interests or egos of its members.
With love
Steven


P.S. If you cannot provide all of the above on the 6th of December, that is not a problem, the 9th is fine (I mean this year)
P.P.S. If the above is too much, maybe you could give each member of government a copy of the book “Why Nations Fail“.
P.P.P.S. I hope your horse likes the carrot.
Final Comment
The times when I believed that my wishes were fulfilled by an age old bishop, riding over the rooftops on a white horse, are far behind so I don’t really think any of these wishes will be fulfilled by Saint Nicholas. But the government could do it, couldn’t they? Isn’t that their job?
Sursa : http://stevenvangroningen.eu/government-wish-list


Comentarii

 Sergiu Simion December 8, 2012 at 08:49
Aceasta scrisoare contine un text de o concizie si o claritate remarcabile si este absolut surprinzatoare prin faptul ca furnizeaza o grila de tip turnesol prin care orice cetatean poate evalua in mod liber activitatea oricarui guvern ( din trecut , prezent sau viitor ) si indirect intreaga situatie politica din Romania, activitatea sau inactivitatea guvernului, asteptarile populatiei,etc. . Ea pune in umbra energia enorma irosita in „razboaiele ideologice”fara sfarsit si pune in lumina actiunile, faptele,respectiv corespondenta (sau, dupa caz, necorespondenta ) dintre vorbe si fapte.
Dupa cunostinta mea, de peste doua decenii, nici un politician,sef de partid, senator, deputat, ministru, europarlamentar, politolog, analist politic sau jurnalist roman nu a publicat in spatiul public de la noi un material de asemenea factura , desi nimic nu interzicea acest lucru . Dar daca in anii `90 , in scolile , liceele si universitatile noastre , elevii,studentii,etc ( adica cetatenii de azi ai Romaniei ) ar fi fost invatati inca de pe bancile scolii ca asa trebuie sa fie un guvern , poate acum lucrurile ar fi aratat altfel.
Apreciez textul in mod deosebit pentru ca sustine implicit un sistem de valori democratic, european si umanist . L-am comentat pe larg in revista Contributors.ro la un articol al domnului Vladimir Tismaneanu (http://www.contributors.ro/global-europa/felicitari-domnule-ponta/ ) dar si pe blogul meu personal.
REPLYSvG December 8, 2012 at 11:30Multumesc mult pentru acest comentariu. De catva timp am ajuns la concluzia ca nu “ideologia” este problema in Romania, dar felul in care lucrurile sint facute (sau nu). Vorbim mult despre ce vrem sa facem ,dar putin vorbim despre cum sa facem lucrurile mai bine.
SvG December 8, 2012 at 11:08Am explicat de ce scriu in engleza aicihttp://stevenvangroningen.eu/about-my-blog. In afara de asta am multi visitatori din strainatate.
Gasiti “tot felul de comentarii nefavorabile” fiindca intradevar le tolerezi. Cateodata mai si ilustreaza punctul meu de verdere (a-ti remarcat ca nu contin nimic importriva continutul dar mai mult ma ataca pe mine personal?)
Precizez ca am venit in Romania pentru femeia pe care o iubesc. Nu am scris ca este “atat de rau” in Romania, punctul meu este mai degraba ca ar putea sa fie mult mai bine in Romania.


Prin normalitatea lor, modele sociale si inspirationale descrise anterior pot deveni puncte de plecare in refacerea spatiului moral al unei societati debusolate in care sistemul de valori este bulversat si chiar inversat iar schimbarea sociala bate pasul pe loc.
In acest caz initiativa privata este benefica si de multe ori poate oferi un bun punct de plecare in directia unei normalitati sociale :



Steven van Groningen si sotia sa romanca intervievati in calitate de initiatori si participanti la Bucharest MARATHON 



Bucharest MARATHON ( vedere de ansamblu )








Concluzie

Fractura din societatea romaneasca nu a fost nicicand atat de mare ca acum pentru ca de 26 de ani nu exista inca o convergenta intre ceea ce doresc cetatenii acestei tari si ceea ce au facut si fac inca guvernantii ei.
Nu stim ce ne rezerva viitorul acestei tari , dar stim cum a fost trecutul ei si acesta este un motiv foarte puternic ca sa beneficieze de un altfel de viitor .
Din nefericire , acest lucru nu depinde numai de vointa cetatenilor ei , ci si de o adevarata ( dar deocamdata inca utopica )  reforma a statului si respectiv a sistemului politic si social iar aceasta nu poate fi facuta fara o adevarata implicare a societatii civile.
In ce masura aceasta societate civila se implica cu adevarat in schimbarea sociala este o problema care depaseste cu mult tema  acestei postari.

Un comentariu:

Remus Constantin Raclau spunea...


Jos palaria pentru acest articol si jos palaria pentru persoanele despre care face acesta vorbire.
Cu tot respectul as avea o completare la afirmatia domnului Presedinte al Raiffeisen Romania, conform careia:

"Orice reuşită are valoare dacă este urmată de un traseu etic!"
Steven van Groningen
Presedinte Raiffeisen Bank

Corect, dar as indrazni sa inserez o "pretentie" morala:

Orice reuşită are valoare dacă este urmarea unui traseu etic si este urmată de un traseu etic!

Presedinte Raiffeisen Bank