Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 19 martie 2013

Resetarea sistemului juridic versus resetarea sistemului social


Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut recent in Contributors.ro : 

                        Laura Stefan - Curatenie in justitie


Sergiu Simion spune:
In mod obiectiv , pentru cetateni cea mai importanta realizare a justititiei este aceea ca desi se confrunta chiar si acum cu probleme extrem de grave ( cf: omerta generalizata & „codul onoarei”,etc. ) este totusi singurul sistem functional din societatea noastra care ar putea reda increderea oamenilor in lege, dreptate si normalitate sociala.
Recent, poate pentru prima data in ultimii 22 de ani , au existat si unele condamnari definitive ( ex: cazul asasinului studentei japoneze, cazurile de coruptie majora ,etc. ) care au satisfacut in mod real , in sfarsit , nevoia de legalitate, justitie si normalitate sociala a populatiei care de acum incolo se poate simti aparata de legea care ar trebui sa apare cetatenii onesti , nu infractorii !
Problema este ca justitia da numai semnalul , dar nu poate rezolva de una singura toate problemele extrem de grave ale societatii romanesti . Aceasta actiune de asanare sociala ar trebui continuata exact in sectoarele si domeniile suparordonate si/ sau interdependente care vor de fapt sa controleze sau sa franeze demersul juridic , ori aici sunt cele mai grave probleme.
Un sistem politic si social care promoveaza in functii de conducere persoane cu dosare PENALE este in acelasi timp o aberatie , un paradox social si o contradictie in termeni care echivaleaza practic cu „jungla lui Meinong” unde poate exista „cercul patrat”, dar la noi, se stie demult, realitatea depaseste imaginatia.
Mai exact, intre cetateanul onest ( adica „ prost ” ) si cetateanul cu dosar penal si/sau incarcerat pentru coruptie de exemplu ( adica „ destept ” ) avem de rezolvat o problema dificila de prevalenta a statutului social respectiv imunitatii in fata legii.
Daca in urma cu cativa ani un interlop din Constanta era plimbat legal cu elicopterul Ministerului de Interne ( „ pentru ca are drepturi ca orice cetatean care are bani sa plateasca elicopterul ” ) iar ceva mai recent un comisar de Politie din Piatra Neamt plangea public la TV de mila unui alt interlop , in urma cu cateva zile un politician roman liberal , respectiv domnul Radu Stroe, face un mare pas inainte si le da politistilor care au dosare penale …dreptul ( legal ) sa ocupe functii de conducere in Ministerul de Interne.
Recordul absolut apartine totusi unui fost prim-ministru care desi incarcerat conform legilor in vigoare de la noi dar si dupa normele democratiei occidentale : „Mr. Nastase, 62, the most senior Romanian politician to be imprisoned since the end of Communism in 1989, was convicted of siphoning $2 million in state funds for his presidential campaign. His arrest was lauded by anti-corruption advocates as a seminal moment in Romania’s law enforcement history. But Mr. Nastase called the charges against him a preposterous “political game.” (http://www.nytimes.com/2013/03/19/world/europe/former-romanian-premier-adrian-nastase-to-be-released-from-prison.html ) , jignind memoria seniorului Coposu si a altor martiri anticomunisti, acesta s-a considerat tot timpul „nevinovat” si un „detinut politic”(?!) , dand din inchisoare si de pe blog-ul personal „lectii de democratie” celor din afara inchisorii ( cu alte cuvinte , pedeapsa nu si-a atins scopul ). Mai mult decat atat, partidul din care provine doreste sa-l mentina si acum pe post de idola forum.
Intrebarea cruciala ar fi ( dupa doua decenii deja irosite… ) daca, si cum, ar mai putea fi indeplinita o actiunea de asanare a altor sectoare si domenii sociale , pe baze legale si in mod democratic .

Niciun comentariu: